Çoban: Yahudiler Kudüs’te her şeye işkence ediyor

Çoban:  Yahudiler Kudüs’te her şeye işkence ediyor
Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde Kudüs’ü anlatan Doç. Dr. Mustafa Çoban, “Yahudi Filistin coğrafyasında her şeye işkence ediyorlar” dedi.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde Kudüs’ü anlatan Doç. Dr. Mustafa Çoban, “Yahudi Filistin coğrafyasında her şeye işkence ediyor. Havaya, suya, toprağa, insana, mescide, camiye, duvara, Mescid-i Aksa’ya da” dedi.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çoban, “Kudüs’le Yaşamak” başlıklı sohbetinde Filistin ve Kudüs’e yaptığı ziyaretle ilgili izlenim ile düşüncelerini aktardı. Hâfız ve Mevidhan Yavuz Selim Ceylan’ın, İsra Suresini yedinci âyete kadar tilâvetiyle başlayan sohbette Hisder yönetim kurulu üyeleri Muammer Toprak ve Hasan Özücan, Hafız Yavuz Selim Ceylan’a derneğin teşekkür plaketini takdim ettiler.

KUDÜS’LE GÖNÜL BAĞIMIZI KOPARMAYALIM

Geçtiğimiz yılın haziran ayında üç günlük bir Kudüs ziyareti yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Mustafa Çoban, dinleyicilere “Kudüs bizim neyimiz olur? Vazgeçilmez bir yâr mı? Türkler için bir Kızılelma mı?” sorularını yönelterek “Kudüs bizim için çok önemli. Müslümanlar için çok önemli. Mavi Marmara olayı olduğunda 2010 yılında Konya’dan 1 milyon 600 bin lira toplanmıştı. Aslında Filistin coğrafyası bizim milletin gönlünde de başka bir yer işgal ediyor. Kudüs’e gitmeden, Kudüs’ü görmeden anlamak da, anlatmak da mümkün değil” dedi. Kur’an-ı Kerim’de Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’yı anlatan bir ayet olduğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Çoban, Hz. Peygamber hadisini de aktararak “Yağdan maksat, Efendimizin bizden istediği Kudüs’le bir gönül bağımızın olmasıdır. Kudüs’le bağınızı koparmayın demek istiyor” diye konuştu.

YAHUDİLER HER ŞEYE İŞKENCE YAPIYOR

“Dünyadaki gücünüz ‘Kudüs’teki gücünüz’ kadardır. Kudüs’e hâkim olan dünyaya hâkim oluyor” diyen Çoban, şu ifadelere yer verdi: “İsra suresinde de ifade edildiği gibi Yahudilerin Filistin’den iki defa sürgünleri var. Yahudiler, ikinci sürgünden 900 sene sonra geldiler Filistin’e. Yâni 900 yıl yattılar kalktılar ve Kudüs rüyası gördüler. Yıl 1948 ve 2023. Arada 75 var. Biz, şimdi Kudüs rüyası görüyor muyuz? Yatarken kalkarken Kudüs’le ilgili bir hayalimiz var mı? Hayallerimizde yaşıyor mu Kudüs? Mescid-i Aksa yaşıyor mu? Yahudi o coğrafyada her şeye işkence ediyor. Havaya, suya, toprağa, insana, mescide, camiye, duvara.. Ne varsa ama her şeye işkence ediyor. Sadece Müslümanlar işkence görmüyor, Mescid-i Aksa da işkence görüyor! Oraya gidip geldikten sonra şu kanaate vardım: Bu Yahudiler insan olamaz! İnsan bu kadar merhametsiz olmaz! Biz bugün maalesef Kudüs rüyası görmüyoruz. Belki en büyük problemimiz o. Kudüs’le pek bağımızda yok! Umreye gittiyseniz Kudüs’e iki-üç defa gidin. Kudüs sokaklarında yürümeniz, vereceğiniz mesaj çok önemli. Filistinliler, Türkleri görünce ne kadar seviniyorsa Yahudiler de o kadar bizi sevmiyor. Ben Gurion Tel Aviv Havaalanında bizi üç kere aradılar. Yâni Türklere özel muamele yapıyorlar.”

