Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurda döndü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurda döndü
Erdoğan:- Brookings Enstitüsünde, Küresel Sınamalar ve Türkiye'nin 2023 Hedefleri konulu bir konferansım oldu. Bu konferansın öncesinde yaşadığım tablo gerçekten çok çok manidardı. Yani ülkemde bazı şeyleri boşuna anlatmıyoruz, boşuna konuşmuyoruz ama bun

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemde bazı şeyleri boşuna anlatmıyoruz, boşuna konuşmuyoruz ama bunu Brookings Enstitüsünün önünde bizatihi görmenin, böyle bir delille, ispatla bunu yaşamanın da bahtiyarlığını duydum. Orada gördüğüm şuydu, PKK terör örgütünün temsilcileriyle YPG'nin temsilcileriyle ASALA'yı ve onun yanında da ülkemizden kaçıp şu anda Amerika'da yaşayan Paralel Devlet Yapılanmasının temsilcilerinin hepsinin iç içe, yan yana olduklarını gördüm. Bu bir ispattı, bu bir delildi. Onun için de bu Paralel Devlet Yapılanmasına gönül vermiş olan saf, temiz kardeşlerime sesleniyorum, kimlerle beraber olduğunuzun farkında olun." dedi.

Erdoğan, ABD ziyareti dönüşü Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde 53 ülke ve 4 uluslararası kuruluştan devlet ve hükümet başkanlarıyla bir araya geldiklerini aktaran Erdoğan, "Bildiğiniz zirve sonunda kabul ettiğimiz ortak bildiride nükleer emniyetin güçlendirilmesi, nükleer teröre karşı ne gibi tedbirler alınması gerekir, bunların üzerinde ısrarla duruldu. Dünyada silah yapımında kullanılabilecek nükleer malzemelerin azaltılması, nükleer terörizm tehdidiyle mücadele için uluslararası iş birliğinin artırılması konularındaki siyasi irademizi teyit ettik" ifadelerini kullandı.

Zirvede yaptığı konuşmalarda, Türkiye'nin nükleer güvenliğe ilişkin temel ilkelerini vurguladığını aktaran Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu çerçevede nükleer silahlardan tamamen arındırılmış bir dünyayı kurmamızın gereği üzerinde ısrarla durdum. Öyle bir dünya kuralım ki bu hedef doğrultusunda nükleer silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesine yönelik çabaların artırılması gereğini ısrarla vurguladım. Yeni nükleer güç santralı projeleri bulunan ülkemiz için önemli bir husus olan nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla yararlanma alanlarındaki çalışmalarında nükleer güvenlik ve emniyete azami özen gösterilmek suretiyle sürdürüleceğine işaret ettik. Ayrıca son dönemde İstanbul, Ankara, Brüksel, Lahor, Paris gibi kentlerde gerçekleştirilen menfur terör eylemleri karşısında artık hiçbir ayrım gözetmeden terörle küresel boyutta mücadele için samimi ve etkili bir uluslararası iş birliği yapılması gerektiğini de vurguladım."

Zirve vesilesiyle çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmeler yaptığını dile getiren Erdoğan, "Bunların içinde ayakta yaptığımız görüşmeler olduğu gibi ikili karşılıklı oturmak suretiyle yaptığımız görüşmeler oldu" diye konuştu.

Ayrıca, Türk-Amerikan iş çevreleriyle bir araya gelerek ekonomi alanındaki atılabilecek ortak adımları birlikte değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade eden Erdoğan, "Gerek ikili olarak Amerika'nın en önde gelen kuruluşlarıyla, ülkemizde yatırımları olan kuruluşlarla değişik sektörlerde başta savunma sanayi olmak üzere onlarla da bu ikili görüşmelerimizi yaptıktan sonra yine bir dar çerçeve, yaklaşık 22-23 önemli Amerikan şirketinin yönetim kurulu başkanlarıyla CEO'larıyla da bir görüşmem oldu. Daha sonra akşam, yaklaşık 500'e yakın yine bu tür şirketlerin yönetici kadrolarıyla bir yemeğimiz oldu. O yemekte de kendilerine hitap etme fırsatını buldum. Tabii Türk-Amerikan iş çevreleriyle bir araya gelerek, ekonomi alanında özellikle yatırım ajansımızın bu süreci çok daha hassasiyetle bundan sonra da takip etmesi gereğini kendilerine de orada ifade ettik. Yatırım ajansımızla yapacağınız bu görüşmelerle birlikte ülkemizde nerede, nasıl, hangi teşviklerden istifade etmek suretiyle bu adımlar atılabilir bunu da kendilerine özellikle hatırlattık" diye konuştu.

