Davutoğlu, 3. Havalimanı İnşaatını İnceledi (2)

Davutoğlu, 3. Havalimanı İnşaatını İnceledi (2)
Başbakan Ahmet Davutoğlu: - "29 Ekim 2017'de bitirilmesini planlıyoruz. Daha sonraki aşamalarda üçüncü fazda bu kapasitenin 120 milyona, dördüncü faz tamamlandığında da 150 milyona çıkacağını ve dünyanın en büyük havalimanı olacağını o zaman itibarıyla da

İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3. havalimanının ilk etabının 29 Ekim 2017'de bitirilmesinin planlandığını belirterek, "Daha sonraki aşamalarda üçüncü fazda bu kapasitenin 120 milyona, dördüncü faz tamamlandığında da 150 milyona çıkacağını ve dünyanın en büyük havalimanı olacağını o zaman itibarıyla da biliyoruz" dedi.

Davutoğlu, 3. havalimanı inşaat alanında incelemelerde bulunanak, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, projenin büyüklüğüne bakıldığında tesisin yapım aşamasında 10 milyar 247 milyon avro yatırım gerçekleştirildiğini söyledi.

Daha sonra da 22 milyar 152 milyon avro kira bedeli olduğunu, toplamda 32 milyar 390 milyon avroluk büyük bir proje tutarından bahsedildiğini dile getiren Davutoğlu, böylesi bir projenin uzun dönemli üstlenilmiş olmasının ülkenin istikrarına olan güvenin de çok çarpıcı bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, 150'den fazla havayolu şirketinin bu alanı kullanmasının planladığını belirterek, gerek mühendislik gerek topoğrafik özellikler dolayısıyla çevre duyarlılığı gerekse işletme aşamalarında nelere dikkat edilmesi konusunu şirketlerle paylaştıklarını anlattı.

Başbakan Davutoğlu, 4 fazda tamamlanacak havaalanının ilk fazında 2 pist ve terminal olacağını, yılda 90 milyon yolcuyu ağırlayabilen alt yapı oluşacağını belirterek, "29 Ekim 2017'de bitirilmesini planlıyoruz. Daha sonra üçüncü bir pistin eklenmesi. Onun da 10 ay civarında ek süre gerektirdiğini ifade ettiler. 2018 yazı itibarıyla devreye girmesini planlıyoruz. Daha sonraki aşamalarda üçüncü fazda bu kapasitenin 120 milyona, dördüncü faz tamamlandığında da 150 milyona çıkacağını ve dünyanın en büyük havalimanı olacağını o zaman itibarıyla da biliyoruz" diye konuştu.

Bu etapların baştan iyi planlanmasını gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Topoğrafik özelliklere bakıldığında İstanbul için en doğru alanın seçildiğinin söyleyebiliriz. 60-70 yıldır bu alan değişik maden aktiviteleri dolayısıyla tabiri caizse delik deşik edilmiş, bir anlamda boşaltılmış. Doğal topoğrafik alt yapı, zemin değişim geçirmiş. Şirketlerimizden özel olarak talep ettiğimiz husus, bu doğallıktan uzaklaşan maden aktiviteleri, çalışmaları dolayısıyla bozulmuş zeminin de düzeltilmesi ve doğal düzenine dönmesi söz konusu olacak. Burada çevre duyarlılığı projenin asli unsuru olarak gündemde. 79 milyon metrekare. 80 bin dönümün sadece 15 milyon metrekaresi tesisler için kullanılacak. Geri kalan yaklaşık 65 milyon metrekarelik alan ise bu bozulmuş topoğrafyanın düzelmesi sonucu yeşil ya da peyzajla tanzim edilmiş alan haline dönüşecek. Burası orman alanının havaalanına dönüşümü değil, topoğrafyası bozulmuş bir alanın tekrar eski niteliğine döndürülmesi. 80 metre derinliğinde maden çalışması, taş ocakları döneminde oluşmuş çukurların zeminin yontulması için bunlar önem taşıyor. Proje bittiğinde 60-70 yıllık doğal topoğrafyada bozukluklar da giderilmiş olacak. Tekrar zemin belli bir güce kavuşturulacak ve en elverişli coğrafyada sağlam alt yapıya, zemine kavuşturulmuş dünyanın en büyük projesi hayata geçirilecek."

