DEİK Dünya Türk Girişimciler Kurultayı Gala Yemeği

DEİK Dünya Türk Girişimciler Kurultayı Gala Yemeği
Başbakan Davutoğlu: (3) - "Milletimizin yeni anayasa beklentisini karşılamaya yönelik her türlü planlamayı yaptık. AK Parti bünyesinde bir anayasa komisyonu kurarak çalışmalarımızı somutlaştırdık, yol haritamızı belirledik bugün de bu komisyonun üyeleriyl

İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Milletimizin yeni anayasa beklentisini karşılamaya yönelik her türlü planlamayı yaptık. AK Parti bünyesinde bir anayasa komisyonu kurarak çalışmalarımızı somutlaştırdık, yol haritamızı belirledik bugün de bu komisyonun üyeleriyle uzun ve detaylı bir çalışmayı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirdim. Önümüzdeki haftadan itibaren yazım heyetimiz çalışmalarına başlayacak. İnşallah önümüzdeki bir ay içinde bütün bu yazım çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

Davutoğlu, Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'nın gala yemeğinde yaptığı konuşmada, millete verdikleri her sözün arasında olduğunu ifade etti.

Geçen hafta itibarıyla eylem planının 3 ayını tamamladıklarını aktaran Davutoğlu, "Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda imzaladığımız yeni tasarımızın Meclise sevkiyle birlikte reformlarımızın yüzde 65'ini, vaatlerimizin ise tamamını gerçekleştirmiş olduk. Ayrıca 6 aylık ilan ettiğimiz reformların bir kısmını öne aldık ve onlarla birlikte onların da yaklaşık yüzde 20'sini yaptık, vize muafiyeti bağlamında atacağımız adımlarla bu reformları tamamlamış olacağız. Eğer bütçe görüşmelerinden dolayı Meclis tatile girmemiş olsaydı reformların da tamamını böylece gerçekleştirmiş olacaktık" dedi.

Hayata geçirilen bütün bu reform ve vaatlerin insanları rahatlatacak ve toplumun her kesimine kazanımlar getirecek önemli adımlar olduğunu aktaran Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Asgari ücreti bin 300 liraya çıkardık. Bunun iş dünyası üzerindeki etkilerini minimize edebilmek için iş dünyamızla birlikte ek tedbirler aldık. Emeklilere yılda bin 200 Türk Lirası zam yaptık, esnafa 30 bin Türk Lirası faizsiz kredi uygulaması başlattık. Yemde ve gübrede KDV'yi kaldırdık. Lisans öğrencilerinin bursunu 330 liradan 400 liraya yükselttik. Öğrencilerimizin pasaport harçlarını kaldırdık, inşallah şimdi vizelerini de kaldıracağız. Gençlere 50 bin Türk Lirası karşılıksız maddi destek vermeye başladık. Yine gençlerimize 100 bin Türk Lirası kredi verdik ve krediye yüzde 85 kefalet imkanı getirdik. İlk kez işe giren gençlerimizin ücretlerini 1 yıl boyunca biz ödeyeceğiz. Sizlerden de ricam, gençlerimizi daha çok istihdam etmeniz ve Türkiye'deki bu yolla toplumsal barışa ve gençlerimizin geleceğine katkıda bulunmanız. İş kuran gençlerimize 3 yıl gelir vergisi muafiyeti getirdik. Son olarak salı günü grup toplantısında taşeron meselesiyle ilgili bir önemli müjde daha verdim. Uzun senelerdir Türkiye'nin ve çalışma hayatımızın gündeminde yer alan taşeron meselesini çözmek de elhamdülillah bize nasip oldu. Bildiğiniz gibi sadece asli işlerde çalışan kardeşlerimiz için düzenleme yapacağımızı vadetmiştik. Ancak yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimizin taleplerini de göz önünde bulundurarak düzenlemenin kapsamını genişletmeye karar verdik ve genişlettik. Böylece asli iş, yardımcı iş ayrımı yapmadan bütün taşeron işçilerin taleplerini yerine getirdik. Gördüğünüz gibi biz, sadece verdiğimiz sözleri yerine getirmekle kalmıyor, imkanlarımız olduğunda ihtiyaç olduğunu gördüğümüzde de gerekli düzenlemeleri yapıp vaatlerimizin ötesine de geçiyoruz. Biz daha önce olduğu gibi bazı siyasi partilerin yaptığı gibi seçimi kazanmak için bol keseden atmıyoruz. Vaatlerimizde kılı kırk yarıyoruz, ancak bütçemizin el verdiğini görünce vadetmediğimiz adımları dahi atmaktan çekinmiyoruz. Bu düzenlemenin taşeron adı verilen tüm işçi ve emekçi kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Allah bizi bu millete hizmet etme onurundan mahrum bırakmasın, işimizi, bütçemizi soframızı, bereketlendirsin."

