Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (3)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (3)
"PYD, YPG hala rejimle işbirliği yapmaya devem ediyor hala PKK terör örgütü ile işbirliği yapmaya devam ediyor ve bunları da artık gizlemiyorlar, herkesin gözü önünde oluyor"-"(Terörle mücadele) Operasyon, valinin bilgisi, talebi ve koordinasyonu çerçeves

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "PYD, YPG hala rejimle işbirliği yapmaya devam ediyor, hala PKK terör örgütü ile işbirliği yapmaya devam ediyor ve bunları da artık gizlemiyorlar, herkesin gözü önünde oluyor" dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İbrahim Kalın, Suriye ile ilgili bir soru üzerine, Azez-Cerablus arasındaki bölgede yer alan DAEŞ unsurlarının temizlendiğini bildirdi.

Güvenliği sağlayabilecek muhalif grupların sahada bulunduğunu anlatan Kalın, şöyle devam etti:

"Bildiğiniz gibi bizim Suriye-Türkiye sınır hattında Azez-Cerablus arası olarak bilinen bölgede birtakım DEAŞ unsurları bulunmakta idi çok yakın bir zaman kadar, gerek ABD gerek diğer uluslararası koalisyon güçleriyle ve sahadaki muhaliflerle yürüttüğümüz yoğun ve iyi koordine edilmiş çalışma neticesinde bu bölgede 15'ten fazla köy, muhalifler tarafından DEAŞ'dan geri alındı geçtiğimiz bir hafta on gün içerisinde. Son olarak Çobanbey'in 11 Nisan'da tekrar DEAŞ'ın eline geçmesi bir yeni haber, yeni gelişme ama sahada çok dinamik bir durumun olduğunu ifade etmeliyiz."

Bu hat üzerinde özellikle YPG ve benzeri örgütlerin bulunmasına müsaade edilmeyeceğini açık bir şekilde ifade ettiklerine vurgu yapan Kalın, "Alternatif olarak Münbiç de dahil olmak üzere bu bölgede konuşlanabilecek, burada güvenliği sağlayabilecek muhalif grupların sahada bulunduğunu da bu son gelişmeler zaten açık bir şekilde gösteriyor. Bu konuda bizim tavrımız, tutumumuz değişmiş değil sahada hem DAeŞ dışında hem YPG ve benzeri unsurlar dışında bu bölgeyi kontrol altına alabilecek, güvenliği sağlayabilecek, herkesin güvenebileceği muhalif gruplar bulunmaktadır ve bu muhalif grupların burada konuşlanması bizim öncelikli tercihimizdir. Zaten fiilen şu an sahada yaşanan da budur." ifadesini kullandı.

- "İşbirliği herkesin gözü önünde oluyor"

Kalın, konuşmasında PYD ve YPG'ye dikkati çekerek, bu konuda iyi bir mesafe alındığını ve iyi bir işbirliği örneğinin ortaya koyulduğunu bildirdi. Kalın, "Umarız bu Azaz-Cerablus hattının tamamında ve Halep'in kuzeyindeki bütün o bölgede bu durumu inşa edecek ve garanti altına alacak çalışmayı etkin bir şekilde devam ettiririz." dedi.

YPG, PYD gibi örgütlerin gerek sahada gerekse siyasi olarak masada; Cenevre görüşmelerinde bulunması ile ilgili tavırlarının son derece açık ve net olduğuna dikkati çeken Kalın, şu görüşlere yer verdi:

"PYD, YPG hala rejimle işbirliği yapmaya devem ediyor hala PKK terör örgütü ile işbirliği yapmaya devam ediyor ve bunları da artık gizlemiyorlar, herkesin gözü önünde oluyor.

Dolayısıyla bizim bu konudaki tezlerimizin ne kadar doğru olduğu da aslında açık bir şekilde bir kez daha görülmüş oldu. Nitekim bir çok müttefikimiz de yakın bir zamanda bildiğiniz gibi 'PKK ile PYD aynıdır, aralarında bir fark yoktur' diye yani Kuzey Irak'tan Avrupa'ya kadar farklı mecralarda bunu dile getirmeye başladılar, işin hakikatı da budur zaten."

- İl İdaresi Kanunu gereği

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, bir gazetecinin "Nusaybin'de valinin devre dışı kaldığı ve komutanın askere geçtiği yönündeki haberlerle ilgili yönelttiği soruya, bunun İl İdaresi Kanunu kapsamında bir uygulama olduğunu belirterek, terörle mücadele kapsamında ülkenin belirli noktalarında kapsamlı operasyonlar yürütüldüğünü ve bu haberle ilgili olarak da bir yanlış anlaşılma olduğunu vurguladı.

