Demirkapı Tüneli ne zaman tekrar açılacak? KGM’den açıklama
Konya ile Antalya arasında ulaşımı sağlayan önemli bir aks olarak hizmete kısa bir süre önce açılan Demirkapı Tüneli’nin de bulunduğu mevkide oluşan su birikintileri nedeniyle yol ulaşıma tamamen kapanmıştı.
TABİAT KENDİSİNE AİT OLANI GERİ ALDI YORUMLARI YAPILMIŞTI
İç Anadolu ile Akdeniz’i birbirine bağlayan önemli bir güzergah olan ve Konya İl Antalya arasında ulaşımı sağlayan Konya – Beyşehir - Derebucak – Antalya Yolu’nun uzun süredir kapalı olması ve suyun her geçen gün artması üzerine ‘Tabiat, kendisine ait olanı yıllar sonra geri aldı’ yorumları yapılmıştı.

KARAYOLLARI’NDAN YOLLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Konuyla ilgili Karayolları Genel Müdürlüğü sessizliğini bozarak sıcak bir açıklama yaptı. Bölgede son günlerde etkili olan olağanüstü yağışlar sonucu oluşan su taşkını nedeniyle güzergahın geçici olarak trafiğe kapatıldığı bilgisi verilen açıklamada, yapılan değerlendirmeler ve teknik incelemeler doğrultusunda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bir açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
SON 70 YILIN ŞUBAT REKORU
Karayolları Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Söz konusu yol güzergahı, yer yer polye adı verilen düzlüklerden geçmektedir. Polyeler, bünyelerinde bulunan düdenler ve karstik boşluklar aracılığıyla tabanında biriken suları yeraltından denize ileten arazi yapısına sahiptir.

Son günlerde yaşanan yağış miktarı, iklim değişikliklerine bağlı olarak son 70 yılın şubat ayları içinde kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bölgedeki arazi, kısa sürede düşen aşırı yağış miktarı nedeniyle suya doygun hale gelmiş, polyelerin doğal drenaj sistemleri olan düdenler ve karstik boşluklar, kapasitesinin üzerinde bir yükle karşılaşmış, neticesinde Sobuca ve Eynif polyelerinde su birikimleri oluşmuştur” ifadelerine yer verildi.

YOL, GÖL SAHASINDAN MI GEÇİYOR?
Bu durumun yalnızca yol güzergâhında değil, çevredeki yerleşim alanlarında da taşkınlara sebep olduğu, güvenli bir bölge olduğu için 1900’lü yılların başından itibaren mezarlık olarak tercih edilen alanların dahi sular altında kaldığı bildirilen açıklamada, “Kamuoyunda yer alan bazı iddiaların aksine, Antalya–Derebucak–Beyşehir Yolu herhangi bir göl sahası içinden geçmemektedir. Projelendirme sürecinde, resmi kullanımda olan 1/25.000’lik haritalar esas alınmış, bölgedeki göl sahaları titizlikle değerlendirilmiş ve güzergâh bu sahaların dışında kalacak şekilde belirlenmiştir” bilgisi paylaşıldı.

YOL TRAFİĞE NE ZAMAN AÇILACAK?
Karayolları Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, yolun trafiğe yeniden açılması için de sürecin takip edildiği bilgisi verilerek, “Ekiplerimiz, diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak sahada çalışmalarını aralıksız sürdürmekte, ilgili kesimlerde kalıcı çözüm oluşturulmasına dair alternatifleri değerlendirmektedir. Diğer taraftan, arazideki su seviyesi günlük olarak takip edilmekte olup ilk etapta Eynif polyesi bölgesinde su kotunun düşmesiyle birlikte kısa süre içerisinde trafik akışı sağlanacaktır” denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.