Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı sona erdi

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı sona erdi
ŞANGHAY (AA) - Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) genel kurulu, kapanış oturumu ile sona erdi.Başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan...

ŞANGHAY (AA) - Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) genel kurulu, kapanış oturumu ile sona erdi.

Başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda yapılan kapanışa, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang ve politbüro üyeleri katıldı.

ÇHSDK Başkanı Yü Cıngşın, 12'inci toplantının 4'üncü oturumunda hazırlanan çalışma raporunu delegelerin oyuna sundu. ÇHSDK'nın yıllık raporu, 2 bin 90 kabul oyuyla kuruldan geçerek onaylandı. Oylamada 3 delege ret ve 2 delege de çekimser oy kullandı.

ÇHSDK'nın yıllık toplantısı boyunca hükümete 5 bin 375 adet öneri dosyası sunulduğunu belirten Yü, bunlardan yaklaşık yarısının ekonomik yapılanma konularıyla ilgili olduğunu bildirdi.

Yü, Çin'de başlıca sorunlardan biri haline gelen hava kirliliği, hukuk, sosyal güvenlik, finans politikaları, altyapı hizmetleri gibi konularda delegelerin öneri ve eleştirilerini merkezi yönetime ilettiğini söyledi.

Çin Parlamentosu'na yasalaşmak üzere sunulan öneri ve fikirlerden oluşan taslak metinlerin içeriğine ilişkin ayrıntı ise verilmedi.

Yerli ve yabancı 2 bini aşkın gazetecinin takip ettiği açılış toplantısına etnik unsurları temsilen katılan bölge temsilcileri, yöresel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturmuştu. ÇHSDK genel kurulunun açılışı 3 Mart'ta yapılmıştı.

ÇHSDK, ÇKP'nin çatısı altında çok taraflı işbirliği ve siyasi danışma mekanizması yürütmek için 1949'da kurulmuştu. Ülkede en üst düzey siyasi ve yargı danışma mekanizması olan ÇHSDK, hükümete, Çin toplumundaki her kesimden temsilcileri ve ülkedeki ünlü simaları bünyesinde barındıran bir fikir forumu şeklinde hizmet veriyor.

Diğer yandan ÇHSDK'nın çalışmalarını sunduğu Çin Ulusal Halk Meclisi genel kurulunun kapanış oturumu ise 16 Mart'ta yapılacak.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.