Çin yeni yılında yüzmilyonların seyahat telaşı

Çin yeni yılında yüzmilyonların seyahat telaşı
Çin yeni yılına aileleri ile birlikte girmenin gelenek olduğu ülkede halk, memleketlerine dönmek için garlara akın ediyor- Mahşeri kalabalığın yaşandığı garlar, göçmen işçilerin hayat hikayelerinden kesitler sunuyor- Tren istasyonlarında güvenlik önlemler

PEKİN (AA) - MAHMUT ATANUR - Çin 'in başkenti Pekin'deki tren istasyonları Çin yeni yılına sayılı günler kala en yoğun günlerini yaşıyor.

Başkentteki garlarda, dünyanın en büyük yolcu trafiğinin yaşandığı yeni yıl tatilinde 300 milyondan fazla kişinin demiryoluyla seyahat etmesi bekleniyor.

Tatlı koşturmacanın yaşandığı garlarda kimileri telaş içinde trene yetişmeye çalışırken, kimileri de memleketinden uzakta geçen bir yılın ardından ailesine kavuşacak olmanın heyecanıyla hareket saatini bekliyor.

Ülkenin en önemli geleneklerinden olan ve ailelerin bir arada vakit geçirmeye gayret gösterdiği Çin yeni yılında farklı eyaletlerden bazı evli Çinliler anne babasıyla birlikte olmak için bazen eşi ve çocuğundan ayrılmak zorunda kalıyor.

AA muhabirine konuşan Cang, eşi ve çocuğuyla Pekin'de yaşadığını kendisinin Heylonciang eyaletinden eşinin ise Hunan eyaletinden olmasından dolayı eşinin anne babasını yalnız bırakamadığını ve kendi memleketine gittiğini söyledi. Kızını Heylongciang'a kendi anne babasının götürmek üzere yola çıktığını ifade eden Cang, bu geleneksel yeni yıl kutlamalarında ebeveyn ziyaretinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, bu durumdan eşine de saygı gösterdiğini belirtti.

Ülkenin kuzeyindeki Cilin eyaletinden olan Luo da, memleketinden uzakta güneydeki Sucou kentinde çalıştığını ve ailesinden ilk kez bir yıl ayrı kaldığını dile getirdi. Pekin'e bir arkadaşını ziyarete geldiğini ve yeni yıldaki yoğun insan trafiğine de ilk kez şahit olduğunu söyleyen Luo, istasyondaki kalabalık bunaltıcı olsa da ailesine kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

- İstasyonlarda hummalı bir çalışma sürüyor

Yeni yıl tatilinde ulaşımda demiryolu en yoğun hat olurken, geçen yıla oranla bu yıl yüzde 12,7 artış ile ülke genelinde 332 milyon kişinin trenleri kullanması bekleniyor.

Gönüllü çalışanların yanı sıra temizlikten tren bakımına artırılan personel sayısı ile garlarda hummalı bir çalışma devam ediyor.

Garlarda güvenliğin üst seviyeye çıkarılırken kimlik ve bagaj kontrolleri yapılıyor.

Hayvan Takvimi'ne göre 8 Şubat'ta Maymun Yılı'na girmeye hazırlanan Çin'de, Bahar Bayramı olarak adlandırılan 24 Ocak - 3 Mart tarihlerindeki yeni yıl tatilinin ilk iki haftasında kara, hava ve deniz yoluyla ve trenlerle şu ana kadar 900 milyona yakın yolcunun seyahat ettiği belirtiliyor.

Çin'de, yeni yıla tüm aile üyeleriyle girme geleneği dünyanın en büyük iç turizm hareketine yol açıyor. Resmi Bahar Bayramı tatili 8 Şubat’ta başlayacak ve 7 gün sürecek. Ancak halk, bayram hazırlıkları ile akraba ve dost ziyaretleri için tatil öncesi ve sonrasında ek izinler alarak genellikle bu süreyi uzatıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.