Davutoğlu-Kalyoncu ortak basın toplantısı

Davutoğlu-Kalyoncu ortak basın toplantısı
Başbakan Davutoğlu: (1)- "Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşmayı imzaladık. Bu asrın projesidir. Çünkü bu dünyada çok ender ve belki de bu anlamda ilk deniz aşırı bir su aktarım hattıyla yavru vatan, ana vatana bir kez daha bağlanmış b

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve KKTC hükümetleri arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşmayı imzaladıklarını belirterek, "Bu asrın projesidir. Çünkü bu dünyada çok ender ve belki de bu anlamda ilk deniz aşırı bir su aktarım hattıyla yavru vatan, ana vatana bir kez daha bağlanmış bulunuyor" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Ankara'ya resmi ziyarette bulunan KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu ile Çankaya Köşkü'nde, heyetler arası görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Kameraların önünde, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetlerarası Anlaşma’yı imzalayan iki lider, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

KKTC Hükümeti Başbakanı Kalyoncu’nun resmi ziyaretinden dolayı memnuniyet duyduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu resmi ziyareti önemli anlaşmayla, asrın projesi gibi anlaşmayla taçlandırdıklarını ifade etti.

Türkiye’de hükümetler kurulur kurulmaz, Başbakanın ilk ülke ziyaretini KKTC’ye yaptığını, kendisinin de yeni hükümet kurulduktan sonra KKTC’ye ziyarette bulunduğunun altını çizen Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşmayı da imzaladık. Bu asrın projesidir. Çünkü bu dünyada çok ender ve belki de bu anlamda ilk deniz aşırı bir su aktarım hattıyla yavru vatan, ana vatana bir kez daha bağlanmış bulunuyor. Asırlarca aynı kaderi paylaşan ana vatan ve yavru vatan, 1974’de oraya giden şehitlerimizin akan kanıyla ebedi ezeli bir birlikteliğe dönüşmüştü şimdi de buradan akan suyumuzla. Su gibi aziz KKTC’ye, ülkemizin, benim de büyüdüğüm Torosların suyunu gönderiyoruz. Bu önemli proje. Temeli atıldığı zaman birçok kişi bunun hayal olduğunu düşündü ama tarih, verdiğimiz zamanda gereken adımlar atıldı.”

- “Anadolu suyu, stratejik yatırımdır”

Davutoğlu, söz konusu projenin açılışı için 17 Ekim 2015’te hem Türkiye tarafından hem KKTC tarafında düzenlenen törenlerle Cumhurbaşkanlarının da katılımıyla çok büyük bir mutluluğu birlikte yaşadıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

“Bu asrın projesiyle hem Kıbrısımıza, KKTC’mize, yavru vatana, Türkiye’nin ana sütü gibi onlar için helal olan suyunu gönderiyoruz hem stratejik hamle yapıyoruz. Çünkü adaların dünyada her yerinde en önemli problemi su kaynağına sahip olamamaları veya sahip olunan kaynakların sınırlı olmasıdır. Bu anlamda da KKTC’ye giden su Anadolu suyu, stratejik bir yatırımdır. İnşallah önümüzdeki dönemde bir barış gerçekleşirse, Türkiye-Kıbrıs arasında kurulan bu hat, suyu aktardığı gibi iki önemli ülkeyi de birbirine bağlamanın yanında Kıbrıs’ın geleceği, çözüm süreci bağlamında da geleceği çerçevesinde atılan önemli bir adım, yapılan önemli hamledir. Tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Davutoğlu, söz konusu hatla aktarılacak suyla hem KKTC’nin içme suyu ihtiyacının karşılanacağını hem de Kıbrıs topraklarının daha bereketli hale geleceğini belirtti.

Başbakan Davutoğlu, görüşmede, KKTC Başbakanı Kalyoncu ile Kıbrıs ile ilgili birçok konuyu da ele aldıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Akıncı’nın yürütmekte olduğu müzakereleri gelen son aşamayı gözden geçirdik. Birlikte yapmakta olduğumuz çalışmaları değerlendirme imkanı bulduk. KKTC’de hükümetin yaptığı bazı yasama faaliyetleriyle ilgili Sayın Kalyoncu bize bilgi aktardı ve bu çerçevede biz de kanaatlerimizi paylaştık. KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durması, kurumsallaşmış siyasi ve ekonomik yapıya kavuşması, Türkiye için en önemli stratejik hedeflerden biridir, hayati öneme haizdir. Bir çözüm olsun olmasın, bir kurucu devlet olarak bir çözüm halinde bir kurucu devlet olarak varlığını devam ettirecek olan KKTC, iki kurucu devletten biri olarak, en sağlam temeller üzerinde inşa edilmeli, çözüm olmaması halinde ise bu kez dünyada saygın ve tanınmış bir ülke olarak da yine kendi yoluna devam edebilecek birikime sahip olması iktiza eder.

Bu konuda Türkiye hangi şartta olursa olsun KKTC’nin, soydaşlarımızın yanındadır. Hiç kimse yanlış hesabın içine girmemelidir. Türkiye’nin verdiği destek, işte bugün olmazı olur kılan destek, su projesinde olduğu gibi hep sürecek ve KKTC’deki soydaşlarımızın, kardeşlerimizin huzur, güvenlik ve istikrar içinde yaşamaları için ne gerekiyorsa bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.