Cumhurbaşkanlığı Sözcücü Kalın: (2)

Cumhurbaşkanlığı Sözcücü Kalın: (2)
"(ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması) Buradan Amerika'nın çıkarması gereken netice, bu kararını revize etmek, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak ilan etmek. Çözüm süreciyle ilgili, varsa yaptıkları bir hazırlık, bunu paylaşmak. Bunda

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararına yönelik, "Buradan Amerika'nın çıkarması gereken netice, bu kararını revize etmek, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak ilan etmek. Çözüm süreciyle ilgili, varsa yaptıkları bir hazırlık bunu paylaşmak. Bundan sonraki yol haritasını da böyle görmek lazım." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birkaç gündür Filistin topraklarının nasıl çalındığını ortaya koyan haritaları gösterdiğini hatırlatarak, "Kudüs ile ilgili bugün biz bu adımları atmazsak, inanın o harita, 5, 10 yıl sonra Filistin'in olmadığı bir haritaya dönüşecek. Kudüs'ün adeta yok edildiği bir haritaya dönüşecek." diye konuştu.

Kalın, uzun yıllardır İsrail'in "Aslında Kudüs, Müslümanların tarihinde hiçbir zaman önemli bir yer edinmedi. Ne zamanki İsrail, Kudüs topraklarını kendi toprakları olarak ilan etti, ondan sonra Araplar ve Müslümanlar, Kudüs'ün kendi tarihlerinde önemli bir yeri olduğu tezini dillendirmeye başladılar." tezini medya ve çeşitli kanallar üzerinden yaydığını anlattı.

Kudüs'ün "ilk kıble" olarak İslam tarihindeki yerine işaret eden Kalın, "Kudüs'ün tarihine baktığınızda, Yahudiler, Müslümanlar ve Hristiyanlar için en barışçıl, kozmopolit, çoğulcu ve üretken dönemlerini İslam idaresi altında yaşamıştır. Bunu herkes teslim ediyor." diye konuştu.

- "ABD, kararını revize etmeli"

"Siyasi bir proje olarak tek bir devletin kimliğini oraya empoze etmeye kalkarsanız, bu sadece Kudüs topraklarıyla ya da Harem-i Şerif'in etrafında sınırlı bir mesele olarak kalmaz." değerlendirmesinde bulunan Kalın, böyle bir durumun ortaya çıkması halinde dünyanın bütün dini, siyasi ve sosyolojik dinamiklerinin harekete geçeceğini, şu anda da bunun yaşandığını söyledi.

İslam dünyasının, Hristiyanların ve birçok Yahudi'nin de ABD'nin aldığı Kudüs kararına tepki gösterdiğine dikkati çeken Kalın, "Buradan Amerika'nın çıkarması gereken netice, bu kararını revize etmek, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak ilan etmek. Çözüm süreciyle ilgili, varsa yaptıkları bir hazırlık bunu paylaşmak. Bundan sonraki yol haritasını da böyle görmek lazım." ifadelerini kullandı.

Filistinlileri desteklemeye devam edeceklerini bildiren Kalın, bir Kudüs seferberliği başlatarak, herkesin Kudüs bilincini kuşanması, Kudüs tarihini okumasının bugünlerde yapılacak en hayırlı işlerden biri olacağını dile getirdi.

- "Amerika, İstanbul'daki zirveyi takip etti"

ABD tarafından Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nin çok yakından takip edildiğini belirten Kalın, "Sonuçlarını şimdi analiz ediyorlardır. Amerikan kamuoyundaki genel tartışmaya baktığınızda, Trump'ın bunu bir seçim vaadi olarak yerine getirmesini, uzun vadede çok da akıllıca bir politika olmadığı yorumları çok öne çıkıyor. Bunun barış sürecine katkı sağlamayacak bir adım olduğu, Amerika'nın elini daha da daraltacağı ve zorlaştıracağına dair bir çok yorum yapılıyor." dedi.

"Bizim çağrımız, Doğu Kudüs'ü Filistin devletinin başkenti olarak tanımalarıdır." diyen Kalın, bu yapılırsa nispi bir dengenin olacağına işaret etti.

- "Mesele sadece Kudüs ile sınırlı değil"

Kalın, zirvenin sonuç bildirgesinde "Doğu Kudüs" ifadesinin kullanılmasına yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:

"1967 sınırları dediğimiz zaman zaten orada bir bölünme var. Eğer o sınırları İsrail kabul etse, barış süreci çok hızlı şekilde ilerleyecek. Mesele sadece Kudüs ile sınırlı değil. Filistin toprakları, yerleşimci ve işgalci politikalar nedeniyle her gün erimeye devam ediyor. Bizim buna bir 'dur' dememiz lazım. Filistin toprakları adeta metre metre çalınıyor, ev ev, sokak sokak çalınıyor, gasbediliyor, işgal ediliyor. Uluslararası hukuk ihlal edilerek, bütün dünyanın gözü önünde bunlar yapılıyor.

