'Coğrafi İşaret' tescilli "Konya Çirli" yemeği tarifi

'Coğrafi İşaret' tescilli "Konya Çirli" yemeği tarifi
Konya Çirli yemeği nasıl yapılır? Kadim Konya mutfak kültürünün önemli yemeklerinden birisi olan "Konya Çirli"nin geçmişi çok eski yıllara dayanır. İşte şehrin bazı bölgelerinde bölgelerde "Çilli" de denilen "Konya Çirli" yemeği tarifi

"Konya Çirli", şehrin asırlık kadim yemek kültürünün önemli geleneksel lezzetlerinden birisidir.

Kuzu kaburgası ile kuzu kuşbaşı etinin; kuyrukyağı, tereyağı, toz biber, karabiber ve çekirdekli kuru üzümle tatlandırılarak pişirilmesiyle yapılan "Konya Çirli" yemeği "Coğrafi İşaret" tescilli bir yemektir. İşte şehrin bazı bölgelerinde "Çilli" de denilen "Konya Çirli" yemeğini coğrafi işaret tescilli yapılışı:

MALZEMELER / 4 KİŞİLİK

  • 150 gr kuzu kaburgası (kemikli ve 4 cm uzunluğunda parçalanmış)
  • 200 gr kuzu kuşbaşı
  • 200 gr çekirdekli kuru üzüm
  • 100 gr soğan
  • 1 lt su
  • 25 gr tereyağı
  • 10 ml sıvıyağ
  • 5 gr kuyruk yağı
  • 3 gr toz biber
  • 3 gr karabiber
  • 10 gr beyaz şeker
  • 2 gr tuz

772f7c70-08af-4cfc-9f68-5a622d9c1209.jpeg

YAPILIŞI:

Etlerin suyunu içinde tutması ve daha yumuşak olması için tencere önceden ısıtılır ve içine sıvıyağ ile kuyruk yağı konularak 2 dakika karıştırıldıktan sonra kuşbaşı ve kaburga etler konur.

Etler pembeleşinceye kadar yaklaşık 10 dakika kavrulur. Kabuğu soyulan soğanlar bütün halde ve toz biberle birlikte tencereye konur. Su ilave edilerek etin sertliği geçinceye kadar 20 dakika kadar pişirilir. Üzümler eklenir ve üzümler şiştikten sonra 30-35 dakika pişirilir. Karabiber ve şeker eklenip 5 dakika kaynatıldıktan sonra tencere ateşten alınır.

Bileşen tatlarının birbirine karışması amacıyla 10 dakika dinlendirilen Konya Çirli'nin servisi, sıcak olarak yapılır.

Afiyet olsun...

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.