Çözüm 'devlet, belediye, müteahhit' işbirliğinde

Çözüm 'devlet, belediye, müteahhit' işbirliğinde
Konya’da konut probleminin çözülebilmesi için devletin müteahhitlere ucuz arsa temini ve maliyetler konusunda çalışmalar yapması gerektiğini ifade eden KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Devletin desteklemediği yerlerde biz yalnız kalırız" dedi.

Konya’da konut probleminin çözülebilmesi için devletin müteahhitlere ucuz arsa temini ve maliyetler konusunda çalışmalar yapması gerektiğini ifade eden KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Devletin desteklemediği yerlerde biz yalnız kalırız. Bu şartlarda bizden beklenilenleri biz karşılayamayız. Bu işte belediyenin de bakanlığın da olması gerekiyor” dedi.

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, Türkiye’de yaşanılan konut krizinin ve inşaat sektöründeki zorlukların yaklaşık 3 yıl öncesinden ‘ben geliyorum’ dediğini ifade ederek sözlerine başlayan Bulut, “Bu durum pandemi öncesinden başlayan bir süreçti. 2018 yılından bu yana inşaat sektörü taşların yerinden oynadığı, ekonominin değerler anlamında kaybetmeye başladığı bir süreçti. Pandemi ile bu süreç daha da ilerledi. Pandemiden sonra kredilerin 0.64-0.70’lere düşmesiyle elimizdeki daire stoku ciddi bir şekilde eridi. O dönem inşaat sektörü ekonomik olarak biraz rahatladı. Bu sefer konut ihtiyacı ortaya çıktı. Çünkü konut şuan bizim temel ihtiyaçlarımızdan bir tanesi. Dar ve orta gelirli insanların ev alıp, kiralayıp oturacağı temel ihtiyaç. Bir barınma ihtiyacı. Tabi burada konuttaki sosyal sorumluluk dediğimiz, bizim müteahhitler anlamında bizim vebalimiz de var. Biz ev yaparken çok lüks konutlardan ziyade, toplumun ihtiyacını karşılayacak evler de yapmamız lazım. Bizim kültürümüze, inancımıza, örfümüze uygun konutlar yapmamız lazım. Lüks konutları bu durumda konuşmaya gerek yok. Ekonomik durumu iyi olan kitle o konutları istiyor zaten” dedi.

czozum-1.jpg

‘MÜTEAHHİTLER TOPLU KONUT YAPMIYOR’

İnşaat sektörünün bu zamana kadar hiç görmediği maliyet artışları ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Başkan Bulut, “Özellikle son bir yılda yüzde 400-500 artan malzeme fiyat artışları var. Bu da sektörü kısır döngüye götürdü. Müteahhitleri daire yapalım mı, yapmayalım mı? Satalım mı, satmayalım mı? çelişkilerine düşürdü. İnşaata başlıyorsun ilk demir alacaksın 100 ton demir şuan 1 milyon 600 bin lira. Fayans alman için 6 ay teminat istiyorlar. Parayı yatıracaksın 6 ay sonra belki vereceğiz diyorlar. Çünkü üretimin çoğu dışarıya gidiyor. Şuan sektör maliyet ve tedarik sıkıntısı yaşıyor. Maliyeti durduramıyoruz. Maliyetin duracağı yeri öngöremiyoruz. Önümüzü göremiyoruz. Böyle olduğu içinde inşaat yapamıyoruz. Bazı müteahhitler toplu konut işinden çıktı. Sanayi, iş merkezi ve ofisler yapılıyor. Villalar yapılıyor. Risk, sıkıntı, stres, iş kaza riskleri, müşteri ilişkileri bunların hepsi bir araya geldiğinde müteahhitte daire üretmiyor. Devletin şuan çıkardığı 3’lü destek doğru bir destek gibi görünse de bunun alt yapısı yok. Müteahhittin satacağı konut yok. 3’lü pakette müteahhitlerin inşaatının en az yüzde 40’ı tamamlanmış, yüzde 50’si satılmamış dairelere destek paketi var. Buradaki hamleler doğru gibi görünse de toplum bunu kötüye uyarlıyor. Sosyal bir problem var” diye konuştu.

‘KONYA’DA KONUTA İHTİYAÇ VAR’

Konutun şuan Konya için gerçek ihtiyaç olduğunu ifade eden Bulut şu şekilde konuştu: “Konya’da inşaat sektörünün hızlı çalıştığı dönemlerde bu kadar daireyi kim alacak diye konuşuluyordu. Konya’nın giderek nüfusunun çoğalması, göç alır hale gelmesiyle aslında Konya’daki konut üretiminin de fazla olmadığı anlaşıldı. Bu ihtiyaç görülüyordu. Türkiye’de nüfus artışı azaldı ama Konya göç almaya devam ediyor. Göçmenler Konya’ya gelmeye devam ediyor. Bundan 20 yıl önce baba 2 oğluyla birlikte aynı evde yaşayabiliyordu. Şuan öyle bir şey de kalmadı. Artık gençler baba yanına evlenmiyor.”

‘SOSYAL KONUT PROJELERİ ÜRETİLMELİ’

Devletin ucuz arsa noktasında müteahhitlere mutlaka destek vermesi gerektiğini söyleyen Başkan sözlerini şöyle bitirdi: “Müteahhitlerde bu arsalar üzerinde çok büyük ve lükse kaçmadan sosyal konut projeleri gerçekleştirmeli. Ayrıca kooperatifleşme ile ilgili çalışmalar yapılmalı. Gene bunun temelinde ucuz arsa yatıyor. Belediyelerin merkeze yaptıkları projeleri kesinlikle kooperatif olarak görmüyoruz. Çünkü orada da arsa maliyeti var. Devletin maliyetler ile ilgili çalışmalar yapması lazım. Onun için de ihracatı durdurup ithalatta bazı dengelemeler yapmalı. Yada yerli üretimi teşvik etmeli. Şartnameler koyup yerli ürettiğimiz ürünlerle yola çıkmamız lazım. Haliyle bunların hepsi birbirine bağlı olan konular. İnşaat maliyeti çok önemli. Devletin desteklemediği yerlerde biz yalnız kalırız. Müteahhitlerin yalnız kaldığı bir alan. Bizden beklenileni biz karşılayamayız. Bu işte belediyenin de bakanlığında olması gerekiyor. TOKİ mantığında binlerce konut üretilmeli. TOKİ bunu yapıyor ama yetmiyor. Müteahhitleri teşvik edecek şekilde bu yapılabilir. Bizlerde yapabiliriz. Bu ihtiyaç giderek derinleşerek hissedilecek. Bu iş ev kiralarına kadar yansıdı. Şuan insanların almış olduğu 4 bin 250 lira maaşlarla kiralık evlerde oturması çok zor. Hayat şartları zorlaşıyor.” (Yiğit Berkay Çopur)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.