Coğrafi işaret tescilli Konya Yağ Somunu yapılışı

Coğrafi işaret tescilli Konya Yağ Somunu yapılışı
Konya Yağ Somunu nasıl yapılır? Konya mutfak kültürünün önemli ürünlerinden birisi olan bu ürün, halk arasında alışıla gelen adıyla Konya Yağ Somunu olarak bilinir. Konya Yağ Somunu tarifi...

Konya Yağ Somunu; kendine has üretim metodu ile hazırlanan halk arasında meşhur ve sevilerek tüketilen bir fırıncılık ürünüdür. Kadim Konya mutfak kültürünün önemli ürünlerinden birisi olan bu ürün, halk arasında alışıla gelen adıyla Konya Yağ Somunu olarak bilinir.

Peynir, küflü peynir, sucuk, pastırma, kavurma gibi malzemeler ister tek tek isterse karışık olarak kullanabilir.

154000601-5669074009773295-4531827249051445873-n.jpg

Konya Yağ Somunu; orjinal haliyle taş mahalle fırınlarında pişirilir. Ancak evde yapmak isteyenler mutfaktaki elektrikli fırınlarda da bu ürünü yapabilir.

İşte coğrafi işaret tescilli Konya Yağ Somunu tarifi

MALZEMELER

Hamur için / 5 ADET

  • 1 kg ekmeklik buğday unu ve/veya özel amaçlı buğday unu
  • 0,6 litre su
  • 6 gr ekmek mayası
  • 5 gr tuz (Kışın daha az tuz kullanılır)

İç Malzemesi / Ürün Başına

  • 120 gr peynir, küflü peynir ve/veya sucuk, pastırma, kavurma

Üzeri için: / Ürün Başına

  • 10 gr tereyağı
  • 5 gr çörek otu ve susam, isteğe bağlı olarak haşhaş

c7f9e8a4-7272-42f6-8bbf-e86db347e6db.jpeg

YAPILIŞI

Yeteri büyüklükte bir kabın içerisinde un, tuz, maya ve su ilave edilerek hamur iyice yoğurulur. Daha sonra yoğurulan hamur 1 saat kadar dinlenmeye bırakılır. Dinlendirilen hamur sonra tekrar mayalanma sonucu oluşan gaz çıkışını önlemek adına birkaç kez çevrilir.

Sonrasında hamur bezelere ayrılır ve ortalama 30 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Hamur bezeleri üzerine el ile basılarak ve açma hareketiyle dairesel şekilde açılır. Üzerine çörek otu ve/veya susam ile isteğe bağlı haşhaş serpilir. Fırına yerleştirilerek pişirilmeye bırakılır. Pişirmede odun ateşi kullanılması tercih edilir. Somunlar şişmeye başlayınca fırından çıkarılır.

154070238-5669073316440031-3939608604736000512-n.jpg

Zaman kaybedilmeden yatay olarak kesilir ve içerisine hazırlanan iç/harç yerleştirilir. Peynir alt kısma gelecek şekilde somunun içerisine çeşidine göre sadece peynir ve/veya sucuk/kavurma/pastırma konulur. Sonra somunlar kapatılır ve üzerine tereyağı sürülerek tekrar fırına sürülür.

Ortalama 3 dakika kadar pişirildikten sonra fırından çıkarılır. Yağ somunlarının, bütün ya da parçalara ayırılarak servisi yapılır.

Afiyet olsun...

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.