"Davam ne zaman biter" sorusu tarih oluyor

"Davam ne zaman biter" sorusu tarih oluyor
Adalet Bakanlığı, Türkiye'de ilke imza atarak, vatandaşların "Davam ne zaman biter" diye beklemelerine son verecek "Yargıda Zaman Yönetimi Projesi"ni hayata geçirmeye hazırlanıyor- Projeyle davaların ve soruşturmaların ne zaman biteceğinin öngörüldüğü tar

ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Adalet Bakanlığı, Türkiye'de ilke imza atarak, vatandaşların "Davam ne zaman biter" diye beklemelerine son verecek "Yargıda Zaman Yönetimi Projesi"ni ülke genelinde hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Projeyle davaların ve soruşturmaların ne zaman biteceğinin öngörüldüğü tarihler, taraflara bildirilecek.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın büyük önem verdiği Yargıda Zaman Yönetimi Projesi kapsamında yapılan çalışmalarla, dava ve soruşturmaların makul sürelerde tamamlanması amaçlanıyor.

Bu kapsamda belirlenen pilot adliyelerde, suç türlerine göre dava ve soruşturmaların dış etkenler ile olağanüstü gelişmelerden kaynaklanan gecikmeler haricinde, hedeflenen karara bağlanma ve tamamlanma süreleri duyuruluyor.

Projeyle, ülke genelinde ideal yargılama süreleri belirlenirken, mahkeme ve savcılıkların hedef yargılama sürelerine uymalarının sağlanması da hedefleniyor.

- "Makul sürede yargılama taahhüdünde bulunduk"

Projeyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası, yargıya güveni etkileyen en önemli unsurun uzun yargılama süreleri olduğunu söyledi.

Yargılamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer aldığı gibi makul sürede bitirilmesinin, Yargı Reformu Stratejisi'nin amaçlarından birisi olduğuna dikkati çeken Azapağası, vatandaşlara makul sürede yargılama taahhüdünde bulunduklarını, öngörülebilir yargı sistemine geçeceklerini vurguladı.

Azapağası, "Bu kapsamda yürüttüğümüz projelerden bir tanesi de Yargıda Zaman Yönetimi Projesi'dir. Amacımız, yargılama sürelerini kısaltmak değildir. Buradaki amacımız, ideal yargılama sürelerini belirlemektir. Hedefimiz, dava açacak ya da davanın taraflarının, müştekilerin, açılan davanın, soruşturmanın ne kadar sürede biteceğini önceden tahmin edilebilmesini sağlamaktır" diye konuştu.

Avrupa Konseyine üye ülkelerde yargının etkinliği ve verimliliğini artırmak amacıyla Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonunun (CEPEJ) kurulduğuna işaret eden Azapağası, komisyonun uzun süren yargılamalara yönelik çalışmalar için "SATURN Merkezi" adıyla çalışma başlattığı bilgisini paylaştı.

- Pilot adliye ve mahkemelerde çalışmalar yapıldı

Yaklaşık 3 yıldır zaman yönetimi konusunda çalışmalar yaptıklarını aktaran Azapağası, Amasya ve Erzurum adliyeleri ile Ankara'daki bazı idare mahkemelerinin pilot olarak tespit edildiğini dile getirdi.

Belirlenen pilot adliyelerde çeşitli çalışmalar yapıldığı bilgisini veren Azapağası, "Bu pilot adliyelerde çok sayıda çalıştay, sempozyum yapıldı. Çeşitli anketler yapılarak, değerlendirmeler ortaya konuldu. Akademisyenlerin, hakim ve savcıların katıldığı farklı etkinlikler yapıldı. Avrupa'dan gelen uzmanlarla ortak çalışmalar yürütüldü" ifadelerini kullandı.

- "Davaların hangi zaman diliminde biteceği öngörülecek"

Azapağası, yargılamaların ne zaman biteceğinin vatandaşlar, taraflar ya da avukatlar tarafından bilinmediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Hedefimiz, gerek savcılık aşamasında, gerekse dava açıldıktan sonra hangi zaman diliminde soruşturmaların, davaların ne şekilde biteceğini önceden öngörebilmektir. Buradaki amaç, yargılama sürelerini kısaltmak değil, ideal yargılama sürelerine ulaşmaktır. Gerek soruşturma, gerek dava aşamasında süreçleri belirlemeyi amaçlıyoruz. Soruşturmanın belirli suç türüne göre önceden bilinmesi, belirlenmesi ve öngörülebilmesi hedeflenmektedir. Açılan ya da görülen davaların hangi süreçte, ne şekilde biteceğinin önceden bilinmesi, bizim temel hedefimizdir.

Öngörülebilir bir yargı sistemine geçiyoruz. Örneğin, arazisi için dava açan bir vatandaşımız, işten çıkarıldığı için kıdem ve ihbar tazminatı için dava açan bir işçimiz ya da ticari bir uyuşmazlığı için dava açan bir iş adamımız, davayı açtığı anda mahkemenin hedeflediği yargılama süresini bilecek."

PTT ve Adli Tıp Kurumu ile yoğun iş birliği yapıldığını aktaran Azapağası, bu projenin yargının sorunlarının da görülmesine katkı sağlayacağını söyledi.

- İnternetten bildirimde bulunuldu

Pilot adliyelerdeki çalışmalar kapsamında öngörülen dava sürelerinin internet siteleri ve panolardan duyurulduğunu dile getiren Azapağası, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Pilot çalışmalar konusunda vatandaşlara, davanın taraflarına gönderilen tebligatlar içinde davasının, soruşturmasının ne zaman biteceğinin öngörüldüğü zamanlarla ilgili de bildirimlerde bulunduk. Burada tarafların bu konuda katkısı olması durumunda yargılama etkili ve verimli geçecektir. Bu bildirimde onlara dikkat çekildi. Vatandaşın davasının biteceğini bilmesi umut verici bir şey. 'İnsanlar, davam ne zaman bitecek?' diye bekliyorlar. Tarafların da katkılarının sağlanacağı projeyle bunları sona erdirmeyi amaçlıyoruz ."

- "Pilot adliyelerde başarı sağlandı"

Hakim, savcılar, avukatlar ve barolarla istişareler yapıldığını anlatan Alpaslan Azapağası, "Pilot adliyelerde başarı oranlarımız yüzde 90 civarındadır. Bu başarı oranı, bizim bunu ülke geneline yaymamızda cesaret vermiştir" dedi.

Azapağası, pilot çalışmalarda hakim, savcı ve avukatların sürece istekli şekilde destek verdiklerini vurguladı.

İdeal yargılama sürelerine ülke düzeyinde uyulup uyulmadığının takip edileceğini bildiren Azapağası, takip sistemi oluşturduklarını, geciken yargılama ve soruşturmaların Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından izleneceğini, sebebinin araştırılacağını ve sürecin hızlanması için gerekli müdahalenin yapılacağını söyledi.

Azapağası, çalışmaların Adalet Bakanlığı ve HSYK'ya sunulacağını belirterek, ülke genelinde kısa sürede uygulamaya geçilecek projenin, 21-23 Mart'ta Erzurum'da gerçekleştirilecek sempozyumla kamuoyuna açıklanacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.