Çölyak hastalığı anlatıldı
Dernek Başkanı Öğr. Gör. Güngör Gökdağ konuşmasında, derneğin kuruluşu, faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bilgiler vererek, çölyak hastalığı ve Glutensiz Beslenme hususunda toplumda farkındalık oluşturmak ve duyarlılığı artırmak istediklerini söyledi.
Tanı alan çölyaklı bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunları anlatmak, yaşadıkları sorunları dile getirmek için bu seminerleri düzenlediklerini ifade etti. Sözlerini ise, bu konferansların yapılmasına katkı sağlayan okul idaresine, derneğin yönetim kurulu üyelerine ve glütensiz ekmek üretimiyle çölyaklılara ve Glutensiz Yaşam Derneği’ne her zaman tam destek veren Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya teşekkür ederek tamamladı.
YAŞAM BOYU SÜREN GLUTENSİZ DİYET
Selçuk Üniversitesi’nde hematolog olarak çalışan ve özellikle kök hücre alanında Türkiye’nin en iyi hekimlerinden biri olan Glutensiz Yaşam Derneği’nin başkan yardımcısı Doç. Dr. Abdulkadir Baştürk, Çölyak hastalığının tanımı, teşhisi, semptomları ve söz konusu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlara ayrıntılı bir şekilde değindi. Çölyak’ın şu an için bilinen tek tedavisinin ‘yaşam boyu süren glutensiz diyet’ olduğunu belirten Baştürk, “Çölyak hastalığı, çevre faktörleri ve genetik faktörlerin de etkileşimi ile ortaya çıkmaktadır. Genetik olarak yatkın bireylerde, dışardan gluten içeren besin vücuda alındığında bağışıklık sistemi aşırı bir tepki verir ve Çölyak belirtileri, bağırsakları ve vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilir” dedi. Derneğin yönetim kurulu üyelerinden olan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetetik Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Elif Yıldırım, Çölyaklı bireylerin beslenmesi hakkında detaylı bilgile
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.