Damar tıkanmalarına ve felce karşı koruyan 8 besin

Damar tıkanmalarına ve felce karşı koruyan 8 besin
 Muhabir
Yediklerinizi değiştirmek damar tıkanıklığı ve felç riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Damar tıkanmalarına ve felce karşı koruyan 8 besin...

Damar sertliği olarak ifade edilen Ateroskleroz, atar damarların iç tabakalarında yağ, kolestrol ve iltihabi atıkların birleşmesi sonucunda oluşturmuş oldukları plaklar ile açığa çıkan darlık olarak açıklanabilir. Bu birikintiler kan akışını bozar ve dolaşım sorunları riskini artırır. Kan tıkanıklığı meydana gelirse, trombositlerden oluşan bir kan pıhtısı olan trombüs oluşma riski vardır. Bu durum kendi kendine çözülmezse ve fark edilmeden giderse, tam damar tıkanıklığı meydana gelir ve bu da kalp krizi veya felce yol açabilir. Aterosklerozun önlenmesi, kardiyovasküler hastalığın önlenmesi için çok önemlidir.

Akdeniz diyeti, atardamarların sertleşmesini ve ardından gelen hastalıklara karşı sizi korumada yardımcı olur

Akdeniz diyetinin arteriosklerozun önlenmesinde olumlu etkileri olduğu, özellikle zeytinyağının felç veya kalp krizlerini önlemeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Kalp ve damar sağlığını koruyan besin maddeleri:

Zeytinyağı

Zeytinyağının kandaki zararlı LDL kolesterolü azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Bu, birikinti riskinin ve bunun sonucunda da koroner arter hastalığının azalmasına yol açar.

Kuruyemiş

Fındığın atardamarların sertleşmesini yavaşlattığı biliniyor. Fındık, lif, magnezyum, çoklu doymamış yağlar, E vitamini ve antioksidanlar gibi çeşitli besin maddeleri sağlar. Özellikle badem, fındık ve yer fıstığı, zararlı LDL yağ parçacıklarının kanda emilmesini önleyebilen E vitamini açısından zengindir.

Ispanak

Ispanak, atardamarların sertleşmesine karşı koruma sağlayan yüksek folik asit içeriğiyle karakterize edilir. Ayrıca ıspanak bol miktarda D ve E vitamini içerir. Bu vitaminler zararlı LDL kolesterolün emilimini önlemede önemli rol oynar. Bu etki, damarlarda daha az zararlı tortu oluşmasına neden olur.

Soğan ve sarımsak

Soğan ve sarımsak yemeklere gerekli lezzeti katmakla kalmaz, aynı zamanda doğal damar temizleyici olarak da görev yapar ve damar sertliğini önleyebilir. Sarımsak özellikle kalp sağlığında olumlu bir rol oynar. Sarımsak vücutta nitrojen üretimini uyarır, bu da arterlerin genişleyebilirliğini ve elastikiyetini artırabilir.

Avokado

Avokado, hücrelerin elastik kalmasına ve arterlerin tıkanmasını önlemeye yardımcı olan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri içerir.

Somon

Hem çiftlik hem de yabani somondaki zengin omega-3 yağ asitleri, kan pıhtılarının oluşumunu engelleyebilir ve arter duvarlarında plak oluşumunu ve sonraki hastalıkları önleyebilir.

Elma

Özellikle kırımızı veya ekşi yeşil elma çeşitleri özellikle kan pıhtılarının oluşumunu engelleme eğiliminde olan prosiyanidin maddeleri içerir. Ayrıca arterlerin elastikiyetini artırabilir ve damarları güçlendirebilirler.

Yaban mersini

Yaban mersini, vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan flavonoidler gibi fitokimyasallar içerir. Yaban mersinindeki antosiyaninler olarak bilinen aktif bileşenlerin vücuttaki iltihaplanmayı önlediği, damarların elastikiyetini arttırdığı ve böylece damar sertliğine karşı koruduğu söylenmektedir.

Bu makale yalnızca ilgili sağlık konusu hakkında genel bilgiler içermektedir ve bu nedenle kendi kendine teşhis, tedavi veya ilaç tedavisine yönelik değildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.