Cumhurbaşkanının partili olması tarafsızlığına mani değil"

Cumhurbaşkanının partili olması tarafsızlığına mani değil"
Adalet Bakanı Bozdağ: "Cumhurbaşkanının partili olması tarafsızlığına mani değil"

TBMM (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cumhurbaşkanının partili olmasının tarafsızlığına mani olmadığını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin Anayasa değişiklik teklifinin görüşmeleri sürüyor.

Teklifin tümü üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Bozdağ, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı devam ederken Anayasa yaptığını, Gazi Mustafa Kemal'in o zaman Meclis Başkanı olduğunu anımsattı. Bozdağ, "O zaman milletvekilleri 'Siz anayasa yapınca Kurtuluş Savaşı bitecek mi? Düşman denize dökülecek mi?' diye bir tartışma yapmadı. Çünkü yeni bir anayasaya ihtiyaç vardı ve bu ihtiyaç karşılandı. 1924 Anayasası'nda da bu tartışma yapılmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Gelinen noktada parlamenter sistemin artık Türkiye'yi taşıyamadığının net biçimde ortada olduğunu ifade eden Bozdağ, "Yürütmede istikrar sorunu her zaman oldu. Tek başına iktidar olan dönemlerde bile yürütmede pek çok hükümet kurulduğunu görüyoruz." dedi.

Öngörülen sistemin güçlü yasamayı ve etkin denetimi temin ettiğini belirten Bozdağ, yeni sistemin toplumsal uzlaşmayı da güçlendireceğini kaydetti. Bozdağ, "Adayların seçilebilmek için toplumun en az yüzde 51'inin oyunu alabilme ihtiyacı, radikal söylemleri bir tarafa bırakmasını, başta siyasi akımların da oy verebileceği bir üslubu ortaya koymasını gerektirecektir." ifadelerini kullandı.

Yeni sistemle parlamenter sistemin de güçlendirildiğini ifade eden Bozdağ, cumhurbaşkanının partili olmasının tarafsızlığına mani olmadığını kaydetti.

Bozdağ, "(Belediye meclis üyesi, il genel meclisi üyesi, belediye başkanı, milletvekili, başbakan, meclis başkanı partili olduğu zaman yaptığı hizmetlerde tarafsızlığına gölge düşmeyecek, cumhurbaşkanı partili olduğu zaman gölge düşecek) demek kabul edilebilir bir yaklaşım değildir." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.