Brookings Enstitüsündeki konferansı sırasında, enstitünün önünde gerçekleştirilen gösterilere dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Brookings Enstitüsünde, Küresel Sınamalar ve Türkiye'nin 2023 Hedefleri konulu bir konferansım oldu. Bu konferansın öncesinde yaşadığım tablo gerçekten çok çok manidardı. Yani ülkemde bazı şeyleri boşuna anlatmıyoruz, boşuna konuşmuyoruz ama bunu Brookings Enstitüsünün önünde bizatihi görmenin, böyle bir delille, ispatla bunu yaşamanın da bahtiyarlığını duydum. Orada gördüğüm şuydu, PKK terör örgütünün temsilcileriyle YPG'nin temsilcileriyle ASALA'yı ve onun yanında da ülkemizden kaçıp şu anda Amerika'da yaşayan Paralel Devlet Yapılanmasının temsilcilerinin hepsinin iç içe, yan yana olduklarını gördüm. Bu bir ispattı, bu bir delildi. Onun için de bu Paralel Devlet Yapılanmasına gönül vermiş olan saf, temiz kardeşlerime sesleniyorum, kimlerle beraber olduğunuzun farkında olun. Ülkemizdeki terör örgütünün ABD'deki ayaklarını orada özellikle Paralel Devlet Yapılanmasıyla nasıl iç içe olduğunu bilmeniz gerekiyor ve bunlar, orada maalesef ülkemde şehit olan bizim Mehmetimiz için, polisimiz için köy korucularımız için ağlamıyor ama Maryland'da bir olay daha yaşadım, o olay çok daha manidardı, orada da Azeri bir gazetecinin yanıma yaklaşarak dün Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışmalar neticesinde ölen 12 Azeri kardeşimizle ilgili sorduğu soruya siz ne diyorsunuz diye bana sordu ve cevabını verirken gözlerinden akan yaşları gördüğümde, hakikaten orada duygulanmamak mümkün değildi. O da gazeteci, bizdekiler de gazeteci... Ben tabii buradaki medya mensuplarını tenzih ediyorum ama bakın gazetecilik, bu ülkenin Cumhurbaşkanına küfür etmek değildir. Bu ülkenin Cumhurbaşkanın ailesine küfür etmek değildir. İşte orada gördüğüm o tablo, aslında ders niteliğinde bir tablodur bunu da özellikle vurgulamak istiyorum."

Burada son dönemde yaşanan önemli gelişmeler karşısında Türkiye'nin çabalarını ve vizyonunu, ABD'deki siyasi, akademik ve düşünce çevreleriyle Brooking Enstitüsünde paylaşma imkanı bulduğunu ifade eden Erdoğan, "Soru ve cevaplarla bunları orada daha da genişlettik. Ziyaretim sırasında ABD'de yerleşik Türk ve Müslüman toplum temsilcileriyle de Maryland 'de bir araya geldik. Maryland eyaletinde yapımı tamamlanan Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezinin resmi açılışını gerçekleştirdik. Gerçekten muhteşem bir proje ve bu muhteşem projenin yanında tüm Amerika'daki Müslümanların cazibe merkezi haline gelen, onlar için bir iftihar vesilesi olan böyle bir merkeze ta Kanada'dan, değişik yerlerden Müslümanların oraya gelmek suretiyle bizlerle o heyecanı paylaşmaları da manidardı." şeklinde konuştu.

Erdoğan, Maryland'taki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin açılışına Nükleer Güvenlik Zirvesine katılan devlet ve hükümet başkanlarından bir kısımının da iştirak ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bünyesinde cami, kültür merkezi, İslam Eserleri Müzesi, konferans salonları ve restoranı olan merkezin, Osmanlı ve Türk kültürünü içinde barındırdığını kaydederek, merkezin her zamakinden daha fazla ihtiyaç duyulan kültürler ve medeniyetler arası ilişkilerde uyum açısından önemli bir misyon üstleneceğine inandığını belirtti. Erdoğan, "Ziyaretimin tüm dünya için hayırlara ve barışa vesile olmasını Allah'tan diliyorum" dedi.

Azerbaycan'ın tek taraflı ateşkes ilan ettiği iddiasına ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğann, "Ben tabii olayı duyduğum anda İlham Aliyev kardeşimi aradım, o da havaalanına gidiyor, oradan Azerbaycan'a geçecekti. Kendilerine başsağlığı dileklerimizi ilettik ve o anda zaten çatışmalar devam ediyordu. Fakat ateşkes ile alakalı az önce aldığım bilgi, eğer Ermenistan tarafı ateşkes ilan ederse, onlar ateşi keserse Azerbaycan da ateşkese hazır olduğunu açıkladı. Olayın aslı bu" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.