- "30 bin istihdam oluşturacak" 

Bütün noktalarda çalışmaların başlamasından memnuniyet duyduğunu belirten Davutoğlu, 3 bin iş aracının faaliyet göstereceğini, 30 bin istihdam oluşacağını söyledi.

Davutoğlu, işletme aşamasına geçildiğinde de 120 bin istihdam oluşacağını vurgulayarak, bazı Anadolu şehirlerininki kadar nüfusun havalimanında istihdam edileceğini anlattı.

Bölgenin dokusunu ve yaşayan orman alanlarında en ufak bir eksiklik olmayacağını dile getiren Davutoğlu, "600 bin civarında ağaçla ilgili işlem yapılması gerekebilir ama 5 milyon ağaç bu alana dikilecek. Bunun yerine bu anlamda geniş bir ağaçlandırma faaliyeti de beraberinde olacak. Çevre duyarlılığı, işletmenin hacim büyüklüğü, inşaat zemini ve bütün bu faaliyetleri kapsayan entegre bir projeden bahsediyoruz. Kopuk kopuk olması mümkün olmayan bir projeden bahsediyoruz. Projenin bu entegre bakış açısıyla hayata geçirilmesi bizim için büyük bir önem taşıyor. Önümüzdeki dönemde de bu çalışmaları yakından takip edeceğiz. Sadece yolcu kapasitesi değil, aynı zamanda 921 metrekarelik kapalı alanla dünyanın en büyük terminal binası olacak. En üst teknolojik birikim kullanılacak. Önümüzdeki dönemde herhalde dünyada örnek gösterilen bir proje olarak hak ettiği yeri alacak" diye konuştu.

Projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakından takip etmesiyle çok büyük bir ivme kazandığını belirten Davutoğlu, hükümet olarak da 3. köprü ve İstanbul'un mega projeleriyle birlikte bunları yakından takip edeceklerini kaydetti.

- "90 milyonluk kapasitenin 70 milyonunu THY karşılayacak"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, finans ve kredi çalışmalarının da başarılı yürüdüğünü ifade ederek, önümüzdeki günlerde inşaatın hızlanarak, inşallah hedef tarih olan 2017 yılının 29 Ekim'in de hep beraber şölen havasıyla hizmete açılacağını söyledi.

Bu havaalanının THY'nin kapasitesiyle de uyumlu olması gerektiğini belirten Davutoğlu, şu anda 50 milyon kapasiteye ulaşan THY'nin, o zaman 70 milyon kapasiteye ulaşmasının beklendiğini anlattı.

Ahmet Davutoğlu, 90 milyonluk kapasitenin neredeyse 70 milyonunun THY tarafından kullanılacağını dile getirerek, geri kalanının 150 havayolu şirketi arasında paylaşılacağını kaydetti. Bu nedenle ikinci fazın da suratla tamamlanması için gerekli talimat ve tavsiyelerde bulunduklarını belirten Davutoğlu, "Adım adım yürüyen ama iş takvimi itibarıyla kendi içinde bütünlük oluşturan dört fazdan her birinin aynı anda başladığı, dördüncü fazın diren faaliyetleri ki harita üzerinde tek tek noktaları tespit ettik. O diren faaliyetleri şimdiden başlayacak. Sondaj çalışmaları geniş alanda yürüyor. Sağlam alt yapı üzerinde inşallah en emin, en merkezi en büyük havalimanına sahip olacağız" ifadelerini kullandı.

Havalimanında emeği geçenlere teşekkür eden Davutoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı, ilgili bakanlık ve hükümet olarak, projenin en kısa sürede hayata geçirilmesi için çalışmalara devam edeceklerini söyledi. 

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.