Çin ve ABD arasındaki Güney Çin Denizi gerginliği

Çin ve ABD arasındaki Güney Çin Denizi gerginliği
General Fang:- "Çin, tansiyonu yükselten taraf değil, Çin ve ABD Güney Çin Denizi'nde yaşanan sorunları yapıcı bir şekilde ele almalı"

PEKİN (AA) - Pekin yönetimi, Çin ve ABD'nin Güney Çin Denizi'nde yaşanan sorunları yapıcı bir şekilde ele alması gerektiğini belirtti.

Çin Merkez Askeri Komisyonu'nun (CMC) üst düzey generallerinden Fang Fenghui, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile yaptığı telekonferans görüşmesinde, "Çin, tansiyonu yükselten taraf değil, Çin ve ABD Güney Çin Denizi'nde yaşanan sorunları yapıcı bir şekilde ele almalı." diye konuştu.

Fang konuşmasında, Çin ve ABD arasında geçmiş dönemde ikili ilişkilerde karşılıklı kazan-kazan, saygı ve zıtlıkların oluşmaması amacıyla varılan uzlaşmayı hatırlatarak, bu uzlaşma temelinde tarafların askeri kanadında birçok alanda işbirliği ve koordinasyonlarının sürekli derinleştiğini ve karşılık güven mekanizmasının kurulduğuna dikkati çekti.

Güney Çin Denizi sorununda Çin'in tansiyonu yükselten taraf olmadığının altını çizen Fang, tarafların, bölgedeki genel durumu göz önünde bulundurması ve farklılıklarını yapıcı bir şekilde halletmesi çağrısı yaptı.

Fang ayrıca, Çin ve ABD'nin askeri alan dahil ikili ilişkilerine zarar verecek eylemlerden kaçınması gerektiğini vurguladı.

Dunford da taraflar arasında zaman zaman meydana gelen çekişmenin dışında askeri mahiyette genel ilişkilerin sağlam olduğunu belirterek, iki tarafın anlaşmazlıklarının iki ülke halkının temel çıkarları içinde olmadığını dile getirdi.

Diğer yandan Dunford, ABD'nin, Güney Çin Denizi'nde barışçıl yollarla istikrarı sağlamak amacıyla etkili bir risk kontrol mekanizması kurulması konusunda Çin ile çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

Bölgede en son ABD savaş gemisinin Çin'e ait Nanşa Adaları'na yakınlaşması üzerine Çin, ilgili geminin ihlal girişiminde bulunduğunu ve Çin donanmasının gerekli tedbiri aldığını açıklamıştı.

Pekin yönetimi, bu olay üzerine ABD'ye gerginlik oluşturarak bu durumdan yarar gütme peşinde suçlaması yönelterek, Çin'in egemenliğini ve ulusal güvenliğinin yanı sıra Güney Çin Denizi'nde barış ve istikrarı koruyacaklarının altını çizmişti.

Çin ve ABD arasında son dönemlerde Çin'in bölgedeki askeri faaliyetlerine ilişkin tartışma bulunurken, ABD bölgedeki sefer özgürlüğü konusunda da Pekin yönetimi ile sorun yaşıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.