Cihanbeyli'de ürettiği projelerle üretmeyi öğretiyor

Cihanbeyli'de ürettiği projelerle üretmeyi öğretiyor
 Muhabir
Ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Cihanbeyli’de ilçe halkının daha çok üretim yapabilmesi için projeler üreten Cihanbeyli Ziraat Odası, örtü aldı domates, bahçe meyveleri ve gezen tavuk yumurtası üretimi projelerinde büyük başarı sağladı

İlçelerindeki zirai faaliyetleri daha geniş bir alana yaymak, yapılmayanı yaparak çiftçinin daha çok gelir etmesini sağlamak, hayvansal üretimin olduğu yerden daha iyi bir konuma gelmesi için altyapı oluşturmak adına önemli projeler geliştiren ziraat odaları, bu projelerin meyvelerini kısa sürede topluyor.

KOP, TKDK, MEVKA, il ve ilçe tarım müdürlükleri gibi kurum ve kuruluşların da desteğini arkasına alarak birbirinden güzel projeler üreten ilçe ziraat odaları, bölgelerindeki çiftçilerin daha geniş yelpazede üretim yapmalarını sağlıyor. Üretim deseni daha geniş bir alana yayılan çiftçilerin ise gelir düzeyi artıyor. Bu durum aynı zamanda yerli üretimin artmasıyla birlikte ülke ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.

347612028-2013856458950814-7724230386236395144-n.jpg

CİHANBEYLİ’DE TARIM VE

HAYVANCILIĞI GELİŞTİRECEK 3 PROJE

Yaptığı başarılı çalışmalarla adından sıklıkla söz ettiren Cihanbeyli Ziraat Odası da yaklaşık 3 yıl önce başlattığı 3 farklı projenin meyvelerini toplamaya başladı. Konya Ovası’nın kuzeyinde yer alan ilçede tarım arazilerinin çok az bir bölümünde sulu tarım yapılabilirken, ziraat odasının ürettiği projelerle daha az suyla daha çok tarımsal üretim gerçekleştirilmeye başlandı. Tarımın yanında Konya’da hayvancılığın da önemli üslerinden biri olan Cihanbeyli’de hayvancılığın geliştirilmesi için de proje üreten Cihanbeyli Ziraat Odası, gezen tavuk projesiyle gezen tavuk yumurtası üretiminde de örnek teşkil edecek bir başarıya imza attı.

366090435-10224893335021331-7453071136726073596-n.jpg

BAŞKAN AKBULUT: ÜRETİMİ UYGULAMALI ÖĞRETİYORUZ

İl ve ilçe tarım müdürlükleri, yerel yönetimler, tarımı destekleyen sivil toplum örgütleri ile birlikte hayata geçirilen projelerin ilçelerinde verimli bir şekilde uygulandığını ifade eden Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, “İlçemizde geleneksel tarımsal üretim ve hayvancılığın yanında yeni, farklı ve modern üretim modellerinin de uygulanabileceğini göstermek adına atmış olduğumuz adımlar çok güzel bir şekilde sonuçlandı” dedi. Başkan Akbulut, projeleri ise şu şekilde sıraladı:

ÖRTÜ ALTI DOMATES ÜRETİMİ

rettigi-projelerle-uretmeyi-ogretiyor.jpg

Bundan 3 yıl önce Cihanbeyli Ziraat Odası olarak ilçedeki ilk seranın kurulumunu yaptıklarını ifade eden Başkan Akbulut, “İlk yılımızda örtü altında deneme ekimi yapıp marul yetiştirmiştik. Sonrasında getirisi daha çok ve daha verimli olan domatesi denedik. Geçtiğimiz yıl yaptığımız ekimde gayet verimli bir sonuç elde etmiş olduk. Bu yıl da yine örtü altında domates yetiştiriyoruz. İlk mahsullerimizi kısa bir süre önce aldık. Ürettiğimiz domates hem verimlilik hem de lezzet anlamında bizi tatmin etti. İlçemizde tarımla meşgul olan çiftçilerimiz de burayı inceleyerek örtü altında üretimin gerçekleştirilebildiğini görmüş oldu. Kendilerine odamız aracılığı ile teknik destek de sağlıyoruz. Üretim gerçekleştirmek isteyenlere yol gösteriyor, yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı.

CİHANBEYLİ’NİN BAHÇELERİ MEYVE VERİYOR

rettigi-projelerle-uretmeyi-ogretiyor1.jpg

Bundan 3 yıl önce uygulamaya koydukları bir diğer projenin ise meyve ağacı yetiştiriciliği olduğunu dile getiren Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, “İlçemiz genelinde üreticilerimizin bahçesinde genel olarak kayısı başta olmak üzere birkaç tane meyve ağacı vardı. Bu durum ilçemizdeki kabullenilmiş kuraklığın bir göstergesiydi. Ancak araştırdığımızda Cihanbeyli’de meyve üretimine engel teşkil edecek hiçbir durumun olmadığını, daha az su tüketen birçok meyve türünün burada yetişebileceğini gördük. Ziraat mühendisi hocalarımızın da destekleriyle ilk denemesini yaptığımız ve toprakla buluşturduğumuz fidanlar da ağaca döndü ve meyve vermeye başladı. Bu da ilçemizdeki üreticilere güzel bir örnek teşkil etti. Üreticilerimiz şimdi meyve tarımına da yönelmiş oldu” dedi.

GEZEN TAVUKLAR BEREKET YUMURTLUYOR

rettigi-projelerle-uretmeyi-ogretiyor2-001.jpg

Cihanbeyli’nin tarımın yanında hayvancılıkta da Konya’da ve Türkiye’de en önemli üretim merkezlerinden biri olduğuna işaret eden Başkan Akbulut, “Cihanbeyli Ziraat Odası olarak geliştirdiğimiz bir diğer proje de gezen tavuk yumurtası üretimi üzerineydi. Şu anda bünyemizdeki çiftlikte yaklaşık 350 tavuğumuz var. Tavuklarımız kapalı alanda durmuyor. Günün çok büyük bir bölümünü kendilerine ayırdığımız geniş alanda gezerek değerlendiriyorlar. Bakımlarını da düzenli bir şekilde gerçekleştirdiğimiz tavuklarımızdan günlük 300-350 arasında yumurta alıyoruz. İlçe halkımız hayvancılığa çok yatkın. Birçok evde de kendi ihtiyacını karşılayacak düzeyde yumurta üretimi gerçekleştiriliyordu. Bunun da daha büyük bir alana yayılarak üretiminin artırılabileceğini göstermiş olduk. İlçemizde kabul gören projelerimizin tamamını çiftçilerimiz için ve yine çiftçilerimizle birlikte gerçekleştirdik. Hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Güncel Gelişmelerden Anında Haberdar Olmak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayarak Whatsapp Grubumuza Dahil Olabilirsiniz Https://chat.whatsapp.com/emhe2a1a0eschu9ysiriyr

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.