Clinton Seçilirse 32 Yılda Abd'yi 3 Aile Yönetmiş Olacak

Clinton Seçilirse 32 Yılda Abd'yi 3 Aile Yönetmiş Olacak
Hillary Clinton'ın başkanlık seçimini kazanması durumunda ABD, 32 yılda Bush, Obama ve Clinton aileleri tarafından yönetilmiş olacak

WASHINGTON (AA) - ABD’de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminde Demokrat Partinin adayı Hillary Clinton’ın zafer kazanması halinde ülkeyi 1989 ve 2021 arasındaki 32 yılda Clinton, Bush ve Obama aileleri yönetmiş olacak.

Başkanlık seçimine günler kala neredeyse tüm anketler, Hillary Clinton'ı önde gösteriyor.

Eski Dışişleri Bakanı Clinton, salı günü yapılacak seçimden zaferle çıkarsa 4 yıl boyunca başkanlık koltuğunda oturmaya hak kazanacak ve arka arkaya iki dönem yeni 8 yıl başkanlık yapan Barack Obama'dan görevi devralacak. Hillary Clinton, seçilmesi halinde 2017'nin ilk ayında düzenlenecek törenle Beyaz Saray’a yerleşecek.

Bu, Hillary Clinton'ın ikinci kez Beyaz Saray'a yerleşmesi anlamına gelecek. Hillary Clinton, önceki başkanlardan Bill Clinton'ın eşi yeni "First Lady" olarak 8 yılını Beyaz Saray'da geçirmişti.

Clinton ailesi, 1992'de Bill Clinton'ın başkan seçilmesiyle Beray Saray’a taşınmıştı. ABD'nin 42. Başkanı Bill Clinton, 1993-2001 arasında iki dönem başkanlık yaptı.

Bill Clinton'dan önce ve sonra Beyaz Saray'da Bush ailesi bulunuyordu.

"Baba Bush" olarak da bilinen Cumhuriyetçi George H. W. Bush, Bill Clinton'dan önce 1989-1993 döneminde başkanlık koltuğundaydı. Clinton'dan sonra ise "oğul Bush", yani George W. Bush, Beyaz Saray'a yerleşti. George W. Bush da 2001-2009 arasında toplam 8 yıl iktidarda kaldı.

George W. Bush'tan sonra da 2009'da Barack Obama başkan seçildi. 2012'de Demokrat Partinin başkan aday adayı olarak Hillary Clinton'ı yenen, seçimde de Cumhuriyetçilere karşı zafer kazanan Obama, 19 Ocak 2017'de koltuğunu yeni başkana devredecek.

-36 senedir Clinton ve Bush aileleri yarışıyor


ABD'de 1960’lardan bu yana Bush, 1970’lerden bu yana da Clinton soyadı, Washington siyasetinin hep ön sıralarında yer aldı. Öyle ki 37 yaşından küçük Amerikalılar, bir Bush veya Clinton’ın başkanlık veya başkan yardımcılığı için aday olmadığı bir seçim dönemini sadece 2012 yılında gördü.

-“Latin Amerika’da olsa oligarşi derdik”


ABD yönetiminde Bush ve Clinton ailelerinin sürekli ön plana çıkması, ülkede tartışma konusu oluyor. "Sonsuza kadar Clintonlar ve Bushlar” adıyla açılan internet sitesinde, gelecek 50 yılda Clinton ve Bush ailesinin muhtemel adaylarının isimleri mizahi olarak tartışılıyor.

Clinton ve Bush ailelerinin ABD siyasetinde ön planda olmasına en sert tepkiyi gösterenlerin başında eski senatör Gary Hart geliyor. Time dergisinde bir yazı kaleme alan Hart, “Latin Amerika’daki bir ülkede başkanlık 2-3 aile arasında sürekli gidip gelse bu durumu oligarşi olarak değerlendirirdik.” ifadesini kullandı.

-"Lobiciler ve bağışçılar için garanti"


Washington Post’un tecrübeli gazetecilerinden Karen Tumulty de Bush ve Clinton isimlerinin siyasette bir markaya dönüştüğünü söyledi.

Tumulty, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ABD siyasetinde Clinton veya Bush soyadının belli bir istikrarın ve düzenin garantisi olduğunu ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.