Kalın, şöyle devam etti:

"İl İdaresi Kanunu'nun 11-d maddesine göre vali, terör olayları ile ilgili olarak ilgili askeri birimden yardım talep eder ve o askeri birlik, birim, o ile gelerek terörle ilgili mücadeleyi yürütür. Bu karar verildiği andan itibaren artık operasyon sorumluluğu, buradaki en yüksek rütbeli komutana aittir. Yani operasyon, valinin bilgisi, talebi ve koordinasyonu çerçevesinde yürür ama operasyonun günlük işleyişini yürüten oradaki en yüksek rütbeli komutandır.

Bu yeni bir şey değil hep böyle oldu, şu anda da uygulama bu şekildedir. Doğal olarak burada bir görev ayrımı var. Vali, mülki amir olarak buradaki çalışmayı koordine eder çünkü kamu güvenliğinin sağlanmasından birinci olarak o sorumludur ama sahadaki operasyonu askeri anlamda kimin ne yapacağını tabii ki en yüksek rütbeli komutan yönetir, sevk ve idare eder.

Burada tam bir koordinasyon var, yani bunu yeni bir uygulama gibi yansıtılması doğru değil çünkü şu ana kadar uygulama buydu, şu anda da Nusaybin'de ve diğer illerde devam eden uygulama da bu şekildedir burada yeni bir şey yok."

Kalın, terörle mücadele konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da son günlerde net ve kararlı mesajlar verdiğini, terör belasından kurtulana kadar mücadelenin devam edeceğini ve bu konuyu her platformda da dile getirmeye devam edeceklerini belirtti.

Kalın, konuşmasında şunları ifade etti:

"Geçtiğimiz hafta Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde bu konuyu gündeme getirdik, bu hafta İslam İşbirliği Teşkilatında da PKK terör örgütü ve onun uzantıları ile ilgili konuları yine gündeme getireceğiz. Bizim için daha önce de ifade etmiştik; iyi terör örgütü, kötü terör örgütü diye bir şey olamaz. PYD'si, PKK'sı, YPG'si, DAİŞ'i, El-Kaide'si, Boko Haram'ı bunların hepsi birer terör örgütüdür ve dünyanın da bunlara karşı böyle bir tutarlı ve kararlılık içerisinde olması gerekir.

'Bir terör örgütü ile mücadele ediyor' diye başka bir terör örgütünü aklamaya çalışırsanız bu terör örgütü gelir sonunda sizi de vurur. Dolayısıyla bu konuda tutarlı kararlı bir tavır sergilenmesi için biz bu konuyu her platformda dile getirmeye devam edeceğiz."

- "Mısır konusunda tutumumuz belli"

İbrahim Kalın, "Suudi Arabistan Kralı, bugünkü ziyareti öncesinde 5 günlük Mısır ziyaretinde bulunmuştu. Basında Kral'ın bu konuda arabuluculuk girişiminde bulunabileceği, gerilen ilişkileri bir anlamda yumuşatabileceği konusunda iddialar var. Siz Kral Selman'ın Mısır'dan arabuluculuk girişimi ile ilgili bir mesaj getirebileceğini düşünüyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken Kral Selman'ın Mısır ziyaretinin ardından gerçekleşen Türkiye ziyaretinin bu konuyla bir ilgisi olmadığına işaret etti.

Kral Selman'ın Türkiye'ye yapacağı resmi ziyaretin daha önce planlandığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine gerçekleşmekte olduğunu belirten Kalın, şunları ifade etti:

"Burada biz ağırlıklı olarak ikili ilişkilerimizi, bölgesel konuları ele alacağız bu görüşmelerde. Tabii kendilerinin yarın görüşmelerde şu konuyu, bu konuyu gündeme getirip getirmeyeceğine dair benim şu anda bir kehanette bulunmam doğru olmaz ama bölgesel bütün konuları ele alacağımız, Suriye'den Irak'a DAİŞ ile mücadeleden Filistin meselesine kadar bunları ele alacağımız da ortada.

Bizim Mısır konusundaki tavrımız, tutumumuz bellidir. O konuda zaten gerekli açıklamaları yapmıştık."

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne yeni yatırımlar yapıldığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, 5 milyon kitabıyla 24 saat açık bulunacak Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ve herkesin kullanımına açık çok amaçlı salonların, yeni binalar ve yeni yatırımlar gibi medyada yer almasının doğru olmadığını belirtti. Kalın, daha önce ilan ettiklerinden farklı olarak yeni bir yatırım olmadığını kaydetti.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.