Çiftçiliği Bıraktı, "Çöl Rüzgarıyla" Dünyayı Dolaşıyor

Çiftçiliği Bıraktı, "Çöl Rüzgarıyla" Dünyayı Dolaşıyor
Azerbaycanlı gezgin Ziyadov, 5 yıl önce sahip olduğu her şeyi sattıktan sonra "çöl rüzgarı" ismini verdiği bisikletiyle çocukluk hayalini gerçekleştirmek için dünyayı dolaşıyor- Bisikletine taktığı Türkiye ve Azerbaycan bayraklarıyla yolculuğunu sürdüren

ANKARA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - Bisikletine taktığı Türkiye ve Azerbaycan bayraklarıyla 5 yıldan bu yana 60 bin kilometre yol katederek 32 ülkeyi gezen Azerbaycanlı gezgin Ramil Ziyadov, çocukluk hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Yaklaşık 5 yıl önce kendine ait evi ve arsayı satarak çocukluk hayalini gerçekleştirmek için yollara düşen gezgin Ziyadov, "çöl rüzgarı" ismini verdiği bisikletiyle dünyayı dolaşıyor.

Azerbaycan'ın Berde şehrinde 1978'de dünyaya gelen ve çiftçilikle uğraşan Ziyadov, 2014'te aldığı bir kararla bütün mal varlığını sattı ve 10 yaşından beri hayalini kurduğu dünya turunu gerçekleştirmek için yola koyuldu.

Ocak 2014'te evini ve arsasını sattıktan sonra sadece bisiklet ve yolculuk için gerekli malzemeler satın alan Ziyadov, o tarihten bu yana bisikletine taktığı Türkiye ve Azerbaycan bayraklarıyla dünyayı dolaşıyor.

Halen yolculuğuna devam eden Ziyadov, 5 yılda 60 bin kilometre katederek 32 ülkeyi gezdi.

Ülkesi Azerbaycan'dan yola çıktıktan sonra ilk olarak kendi tarihini anlamak için bisikletiyle Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'ı gezen Ziyadov, daha sonra Avrupa ve Güney Amerika kıtasında çok sayıda ülkeyi dolaştı.

İspanya'dan Mısır'a, Peru'dan Ekvator'a birçok ülkeyi dolaşan Ziyadov, gittiği ülkelerde küçük çaplı işlerde çalışarak geçimini sağlıyor. Günlük yaklaşık 4 dolarla gereksinimlerini karşılayan Ziyadov, gezdiği ülkelerde Azerbaycan ve Türk kültürünü, tarihini ve mutfağını anlatıyor.

Türkiye ziyareti kapsamında Ankara'ya gelen Ziyadov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kolombiya'da pide de yaptım, ekmek de yaptım. Kültürümüzü ve mutfağımızı gittiğim her ülkede insanlarla paylaşıyorum." dedi.

Ziyadov, yolculuğu boyunca yaşadıklarını Mevlana'nın bir sözüyle anımsatarak, "Mevlana der ki 'Her şeyimi kaybettim, kendimi buldum.' Ben de her şeyimi sattım ama huzuru buldum, kendimi buldum. Yine olsa yine yapardım." ifadelerini kullandı.

- "Güney Amerika'nın en uzun geçidini geçen ilk Türk oldum"

Azerbaycanlı gezgin, yolculuğu sırasında en çok etkilendiği bölgenin Rusya'daki Baykal Gölü ve Sibirya olduğunu söyleyerek, "(Baykal Gölü) Benim için orası huzurumu bulduğum yer. Huzurum orada. Başka bir dünyaya girdiğimi hissediyorum. Farklı bir atmosfer var. Herkesin bir kez gitmesini tavsiye ederim." dedi.

Ziyadov, Sibirya'da yaklaşık 2 ay kadar çadırda kaldığını anlatarak, "Sibirya'da çadırıma ayı geldi. Bir baktım ki çadırımı kokluyor. Çadırın dışına çıktım ve ayıyı kovmak için elimdeki ses bombasını fırlattım. Sabah çadırdan çıktığımda ayının ayak izlerini gördüm. Benim için çok enterasan bir anı oldu." ifadelerini kullandı.

Bisikletiyle Güney Amerika ülkesi Kolombiya'yı gezdiğini ve çok beğendiğini söyleyen Ziyadov, "Kolombiya'da insanlardan çok fazla iyilik gördüm. Kendi memleketim gibi seviyorum. Kolombiya'da beni yolda görenler bir lokma ekmeğini bile paylaştı." dedi.

Ziyadov, Venezuela, Ekvador ve Peru'yu da gezdiğini belirterek, "Peru'da Güney Amerika'nın 5 bin 59 metre yüksekliğindeki en uzun geçidi 'Abra Huayraccasa Geçidi'ni geçen ilk Türk oldum. Bisikletle geçmenin çok zor olduğu bu geçitte bayraklarımızı açtım ve çok duygulu anlar yaşamadım." diye konuştu.

Ekvador'da yaşadığı bir anısından da bahseden Ziyadov, "Ekvador'da bir köyden geçerken okuldan çıkan bir grup çocuk, bisikletimdeki Türk bayrağını görünce arkamdan "Turco Turco" diye bağırmaya başladı. O kadar gurur duydum ve duygulandım ki bisikletimin üzerinde ağlamaya başladım. Daha sonra bisikletimden indim ve en yakındaki marketten çocuklara tatlı bir şeyler aldım. Çocuklarla muhabbet ettim. Benim için hiç unutamayacağım anılardan biri oldu." ifadelerini kullandı.

- "Mısır'da Türk bayrağı açtığım için gözaltına alındım"

Kuzey Afrika ülkelerinden sadece Mısır'a gittiğini kaydeden Ziyadov, 2015'te gittiği bu ülkede tatsız bir olay yaşadığını anlattı.

Ziyadov, "Mısır'da piramitlerin önünde Türk bayrağını açtım ve fotoğraf çekildim. Fotoğraf çekildikten sonra yola çıktım. Arkamdan bir cip beni takip etti. Biraz ilerledikten sonra sivil giyinmiş birkaç kişi beni aracın içine aldı. İki gün gözaltında kaldım." dedi.

Bu olaydan önce Mısır'ın ardından Afrika'ya gitmeyi planladığını belirten Ziyadov, Mısır'daki tatsız olaydan sonra fikrini değiştirdiğini ve Afrika'ya gitmediğini ifade etti.

- "İnsanlar toprağın kokusunu unuttu"

Ziyadov, günümüzde insanların doğayı, yağmuru ve toprağın kokusunu unuttuğunu dile getirerek, "Çıktığım yolculukta ben bunları buldum. Bu yolculuğu ne zaman bitiririm bilmiyorum. Sadece yaşıyorum. Bu benim yaşam tarzım, bir parçam oldu." diye konuştu.

Türkiye'den sonra pasaport işlemleri için bir süreliğine Azerbaycan'a döneceğini söyleyen Ziyadov, "Azerbaycan'dan döndükten sonra İran'a, oradan da Pakistan ve Hindistan'a gitmek istiyorum." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.