FİLİSTİN’DE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR…

Filistin ile ilgili doğru bilinen yanlışları sayarken “Filistin devleti gördüğümüz kadarıyla –siyasi konjonktürde var olmuş görünüyor olabilir ama- kocaman bir yalan!” diyen Çoban, su ifadelere yer verdi: “Filistin devleti varsa neden etrafı utanç duvarlarıyla çevrili ve sınırlarını İsrail kontrol ediyor? El Halil Filistin kenti. Neden şehre ve Halilurrahman Camii’ne girerken İsrail askerleri kontrol ediyor? Filistin coğrafyasında Yahudi, istediği zaman istediği yerde istediği şeyi yapar ve hesap vermez. Bu, Filistin’in inkâr edilemez bir gerçeği. Filistin’de malınızdan, canınızdan, dükkânınızdan, evinizden ve hiçbir şeyinizden emin değilsiniz. Yâni Filistin coğrafyasında Filistin’in ve Filistinlinin adı yok!”

Çoban ayrıca, Kudüs’de bir tek dönerin 10 dolar, bir bardak çay ile yarım litre suyun 25 lira olduğunu belirterek “Hayat o kadar zor ki. Müslümanlar için 1+1 ev kiraları 1.500 dolar. Ama Yahudi iseniz devlet size iki gün sonra ev veriyor. Müslümanlar için orada her şey var. Ben, Filistinliler satmasalardı diye bir şeyi kesinlikle kabul etmiyorum. Çünkü orayı görmeden burayı anlamak çok zor.”

hisder-kudus-2.jpg

YAHUDİLER KORKAK - MÜSLÜMANLAR CESUR

Yafa’nın tam bir Osmanlı şehri olduğunu ve Filistinlilerin Türkleri çok sevdiğini söyleyen Çoban, şunları dile getirdi: “Kudüs’ü gezerken bir şey daha gördüm. Yahudiler çok korkak! Müslümanlar çok cesur! Ve ben orada imanı da gördüm. O kadar çok tehdit olmasına rağmen Kudüs’te gülen bir yüz görürseniz, bu Müslümandır. Korkak ve kendi içine kapanmış birisini görürseniz bu Yahudi’dir. Filistinliler orada büyük bir imanı temsil ediyorlar. Kudüs’te her renkten asker vardı. Liseyi bitiren her genç askerlik yapmak zorunda. İlk eğitimlerini de Burak (ağlama) Duvarı önünde yaptırıyorlar. Her yerde paralı asker var. Askerlerin aylığı 20.00 şekel. Yaklaşık 100.000 TL. Yahudi’nin en iyi bildiği şey, beklemek. Mescid-i Aksa’nın bulunduğu Kudüs’ün doğusunda imar ve inşaat yasak. O zaman Mescid-i Aksa yıkılır mı? Tamirat yapılmazsa, bakılmazsa yıkılır tabi. Mescid-i Aksa 144 dönümlük bir arazinin adı. Arazinin üstünde üç mescid, altında ise dört mescid var.

KUDÜS’Ü 2021’DE 1 MİLYON HRİSTİYAN ZİYARET ETMİŞ

Üniversite mezunu Filistinli mihmandarımıza sordum; bizden ne istiyorsunuz? “Biz, sizden ve kimseden bir şey istemiyoruz,” dedi. Peki burası nasıl kurtulacak? dedim. Dedi ki, “Büyük bir savaş çıkacak. Biz galip geleceğiz. Bizim ayakkabılarımız ile taşlarımız yeter! Bizde iman var. Onlar korkak! Bir intifada olduğu zaman onlar ailecek sokağa çıkamıyorlar.” dedi. 2021 yılında Filistin ve Kudüs’ü 1 milyon Hristiyan ziyaret etmiş. Müslüman ziyaretçi sayısı ise 100.000. Bundan dolayı bize, Filistin’e gelin ve Kudüs sokaklarında gezin. Biz o zaman yalnız olmadığımızı, dostlarımız olduğunu anlarız, diyorlar.”

hisder-kudus-4.jpg

Kılıçarslan Salonu’nda gerçekleştirilen sohbetten sonra soruları da cevaplandıran Doç. Dr. Mustafa Çoban’a, HİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu derneğin teşekkür plaketini takdim etti.

hisder-kudus-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.