"DAEŞ üyeliği" davası

"DAEŞ üyeliği" davası
İçişleri Bakanlığının "aranan teröristler" listesinde "kırmızı kategoride" yer alan Balı'nın da arasında bulunduğu 27 kişi hakkında, "terör örgütü DAEŞ'in yönetici veya üyesi oldukları" suçlamasıyla açılan davada, savunması alınamayan 7 sanık hakkında dah

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanlığının "aranan terörist" listesinde "kırmızı kategoride" yer alan İlhami Balı'nın da arasında bulunduğu 27 kişi hakkında, "terör örgütü DAEŞ'in yönetici veya üyesi oldukları" suçlamasıyla açılan davada, savunması alınamayan 7 sanık hakkında daha yakalama kararı çıkartılması kararlaştırıldı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu yargılanan Selahaddin Başaran, tutuksuz yargılanan Erhan Kılıç'ın da arasında olduğu 5 sanık ile "ihbar eden" sıfatı bulunan Mehmet Onan ve Yusuf Günay katıldı.

Sanık Erhan Kılıç savunmasında, "DAEŞ ile bağlantısı olduğu" suçlamasını reddetti ve Suriye'ye gitmediğini söyledi.

"İhbarcı" Onan ise "Sanıklardan Yusuf Cevizci bacanağımın oğlu, Yasemin Cevizci de onun karısıdır. Bacanak Çorum'da oturuyor. Bunlara telefonla ulaşamamış. Evlerine giderek bakmamı istedi. Ev kapalıydı. Bunların Suriye hikayesi vardı, 'yapma, gitme' diyerek engelliyorduk. En sonunda, 'Gitmeyeceğim. Karar aldım' demişti. Sonra duyduk ki gitmiş. Babası, 'TEM'e git, ihbarda bulun. Daha Türkiye'den çıkmamışlarsa engel olurlar' dedi. Ben de öyle yaptım." beyanını verdi.

Onan, soru üzerine, "Bunların hedefi IŞİD'e katılmaktı" dedi.

İhbarcı Günay da sanık Nurgül Sevdin'in ablası, Bülent Sevdin'in ise eniştesi olduğunu bildirerek, "Ankara dışında üniversitede okuyorum. Yazın, Suriye'ye gideceklerini duydum. TEM'e giderek, ihbarda bulundum. Engel olunmadı. Sonra da gittiler. Kimlerle gittiklerini bilmiyorum." diye konuştu.

Duruşmada, dava dosyasındaki bazı telefon görüşmesi kayıtlarını kabul etmemesi nedeniyle tutuklu sanık Başaran'ın ses analizinin yapılmasına karar verildiği hatırlatılarak, buna ilişkin raporun henüz gelmediği belirtildi.

Başaran'ın avukatı, müvekkilinin 9 aydır tutuklu olduğuna dikkati çekerek, "Müvekkilim sabıkasız. Delil karartması veya kaçması söz konusu değil. Cezaevinde geçirdiği süre erken infaz niteliği kazandı. Tahliyesini istiyorum." dedi.

Mahkeme heyeti, Cumhuriyet Savcısı Umut Sadak'ın da talebi doğrultusunda Başaran'ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Sanıklardan İlhami Balı'nın da arasında bulunduğu, hakkında daha önce yakalama kararı çıkartılan 13 kişi hakkındaki yakalama kararlarının yerine getirilmesinin beklenmesine karar veren heyet, savunması alınmayan ve haklarındaki "zorla getirme" kararına rağmen bir kısmı adresinde bulunmayan Mahmut Karaaslan, Yasemin Cevizci, İbrahim Davun, Uğur Gümüsel, Bülent Sevdin, Nurgül Sevdin ve Şinasi Karaoğlu hakkında da yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi.

Duruşma ertelendi.

- İddianame

İddianamede sanıkların, DAEŞ'e katılmak üzere Suriye'ye gittikleri, gitmeye çalıştıkları veya gidenlere aracılık ettikleri kaydediliyor.

"Terör örgütü üyeliği" ile suçlanan sanıklar Şafak Geçim, Yusuf Cevizci, Uğur Gümüsel, Kamil Nuhoğlu, Kadir Akman, Ali İnanlı, Aykut Bilen, Selami Sertaç, İbrahim Davun, Selim Pehlivan, Rıtvan Genç, Mahmut Karaaslan, Bülent Sevdin, Nurgül Sevdin, Esra Pehlivan, Yasemin Cevizci, Uğur Çelik, Uğur Mazlum, Selahaddin Başaran, Erhan Kılıç, Mustafa Mol, Sedat Yener, Oğuzhan Emre Aktaş, Fatih Fidanboy ve Şinasi Karaoğlu'nun onar yıla, "terör örgütü yöneticiliği" ile suçlanan Mustafa Demir ve İlhami Balı'nın 22 yıl altışar aya kadar hapsi isteniyor.

Sanıklardan Balı, İçişleri Bakanlığının, Terörle Mücadele Kanunu Kapsamına Giren Suçların Faillerinin Yakalanmasına Yardımcı Olanlara Verilecek Ödül Hakkında Yönetmeliği çerçevesinde "kırmızı kategori"de aranıyor.

Mustafa Mol hakkında Ankara'da "canlı bomba" eylemi hazırlığındayken yakalanan 2 kişiye saldırı talimatı verdiği gerekçesiyle de dava açılmıştı.

Bazı sanıkların halen Suriye'de bulunduğu belirtiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.