Bu işgal politikalarını meşrulaştırmak için de Filistinlilerin bir 'öteki' haline getirilmesi, 'şeytanileştirilmesi', 'gayri insanileştirilmesi' gerekiyor. Bunun arkasında yatan siyasi proje, Filistin işgalini meşrulaştırmak. Bu algının ve mesajın ilmek ilmek örüldüğü bir mücadele bu. İşgale direnen bir Filistin halkı haksız duruma düşürülüyor. İşgali yapan İsrail devleti, mağdur ve mazlum konumuna konmaya çalışılıyor. Burada da büyük bir mücadele var."

- "Filistin, vicdan ve adalet meselesi"

Türkiye'de bütün siyasi partilerin Filistin konusunda aynı çizgide buluştuklarını dile getiren Kalın, bunun, Kudüs'ün nasıl bir birleştirici güç olduğunu göstermesi açısından güzel bir örnek olduğunu ifade etti.

Kalın, Filistin meselesinin bir din ve toprak meselesi değil vicdan ve adalet meselesi olduğunu vurguladı.

İsrail askerlerinin 16 yaşındaki Fevzi El-Junidi isimli çocuğun gözlerini bağlayıp gözaltına aldığı anı kareleyen fotoğrafa atıfta bulunan Kalın, Filistinlilerin her gün bu muameleye maruz kaldıklarına dikkati çekti.

- "Kudüs birleştirdi"

İİT Olağanüstü Zirvesine katılımın yüksek düzeyde olmasının önemine değinen Kalın, neredeyse bölgede hiçbir konuda anlaşamayan İran ve Suudi Arabistan'ın heyet olarak toplantıya katıldığına ve aynı bildirgenin altına imza attığına işaret etti.

Kalın, Kudüs'ün birleştirici etkisinin altını çizerek, buradan İslam dünyasının çıkartması gereken dersler olduğunu, birlik ve beraberlik içinde olunca birçok kötülüğü defetmenin mümkün hale geldiğini belirtti.

Müslüman ülkelerin bir araya gelip kendi sorunlarını rasyonel bir şekilde çözebileceklerine işaret eden Kalın, "Buradan, mezhep gerginliklerine, etnik gerginliklere, ulus devletler arasındaki gerilimlere formüller üretebiliriz. Bunun zemini var aslında. Kudüs gibi bir konu, 1,7 milyarlık İslam dünyasını bir araya getirebiliyor. O manada dünkü tablo çok gurur verici bir tabloydu." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu toplantı için olağanüstü bir gayreti olduğunu kaydeden Kalın, "Onlarca telefon görüşmesi yaptı, mektuplar yazdı, imzaladı, gönderdi, takibini yaptık. Zirvenin en küçük detaylarıyla bile bizzat ilgilendi. Bunların hepsi gayretle, ihtimamla oluyor. Dert edinirseniz oluyor. Cumhurbaşkanımızın başlattığı diplomasi atağının rüzgarıyla Arap Ligi Amman'da yapacağı Dışişleri Bakanları toplantısını İstanbul'a aldı." dedi.

- "Filistin'in işgal karşısında tek cephe olması önem arzediyor"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, geçen ay Filistin uzlaşı sürecinde çok önemli bir gelişmenin yaşandığını, El Fetih ve Hamas'ın ulusal uzlaşı konusunda anlaştığını hatırlatarak, müzakere masasına kimin ve nasıl oturacağı noktasında bu konunun önemine değindi.

İsrail'in, Filistin tarafının bölünmesi için çok şey yaptığını anımsatan Kalın, Gazze ile Batı Şeria arasındaki ayrımın derinleşmesinin, 2007'den sonra ambargoyla başladığına vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda da yoğun bir mesaisi olduğunu ve görevden ayrılmadan önce Halid Meşal, göreve gelen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeleri olduğunu anımsatan Kalın, uzlaşı sürecinin sağlandığını ve sağlıklı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Bu süreçte Filistin tarafının akıllı ve dirayetli hareket etmesi gerektiğini kaydeden Kalın, İsrail tarafının bu birlik, beraberliği bozacak adımlar atabileceğini dile getirdi.

Kalın, Filistin tarafının birlik ve beraberliği, dayanışmayı daha derinleştirmesi ve işgal karşısında tek cephe, tek ruh, tek ses olarak durmasının büyük önem arz ettiğini vurguladı.

- "Kudüs'e sahip çıkmak, tarihi bir sorumluluk"

İsrail'in işgal ve gasp politikaları devam ettiği için 1967 sınırlarını dahi kabul etmediğini dile getiren Kalın, "İsrail'in geleceğini donduracak, yerleşim ve gasp politikalarını sona erdirecek bir adım olarak gördükleri için 67 sınırlarını bile kabul etmiyorlar." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun "barış" kelimesini ağzından düşürmediğini ancak istediğinin barış olmadığını söyledi.

Kudüs'e sahip çıkmanın tarihi bir sorumluluk olduğunu ifade eden Kalın, "50, 100 yıl sonra tarihçiler bugünleri yazdığında dün yapılan zirve, öncesindeki faaliyetler ve bundan sonra yürüteceğimiz diplomasi o tarih sayfalarında inşallah parlak bir sayfa olarak yer alacak. Biz bu adımı atmazsak, 10, 20 yıl sonra belki Harem-i Şerif'i, Mescid-i Aksa'yı, Kudüs'ü tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil." değerlendirmesini yaptı.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.