Çiftçinin beklentisinin altında bir rakam: Taban fiyat şeker gibi eriyecek!

Çiftçinin beklentisinin altında bir rakam: Taban fiyat şeker gibi eriyecek!
Şeker pancarı taban fiyatıyla ilgili değerlendirmede bulunan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Kağnıcıoğlu, “Ton başına 18 bin 555 lira olarak açıklanan rakam bugünün şartlarında güzel. Ama biz bu parayı Şubat ayında alacağız. O zamana kadar eriyecek” dedi.

Pancar hasadının başladığı bugünlerde çiftçi dört gözle pancar alım fiyatının ne kadar olacağını bekliyordu. Tarım Bakanlığı çiftçinin beklediği şeker pancarı alımı için taban fiyatını açıkladı. Açıklanan rakam bir ton için 18 bin 555 TL olarak duyuruldu.

MALİYETLERİN KARŞISINDA BU RAKAMLA DURULAMAZ

Türkiye’de pancar üretiminin en önemli merkezlerinden biri olan Konya’da da çiftçinin dört gözle beklediği rakamın açıklanmasının ardından konuşan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Çiftçinin beklentisi bir ton pancar için en az 20 bin lira düzeyinde olması yönündeydi. Çünkü maliyetler her geçen gün artıyor. Bunun en önemli faktörlerinden biri de mazot. Geçen yıl 20-21 lira civarındayken bugün 40-41 lira civarında. Bunun yanında gübre de ciddi bir maliyet olarak karşımıza çıktı. Ayrıca işgücü maliyetleri de geçen yıla oranla büyük oranda arttı. Geçen yıl bir işçiyi 6 bin liraya çalıştırabilirken bu yıl bunu 18-20 bin liraya çıktığını görüyoruz. Şeker pancarı üretiminde sürekliliğin sağlanması açısından bu rakamın en az 20 bin lira düzeyinde olması gerekiyordu” dedi.

bekir-kagnicioglu-pancar.jpg

ŞEKER PANCARI STRATEJİK BİR ÜRÜN, FARKINA VARILMALI

Şeker pancarının üretim sürecinden son tüketiciye ulaşıncaya kadarki süreci dikkate alındığında ve dünya piyasasındaki yerine bakıldığında ülkemiz için hem istihdam hem de katma değer açısından ne kadar büyük bir önemi olduğunun basit bir şekilde anlaşılabileceğini söyleyen Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Sadece Konya Şeker çatısı altındaki üretim tesislerinde, buna bağlı olarak pancar üretimi yapan çiftçilerle birlikte aslında 10 binlerce kişiye istihdam sağlandığını görebilirsiniz. Yan sektörleri de dahil ettiğimiz zaman ülke ekonomisine ve istihdamına sadece şeker pancarı üzerinden sağlanan katkı, tüm tartışmaları ortadan kaldırır. Şeker pancarı ki üretim tarımsal verimliliğinin yanında önemli bir hammadde sağlar. Nakliye sektörüne ciddi istihdam alanı oluşturur. Küspesi ile hayvancılık sektörünü besler. Bu kadar büyük bir hinterlandı olan şeker pancarında verimliliğin artırılması ve çiftçinin sürdürülebilir üretiminin sağlanması için şeker pancarı taban fiyatının 20 bin liranın altında olmaması gerekiyordu” diye konuştu.

bekir-kagnicioglu1.jpg

FİYAT BUGÜNE GÖRE VERİLDİ, ÖDEME ŞUBAT’TA YAPILACAK

Şeker pancarı için ton başına 18 bin 550 lira olarak açıklanan rakamın bugünün şartları itibariyle iyi olduğunu lakin ödemenin Şubat ayında yapılacağı göz önünde bulundurulduğunda handikapları da beraberinde getirdiğini söyleyen Kağnıcıoğlu, “Açıklanan rakamla bugün ödeme yapılacaksa sıkıntı yok. Ama ödemeler Şubat ayında gerçekleştirilecek. Bu zaman diliminde bizim maliyetlerimiz bugünkü gibi kalmayacak. Ya fiyat ödeme yapılacağı zaman açıklanmalı, ya da açıklandığı zaman çiftçinin parası ödenmeli” dedi.

bekir-kagnicioglu-pancar2.jpg

BAZI ÇİFTÇİ TEMSİLCİLERİ BU DETAYI KAÇIRIYOR

Özellikle pancar üreticilerini temsil eden bazı yetkili isimlerin yaptıkları açıklamalarda pancar üreticisini tatmin edecek bir rakam açıklandığını söylediğini ifade eden Kağnıcıoğlu, “Evet, pancar üreticisi ödemeyi bugün alacaksa güzel rakam. Ama dediğim gibi emeğimizin karşılığını en az 4 ay sonra alacağız. Dört ay içerisinde bizim girdi maliyetlerimiz de artacak. Biz en az 20 bin TL olarak açıklanmasını isterken, 4 aylık zaman diliminde oluşabilecek enflasyon farkını gözeterek istiyoruz. Umuyoruz ki bir iyileştirme yapılır” dedi.

bekir-kagnicioglu-pancar1.jpg

BAKANLIK ODALARI DA SÜRECE DAHİL ETMELİ

Pancar fiyatlarının belirlenmesi sürecinde çiftçileri en yakın tanıyan, kendisi de bir çiftçi olan, çiftçinin derdiyle dertlenen, üreticinin halinden anlayan ziraat odası başkanlarından da fikir alınması halinde daha münasip bir fiyat açıklanacağını ifade eden Kağnıcıoğlu, “Özellikle pancar üretiminin yoğun olduğu bölgelerdeki çiftçileri temsil eden ziraat odalarının başkanları fiyatları belirleyecek heyetin içinde olmalı. Toprakla uğraşan, üretimin her aşamasında yer alan çiftçilerden aldıkları bilgiyi ve çiftçinin beklentilerini o masaya getirmeli. Sonrasında ortak paydada buluşulabilmeli” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.