Davutoğlu ve Merkel'den ortak basın açıklaması

Davutoğlu ve Merkel'den ortak basın açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin'de bir araya geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere ziyaret ettiği Almanya'da, BaşbakanAngela Merkel tarafından resmi törenle karşılandı. Davutoğlu ve Merkel, çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk olarak söz alan Merkel'in sözlerinden satır başları şu şekilde:

"Görüşmede Türkiye'deki siyasi konuları ele aldık. Fikir özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü bu konulardan bazıları. Sayın Başbakan Davutoğlu'nun da desteklediği dini konulardaki olumlu gelişmeleri, tarafımızdan çok önemsendiğini dile getirdik.

Tabii ki terör konusunu da ele aldık. Türkiye IŞİD'den yakından etkilenmektedir. Irak'taki yeni hükümetle ilgili iki ülkenin de benzer düşüncelere sahip olduğumuzu tespit ettik.

Suriye konusunda Türkiye insani yardım açısından çok katkılarda bulundu. Türkiye'nin katkıları olmasaydı durum çok daha kötü olabilirdi.

Kıbrıs konusunun çözümü şu an gündemimizi belirliyor.

''MÜSLÜMANLARIN GÖSTERİSİNE KATILACAĞIM''

Bizler Müslümanlarla olan birlikteliğin ne kadar önemli olduğunu vurguladık. Yarın Müslümanların düzenlediği bir gösteri olacak kendim de orada hazır bulunacağım. Böylece barışçıl bir işbirliğinin simgesini orada ayakta tutmuş olacağız."

Başbakan Davutoğlu'nun sözlerinden öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Her şeyden önce çok nazik davetleri ve verimli toplantı için Sayın Merkel'e teşekkürü borç biliyorum. İki ülke arasında sadece hükümetlerarası değil, toplumlararası dostluklar vardır. Zannediyorum ki Avrupa'da çok az halk böylesine iç içe geçmiş ilişkilere sahiptir. 

Dün Paris'te ortaya konan büyük bir önem taşıyor. Buradan da bir kez daha Fransa'yla dayanışmamızı ifade ediyoruz. 

İnsanları dışlayan, yabancılara karşı tutumların da karşısında olmalıyız. Almanya'da son dönemde camilere saldırılar gibi İslamofobik gelişmeler yaşandı. Terör faaliyetleri karşısında gösterdiğimiz tavrı, bunlara karşı aynen sergilemeliyiz.

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler, herhangi iki ülke arasındaki ilişkiden çok daha değerlidir ve çok eskilere dayanır.

Bugün çok verimli çalışmalar yaptık. İki ülke olarak vurguladığımız tek hususu entegrasyona daima açık olmaktır. Dün Paris'te omuz omuza yürümekten çok mutlu olduk. Bir kez daha Fransa halkına taziyelerimizi sunuyoruz.

Yabancı düşmanlığı her zaman insanlık için bir tehdit olmuştur. Nereden gelirse gelsin teröre karşı da daima birlik olmalıyız.

Suriye'deki kriz nedeniyle en büyük bedeli Türkiye ödemiştir.

Türkiye'nin AB üyeliği bizim için medeniyetler projesidir"

AYRINTILAR GELECEK...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.