Türkiye'nin yerli coğrafi bilgi sistemi artık e-Devlet’te

Türkiye'nin yerli coğrafi bilgi sistemi artık e-Devlet’te
 Editör
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı ile Türkiye’nin coğrafi bilgi sistemleri alanındaki hedeflerini ve yol haritasını belirledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı ile Türkiye’nin coğrafi bilgi sistemleri alanındaki hedeflerini ve yol haritasını belirledi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve dün Resmi Gazete'de yayımlanan planda, 5 amaç, 26 hedef ve bu hedeflere bağlı 101 eylem yer aldı.

Eylem planında, doğru, standart ve kaliteli coğrafi bilginin ulusal düzeyde üretiminin garanti edilmesi ve bu bilgilerin yaygın olarak paylaşılması için izlenecek yöntemler anlatıldı. Plan kapsamında, coğrafi veri altyapısından faydalanmak isteyen tüm sektörlere kaliteli, güncel ve dinamik coğrafi bilgi akışı sağlanarak milli ekonomiye katkıda bulunulması hedefleniyor.

ULUSAL COĞRAFİ BİLGİ PLATFORMU HİZMETE GİRDİ

Eylem planının ilk adımı olarak Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu, e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşların kullanımına açıldı. Bu platform sayesinde, vatandaşlar bulundukları bölgeye ilişkin coğrafi bilgilere anında erişim sağlayabilecek. Uygulama, kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve vatandaşların erişimine açık olacak. Mevcut haliyle 14 bin kullanıcıya sahip olan platformun, e-Devlet entegrasyonu ile 66 milyon kullanıcıya ulaşması hedefleniyor. Platformda, coğrafi veri görüntüleme, metaveri yönetimi, coğrafi veri talep ve paylaşım portalı gibi kapsamlı hizmetler sunulacak. Ayrıca, kullanıcıların coğrafi veri standartlarını daha iyi anlamalarını sağlayan bir coğrafi veri sözlüğü de mevcut.

ACİL DURUMLAR İÇİN COĞRAFİ VERİ PAYLAŞIMI

Eylem planının bir diğer amacı ise e-Devlet üzerinden afet ve acil durumlara yönelik coğrafi verilerin etkin kullanımı ve paylaşımıdır. Bu kapsamda, acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik veriler coğrafi katmanlar ilave edilerek detaylandırılacak. Coğrafi bilgi sistemine ilişkin teknoloji standartları geliştirilecek, yenilikçi teknolojiler ve uygulamalar desteklenecek.

Kamu kurumları, yerel yönetimler ve özel sektörün Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) standartlarına uyum süreçleri geliştirilecek. Coğrafi bilgi sistemlerinde yapay zeka, makine öğrenimi, derin öğrenme ve yapay sinir ağlarının kullanımına yönelik kılavuzlar hazırlanacak.

VERİ KALİTESİNİN ARTIRILMASI VE EĞİTİM

Eylem planı kapsamında, coğrafi verinin erişim, paylaşım ve kullanımı için ulusal coğrafi veri altyapısı güçlendirilecek ve veri kalitesi artırılacak. Paylaşım matrisi, coğrafi veri üreticilerini kapsayacak şekilde genişletilecek. Ayrıca, kamu kurumları ve yerel yönetimlerde CBS birimleri kurulacak ve personelin bilgi düzeyinin artırılması amacıyla çeşitli eğitim çalışmaları gerçekleştirilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, eylem planına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yeni düzenlememizle özellikle afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik coğrafi veriler paylaşıma açılarak bilgi akışı hızlanacak," dedi. Eylem planının ilk adımı olarak Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu'nun e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşların kullanımına sunulduğunu belirtti.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.