Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (1)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (1)
"Biz nasıl DEAŞ, El-Kaide, Boko Haram vesaire terörünü kınıyorsak, aynı şekilde PKK terörünün de iltisaklı grupların hepsinin de Suriye koludur başka yeridir, aynı kararlılıkla kınanması, kınanmanın da ötesinde bunlara karşı somut adımların mutlaka atılma

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Biz nasıl DEAŞ, El-Kaide, Boko Haram vesaire terörünü kınıyorsak, aynı şekilde PKK terörünün de iltisaklı grupların hepsinin de Suriye koludur başka yeridir, aynı kararlılıkla kınanması, kınanmanın da ötesinde bunlara karşı somut adımların mutlaka atılması gerekir." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Konuşmasına, Pakistan'da bir lunaparkta meydana gelen terör saldırısını kınayarak başlayan Kalın, gerekçesi ne olursa olsun böyle bir saldırının, mazur ve meşru gösterilmesinin asla mümkün olamayacağını, bu zor günde Pakistan halkının yanında yer aldıklarını söyledi.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan Cumhurbaşkanı ve Pencap Eyaleti Başbakanı ile telefon görüşmeleri yaptığını, bugün de Pakistan Başbakanı ile görüşeceğini belirten Kalın, görüşmelerde, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda Pakistan halkının, devletinin yanında olduğunun, her türlü işbirliğine hazır bulunduğunun ifade edildiğini aktardı.

Lahor'da meydana gelen terör saldırısının, son dönemde yükseliş trendinde olan terör saldırılarının en son örneğini teşkil ettiğine işaret eden Kalın, Ankara, İstanbul, Brüksel saldırılarında da birçok masum insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Kalın, yakın zamanda, Fildişi Sahili, Irak, Nijerya, Mısır'da da saldırıların meydana geldiğine değinerek, bütün bu saldırıları aynı kararlılıkla kınadıklarını söyledi. Kalın, saldırılarda ölenlere rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi.

Bu olayların, terörle mücadelenin neden küresel bir gayret ve işbirliği gerektirdiğini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkati çeken Kalın, şöyle konuştu:

"Özellikle bu noktada istihbarat paylaşımının büyük önem arz ettiğini bir kez daha ifade etmek isteriz. Özellikle Brüksel saldırısından sonra bu konu tekrar gündeme geldi. İstihbarat paylaşımı, paylaşılan istihbaratın takip edilmesi ve gerekli adımların atılması noktasında gösterilebilecek muhtemel zafiyetlerin ne tür sonuçlar doğurduğunu da maalesef bu saldırılarda bir kez daha görmüş olduk. Biz muhataplarıma, Pakistan'dan Belçika'ya kadar Nijerya'dan Irak'a kadar bu saldırıların olduğu her yerde, ülkede her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu, terörle mücadele konusundaki kararlılığımızı aynen devam ettirdiğimizi ifade ediyoruz."

-"DEAŞ terörünü Suriye'deki savaş besliyor"

Kalın, bu saldırıların ortaya koyduğu sonuçların toplu olarak ele alınmasının faydalı olacağını belirten Kalın, "Öncelikle bu DEAŞ belasından bütün dünyanın kurtulması gerekiyor. DEAŞ'ı besleyen birçok unsur var, tek bir unsura indirgemek mümkün değil. Fakat, gerekçesi ne olursa olsun dini, etnik, sosyal, psikolojik her ne gerekçe ileri sürülürse sürülsün bu terörün asla ve asla meşru gösterilmesi, kabul edilmesi mümkün değildir." diye konuştu.

Kalın, DAEŞ terörünü besleyen en önemli unsurlarından birisinin Suriye'de devam eden savaşın olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Doğrudur, bu terör örgütü hunharca, haince, kalleşçe masum insanları öldürmektedir ama aynı şekilde Suriye'de yaklaşık 5 yıldır devam eden kanlı bir savaş aynı hainlikle, kalleşlikle masum insanları katletmeye devam etmektedir. Ölü sayısı 400 bini aşmış bulunmaktadır. Dolayısıyla Suriye savaşı devam ettiği müddetçe, bu tür terör örgütlerinin kendilerine bir alan bulması, yayılması, eleman toplaması, propaganda yapması da maalesef devam edecektir. O yüzden Suriye'de bir siyasi geçişin sağlanması her zamankinden daha büyük bir önem arz ediyor ki bu savaş artık sona ersin."

- "Teröre karşı ortak tavır önemli"

Türkiye'nin, Suriye'nin toprak bütünlüğünün garanti, siyasi birlik ve beraberliği teminat altına alan bir geçiş sürecinin sağlanmasından yana olduğunu vurgulayan Kalın, "Burada da bir oldu bittilere başvurmadan, etnik ve mezhep temelli hiçbir ayrıma gitmeden, Suriye'nin bütünlüğünü sağlayacak bir siyasi formülün derhal hayata geçirilmesi esastır. Bunun dışındaki bütün formüller daha fazla yıkım, kan, göz yaşı getirecektir." dedi.

Kalın, son saldırıların ikinci önemli neticesinin ise teröre karşı ortak tavır alınmasının önemi olduğunu belirten Kalın, şunları kaydetti:

"Biz bu konuda baştan beri en açık şekilde bunu ifade etmekteyiz. İyi terörist kötü terörist yoktur terör dünyanın her yerinde terördür gerekçesi ne olursa olsun. Birinin sloganı dini olabilir, diğerinin sloganı etnik olabilir, bir diğerininki ideolojik olabilir ama netice itibariyle yapılan şey terördür. Dolayısıyla biz nasıl DEAŞ, El-Kaide, Boko Haram vesaire terörünü kınıyorsak, aynı şekilde PKK terörünün de iltisaklı grupların hepsinin de Suriye koludur başka yeridir, aynı kararlılıkla kınanması, kınanmanın da ötesinde bunlara karşı somut adımların mutlaka atılması gerekir. Brüksel'de yaşanan ve Cumhurbaşkanımızın da tepki verdiği hadiseyi de hazırlayacak olursanız, 'artık bu fotoğraf kareleri, terörle mücadelede uluslararası kararlılığı zaafa uğratmaktadır' gerçeğinin herkes tarafından görülmesi gerekiyor."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.