- "Mayıs, haziran gibi milletimizin beklentileriyle uyumlu bir anayasayı Meclis'e sunmayı planlıyoruz"

Başbakan Davutoğlu, kendilerinin millete en büyük vaatlerinin yeni anayasa olduğunu ifade ederek, "Allah'ın izniyle verdiğimiz diğer sözleri nasıl yerine getirdiysek milletimize verdiğimiz yeni anayasa sözünü de mutlaka yerine getireceğiz" dedi.

Seçimlerden sonra anayasayı birlikte yazabilmek amacıyla siyasi parti liderlerini ziyaret ederek yeni anayasa sürecini başlattıklarını anımsatan Davutoğlu, CHP'nin "sudan bahane ve dayatmalarla" komisyonun dağılmasına neden olduğunu söyledi.

Yeni anayasanın geniş bir mutabakatla, toplumun tüm kesimleriyle birlikte Anayasa Uzlaşma Komisyonu üzerinden yazılmasını tercih ettiklerini aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Hala bunu tercih ediyoruz ve bütün siyasi partilere de Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na geri dönmeleri ve mutabakatla bir anayasa yapmaları çağrısında bulunuyoruz. Ancak maalesef CHP'nin dayatmaları ve ayak diremesi dolayısıyla komisyon çalışmalarına başlayamıyor ve bu anlamda zaman kaybediyoruz. Bu nedenle milletimizin yeni anayasa talebini karşılamak üzere AK Parti olarak çalışmalarımızı hızlandırmaya karar vermiş bulunuyoruz. Yetkili kurullarımızda çok verimli istişarelerde bulunarak milletimizin yeni anayasa beklentisini karşılamaya yönelik her türlü planlamayı yaptık. AK Parti bünyesinde bir anayasa komisyonu kurarak çalışmalarımızı somutlaştırdık, yol haritamızı belirledik. Bugün de bu komisyonun üyeleriyle uzun ve detaylı bir çalışmayı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirdim. Önümüzdeki haftadan itibaren yazım heyetimiz çalışmalarına başlayacak. İnşallah önümüzdeki bir ay içinde bütün bu yazım çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. Bu aşamada bize iş dünyamızdan da gelecek her türlü teklife açığız. Sivil toplumdan gelecek her türlü görüşe açığız. Mayıs, haziran gibi beklentimizin, milletimizin beklentileriyle uyumlu bir anayasayı meclise sunmayı planlıyoruz. Daha önceki aşamada zaten neredeyse on binlerce sayfaya ulaşan, bütün toplum kesimlerinden gelen talepleri de göz önünde bulunduracağız. İnsan onurunu koruyan, insan hak ve özgürlüklerini güçlendiren, güçler ayrılığını tahkim eden, hukukun üstünlüğü ilkesinden taviz vermeyen, yetki ve sorumluluk dengesinin kurulduğu, siyasal sistem olarak başkanlığı benimseyen, demokratik ve özgürlükçü bir anayasa için gereken her türlü adımı kararlılıkla atacağız. İnşallah bu çalışmalar neticesinde milletimiz nihayet kendi seçtiği milletvekilleri üzerinden özgürlükçü, demokratik ve sivil bir anayasaya kavuşmuş olacak, 12 Eylül'ün darbe anayasasını tarihin çöplüğüne atacağız."

- "Serbest piyasa kurallarından ve rekabetçi anlayıştan kesinlikle ödün vermeyeceğiz."

