Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu

Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu
Komisyon, akademisyenlerden cinsel istismar olaylarının nedenleri ve alınması gereken önlemlere ilişkin bilgi aldı- Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öktem:-"Ensest olgularının çoğunda anneler olayın farkında ve susuyor ya da kı

TBMM (AA) - Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu, akademisyenlerden cinsel istismar olaylarının nedenleri ve alınması gereken önlemlere ilişkin bilgi aldı.

Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplandı.

Toplantıda sunum yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, çok fazla istismara uğramış çocuk gördüklerini söyledi. Öktem, büyüme ve gelişmenin ana dallarının, bedensel, zihinsel, ruhsal ve toplumsal olduğunu ancak son dönemlerde bunun çok unutulduğunu belirtti.

Sevgisiz bir ortamda suça eğilimin sıklaştığına ve yoğun öfkenin söz konusu olduğuna dikkati çeken Öktem, "Ensest olgularının çoğunda anneler olayın farkında ve susuyor ya da kız çocuğunu suçluyor." dedi.

Öktem, televizyonlarda akıllı işaretlerin ihlal edilmesine ilişkin ayda 10-15 şikayet geldiğini ve işaretlerin kullanımının doğru olmadığını söyledi. Ferhunde Öktem, "Yedi yaş işareti bulunan programlar çocukların uyanık olduğu saatlerde yayınlanıyor. Çok ciddi bir sorun var." diye konuştu.

Okula erken başlatılan çocukların önemli bir kısmının okumayı başaramadığına işaret eden Öktem, bunun çocukların öz güvenini yitirmesine neden olduğunu söyledi.

Öktem, Japonya’da çoğu okulda temizlik görevlisinin olmadığını, çocukların temizlik yaptığını, bunun da çocuklar açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

- "Türkiye'yi yansıtacak bir araştırma yapılmalı"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Pediatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Figen Şahin Dağlı ise çocuk istismarı gündeme geldiğinde işin sadece ceza boyutunun ele alındığını belirtti.

Türkiye'de cinsel istismarda kimsenin başına geleni söylemediğini vurgulayarak, çocukların istismara uğramaması için ne yapılması gerektiğine öncelik verilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Dağlı, cinsel istismara ilişkin Türkiye'yi yansıtacak bir araştırmanın fonlanması gerektiğini ve buradan çıkacak sonuca göre önleyici programların hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.