Davutoğlu Canlı Yayında

Davutoğlu Canlı Yayında
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu: (4)- "Türkiye'de normal şartlar içinde seçime giderken, bir el 'Türkiye'de olağanüstü şartlar var' intiba ile seçimlere dönük bir manipülasyon yapmak istiyor"- "Birileri, tam da bu işi bu günlerde kendilerin

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'de normal şartlar içinde seçime giderken, bir el 'Türkiye'de olağanüstü şartlar var' intiba ile seçimlere dönük bir manipülasyon yapmak istiyor" dedi. 

Davutoğlu, Show TV canlı yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Ankara'daki terör saldırısını gerçekleştirenleri, arkasındaki aktörleri ve piyonları mutlaka ortaya çıkaracaklarını ve hesabını soracaklarını ifade eden Davutoğlu, 99 vatandaşın kanının yerde kalmayacağını herkesin bilmesi gerektiğini vurguladı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti: 

"Vatandaşlarımızın derdindeyken nelerle uğraştık. Daha dün önemli bir gazete, 'Çelişkili rakamlar HDP 128 diyor, şu 111 diyor, devlet 95 diyor.' Şimdi bu nasıl bir şeydir? Hangi teknoloji, hangi dönemde yaşıyoruz. Bir partinin eş başkanı çıkıyor tahrik ediyor '128 kişi öldü' diyor. Sonra da özür diliyor. Niye bunu söylüyorsun sen. Biz 28 ceset daha mı bulmak zorundayız sırf onların istatistikleri tatmin olsun diye? Millet tahrik olmayınca özür diledi. Peki devlet ciddiyeti nedir? Bana ilk rakam geldiğinde rakam 30'du. 'Bekleyin' dedik. Dakika dakika takip ettik. Her birisi bizim canımız. Beyefendi '128' demiş, ne olacak. 128 istatistiksel bir rakam ama her biri bizim vatandaşımız. 99 ile 128 arasında bir fark yok diyemez kimse. 99 ile 100 arasında da fark var. Bir can 78 milyon can gibidir bizim için. Devlet belli bir çaba içinde, o da tuttu tahrik ediyor."

Olayın ardından yaralıların hastanelere sevk edildiğini, organizasyonu yapanlardan bir kişinin eline aldığı megafonla hastane önünde "acil kan ihtiyacı var" anonsu yaptığını anlatan Davutoğlu, 3 bin ünite kanın o sırada bütün hastanelere dağıtıldığını, bir gram kana ihtiyaç olmadığını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, "Hastane önünde bağırıyor 'kan ihtiyacı var' diye. Niye? İsteniyor ki 'binlerce insan hastanelere aksın ve bu adi terör örgütlerinin bu cinayeti kadar bence vahim bir cinayetle halkı tahrik edelim ve kaos çıkartalım.' Bunun affedilir tarafı yok. Şu an itibarıyla 99 acı kaybımız var, iki terörist ayrıca onları saymıyorum. 99 acı kaybımız var, 94'ü teslim edildi. 4'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak hasebiyle aileleri de haberdar edildi. Bu saatlerde teslim edilmiştir belki de. Bir tanesi de Filistinli olduğu için ailesinin gelip, teslim almasını bekliyoruz" diye konuştu.

- "Bu örgütlerin her birinin bizimle hesabı var"

"Aynı dönemde Rus uçaklarının Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ve ABD kaynaklarının desteklediği YPG'ye silah verildiği haberleri geldi. Tamamıyla diplomatik unsurlar içinde, bir Başbakan olarak bunlara baktığınızda, genel olarak Orta Doğu'daki gelişmeler, bu zamanlama ve bu konunun gidişatı hakkında bir yorum yapabilir misiniz?" sorusuna Davutoğlu, şu karşılığı verdi:

"Bu örgütlerin her birinin bizimle hesabı var, her birinin ayrı bir amacı olabilir. PKK, bölgedeki genel konjonktürü kendince uygun görüp, Çözüm Süreci'ni bitirecek şekilde Ceylanpınar'da polisimizi şehit ettiğinde bir amacı vardı, terörü Türkiye'nin içine yaymak ve bir kalkışma yapmak. Buna karşı çok başarılı operasyonlar yapıldı. Şimdi tekrar kendini mağdur duruma düşürerek, seçim sonuçlarını etkileyebilmek için böyle şeyler deneyebilir.

DAEŞ, Türkiye'den son dönemde çok ciddi darbeler yedi. Suruç saldırısından sonra DAEŞ'in kuzey Suriye'deki en önemli mevzilerini yerle bir ettik. Şimdi koalisyona da katıldı yine operasyonlar yapıyoruz."

"Orada, Türkiye DAEŞ'i sadece bir gün bombalamış gibi bir izlenim var" şeklindeki değerlendirmenin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, bunun yanlış olduğunu söyledi.

- "Sürecin normal işlemesi DAEŞ ve PKK için tehdittir"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, o bir günün, karadan top ateşiyle yapılan bombalama ve havadan Türkiye sahasında durarak 30-40 kilometre içerisinin vurularak yapılan bombalama olduğunu anlattı. 