Başbakan Davutoğlu, yatırım ortamının iyileştirilmesi için ne gerekiyorsa yaptıklarını, atılması gereken adımları ve iş dünyasından gelen teklifleri de göz önünde tutarak birer birer yasalaştırdıklarını belirterek, istihdam ve iş gücünü teşvik eden kapsamlı düzenlemeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Kamu maliyesinde ciddi bir reform çalışması yürüttüklerini, eğitimde nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Davutoğlu, "Bütün bu çabalarımızda serbest piyasa kurallarından ve rekabetçi anlayıştan kesinlikle ödün vermeyeceğiz" dedi.

Türkiye'nin bu anlamda dünyayla bütünleşme yolunda doğru şekilde ilerlediğini anlatan Davutoğlu, "Bu ilerlemeyi sabote etmek isteyenler amaçlarına ulaşamayacak." dedi.

Başbakan Davutoğlu, 2015 yılında ekonominin beklenenin üzerinde performans sergilediğini, 2016 yılına dair yeni açıklanan verilerin kendilerine ümit verdiğini dile getirdi.

- "Bir yandan vaat ve reformlarımızı gerçekleştirirken bir yandan da mali disiplinimizi koruyoruz"

Dün açıklanan ekonomik güven endeksinin iş dünyasının yüzünü güldürdüğünü aktaran Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Endeks 2016 yılı mart ayında bir önceki aya göre, yüzde 9,5 arttı. Endeksin detaylarına göz attığımızda hizmet, perakende ticaret ve tüketici güven endekslerinde yükselme görüyoruz. Başka bir sevindirici haber daha var, 2015 yılı kasım ayından beri sanayi üretim endeksi de yüzümüzü güldürüyor. Takvim etkisinden arındırılmış endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, kasım ayında yüzde 3,6 ve aralık ayında yüzde 4,6 artmıştır. Ocak ayında da sanayimiz bu başarılı performansını sürdürdü. Endeks, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 yükseldi. Bütün sanayicilerimizi tebrik ediyorum. Ana sanayi gruplarının tamamında da bu yükselişi görüyoruz. Bu gelişmeler Türkiye ekonomisine olan güvenin ve piyasadaki canlılığın devam ettiğini gösteriyor. Güven ve istikrar arttıkça yatırım ve üretim artıyor. Bu alanlarda gözlemlediğimiz canlanmanın bir benzeri dış ticarette de yaşanıyor. Şubat ayı itibarıyla dış ticaret verilerinde de canlanma görüyoruz. Geçici dış ticaret verilerine göre 2016 yılı şubat ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3'ün üzerinde yükseldi. Biz de hükümet olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Büyük bir dikkatle gereken her adımı atıyoruz. Bir yandan vaat ve reformlarımızı gerçekleştirirken bir yandan da mali disiplinimizi koruyoruz. Bakınız, geçici bütçenin 2 ayında mali disiplinden taviz vermedik. Biraz önce zikrettiğim vaatlerle birlikte düşününüz, bu vaatlerle birlikte mali disiplinden kopacağımızı zannedenler bu verilerle bir kez daha bizim ne kadar disiplinli bir yol takip ettiğimizi görerek şaşırdılar. Dikkatinizi çekerim, merkezi yönetim bütçemiz 2016 yılı şubat ayında 2.4 milyar Türk Lirası fazla verdi. Bırakın bütçe açığını, fazla verdik. Yılın ilk 2 ayında ocak ve şubat aylarında ise bütçe toplamda 6,6 milyar dolar Türk Lirası fazla verdik. Bu hem mali disiplinimiz sayesinde hem de emin olun Suriye'den gelen o yetimlerin başını okşamamız sayesinde, Allah bütçemizi bereketlendiriyor, milletimizin merhametini, şefkatini ödüllendiriyor. Mali disiplini kararlılıkla sürdüreceğiz, vaat ve reformlarımızdaki gerçekçiliğin, hesabı ince ince yaptığımızın en açık göstergesi bu verilerdir. Mali disiplini ekonomimizin istikrarı için en önemli çıpalardan biri olarak görüyoruz ve kamu maliyesindeki disiplinli duruşumuzu bundan sonra da sürdüreceğiz."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.