Türkiye'nin o hafta içinde koalisyona girdiğini, koalisyon uçaklarıyla Rakka dahil en önemli DAEŞ mevzilerini vurduğunu belirten Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Şu anda dahi koalisyonla birlikte operasyon yapıyoruz DAEŞ'a kadar. Bu, HDP'nin bazı sözcülerinin yaptığı aldatmacadan ibaret. Bütün bu soruşturmalar netleştiği zaman, DAEŞ'le bundan daha şiddetli şekilde mukabelede bulunacağız. Kimsenin vatandaşımızın kılına dokunmasına izin vermeyiz. Bu örgütlerin her birinin hesabı var dolayısıyla. DAEŞ'in en büyük hesabıysa şu; onların kafasındaki İslam ile Türkiye'de yaşanan ve bizim savunduğumuz İslam arasında 180 derece değil, 360 derece fark var. Tam anlamıyla zıt iki şey. Birisi dışlayıcı, terör, şiddet olarak İslam'ı tanıtan, birisi de müsamahakar ve demokrasiyle İslam'ı tanımlayan, demokrasi içinde, şehirlerin çok kültürü içinde İslam'ı yaşayan bir ülke Türkiye."

DAEŞ'in yayın organlarında en fazla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisi ve AK Parti'ye saldırıldığını ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Şunu da söylüyorlar, 'Diğerleriyle mücadele etmek kolay ama bunlar farklı bir İslam'ı temsil ediyor.' Evet biz gerçek İslam'ı temsil ediyoruz, hepimiz, Türkiye'deki bütün Müslümanlar. Türkiye bir başarı hikayesi. Bu başarının arkasında ne varsa DAEŞ onlara düşman. DAEŞ ister ki kutuplaşma olsun, insanları radikalizme götürecek Esadvari rejimler olsun. Çünkü onlar DAEŞ'e adam kazandırıyor. Türkiye'deki demokrasi, seçimlerin yapılıyor olması, sürecin normal işlemesi DAEŞ ve PKK için tehdittir. Bunlar kaos isterler Türkiye'de. Kaos olsun ki Türkiye'de diğer ülkelere benzeyen yapılar ortaya çıksın."

- "Şu anki seçimin ana sorusu, AK Parti tek başına iktidar olacak mı, olmayacak mı?"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Orta Doğu'dan geldi bu intihar bombacıları" dediğini hatırlatan Davutoğlu, "Allah aşkına DHKP/C tarihine bakın, 1990'lı yıllarda nerelerde intihar eylemleri yapıldı. PKK'nın geçmişine bakın bombalama eylemleri, intihar bombacıları Türkiye'de çıkmış" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "DAEŞ'in bu kadar içimize sızmış olması daha büyük bir tehlike değil mi?" sorusunu şöyle cevapladı:

"Türkiye'ye bir terör saldırısı yapılıyor ve onun internet linkleri kullanılıyor. Şimdi desek bu yayınların çoğu internet üzerinden yapılan yayınlar. Ona nasıl tedbir alacaksınız? Aldığınız zaman da 'İnternet yasaklandı diye, antidemokratik' diye eleştiriye tabi tutuluyoruz. DAEŞ'e karşı Türkiye'de bu kadar tedbir alınmamış olsaydı... Yanıbaşımızda 5 yıldır iki savaş var, DAEŞ denen örgüt var, PKK var. Nasıl bu güvenlik ortamı sağlanabiliyor? Belli tedbirler alınıyor. Ama şimdi 1 Kasım seçimleri öncesinde, zamanlamanın manidar olan tarafı bu. Türkiye'de normal şartlar içinde seçime giderken, bir el 'Türkiye'de olağanüstü şartlar var' intiba ile seçimlere dönük bir manipülasyon yapmak istiyor. Burada şu veya bu siyasi partiyi suçlamak adına söylemiyorum ama hatırlayacaksınız 1977'de Taksim'de rahmetli Ecevit'in mitinginde bir saldırıcı olacak dendiğinde, o hemen sonrasında yapılan seçimleri etkilemişti."

Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır saldırısının da seçim sonuçlarını etkilediğini, toplumun psikolojik olarak etkilendiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bunların hedefi Türkiye'nin itibarını ve Türkiye'yi sarsmak, halkın arasına fitne ve nifak sokmak, çatışmacı ortamda olmak. 7 Haziran'dan önce seçimin ana sorusu neydi? HDP barajı geçecek mi geçmeyecek mi? Şimdi sorun bakalım kendinize Diyarbakır saldırısı HDP'nin barajı geçmesine mi yaradı, geçmemesine mi? Veya buna bir etkide bulundu mu? Şimdi seçimin ana sorusu ne? HDP'nin barajı geçip geçmeyeceği değil, geçeceği büyük ihtimalle doğal görülüyor. Şu anki seçimin ana sorusu, AK Parti tek başına iktidar olacak mı, olmayacak mı? Tek başına AK Parti'nin iktidar olmasından tedirgin olan, AK Parti'nin iktidar olması suretiyle Türkiye'de tekrar istikrar döneminin başlayacak olmasından ve Türkiye'nin herhangi bir kaotik süreç yaşamadan istikrarla kalkınmasını devam ettirecek olmasından kimler rahatsızsa, bu saldırı onları memnun etmiştir." 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, DAEŞ'in ilk kurucu unsurlarının Suriye rejiminin hapishanelerinden ve Ebu Gureyb Hapishanesi'nden çıktığını anlattı. 

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.