Depremzedeler MEBİM'le hayata daha sıkı sarıldı

Depremzedeler MEBİM'le hayata daha sıkı sarıldı
Van'da yaşanan depremlerin ardından yakınlarını kaybeden ve enkaz altından kurtarılanlara destek amacıyla kurulan "MEBİM 147", depremzedelerin hayata tutunmasını sağladı- 120 personelinin yüzde 95'i depremzede ve engellilerden oluşan çağrı merkezi, Türkiy

VAN (AA) - SITKI YILDIZ / FATMA GÜVEN KARAHAN - Van'da 2011'de yaşanan depremlerin ardından yakınlarını kaybeden ve enkaz altından sağ kurtarılanlara destek amacıyla kurulan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İletişim Merkezi "MEBİM 147", umutlarını kaybeden depremzedelerin hayata tutunmasını sağladı.

Milli Eğitim Bakanlığınca, 1 Mart 2012'de Erciş ilçesinde hizmete açılan MEBİM 147, depremde enkaz altında kalarak yaralanan veya yakınlarını kaybeden gençler için iş olanağı yarattı.

120 personelinin yüzde 95'i depremzede ve engellilerden oluşan çağrı merkezi, kurulduğu günden bu yana ülkenin birçok noktasından kendilerine ulaştırılan sorunları ilgili birimlere aktararak çözüme katkı sunuyor.

- "351 kız çocuğunu okula kazandırdık"

AA muhabirine çalışmaları hakkında bilgi veren Birim Yöneticisi Nurullah Demir, "MEBİM 147" adlı sosyal sorumluluk projesiyle depremde ailelerini veya yakınlarını kaybedenlerin hayata kazandırılmasının amaçlandığını söyledi.

Merkezin 4 yıldan bu yana ilçede hizmet verdiğini anımsatan Demir, şöyle konuştu:

"64 erkek, 56 kadın çalışanımız bulunuyor. İletişim merkezimiz 4 yılda 6,5 milyon çağrıya cevap verdi. Gelen başvuruların yüzde 91'i bilgi edinme, yüzde 4'ü talep, yüzde 4'ü ihbar ve şikayet, yüzde 1'i ise görüş ve öneri olarak değerlendiriliyor. İletişim merkezimiz bu süre içinde çağrıların yüzde 95'ini ilk kontakta cevaplıyor. Araştırılması gereken çağrılar da bakanlığımızın ilgili genel müdürlüklerine, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine yönlendiriliyor. Araştırmalar 3 gün içinde tamamlanarak sonuç ilgili kişiye iletiliyor."

Çağrı merkezine okula gönderilmeyen çocuklarla ilgili şikayet ve ihbarların da yapıldığını belirten Demir, görevli kullanıcıların hakkında ihbar yapılan kişilerle görüşerek öğrencilerin eğitim öğretime kazandırılmasını sağladığını ifade etti.

Demir, "Merkezimiz 4 yılda 6,5 milyon çağrıya cevap vererek, 351 kız çocuğunun okula kazandırdı. 322 bin öğretmenin atama ve yer değiştirme işlemleri gerçekleştirildi. İhbar ve şikayetlerin sadece yüzde 1,4'ü somut delillere dayandığı için genel müdürlük ve taşra birimlerine yönlendirildi" dedi.

- MEBİM'le hayata tutundular

Erciş'te yıkılan binaların enkazı altından çıkarılan, organlarının zarar görmesi sonucu engelli olan gençler, bakanlığın kurduğu MEBİM sayesinde kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor.

Arkadaşlarıyla gittiği kıraathanede depreme yakalanan ve 18 saat boyunca enkaz altında kurtarılmaya bekleyen Barış Dağlık, merkez sayesinde sıkıntılarını daha çabuk atlattığını söyledi.

Dağlık, Erzurum ve Ankara'da uzun süren tedavinin ardından ilçeye döndüğünü belirterek, "1 Mayıs 2012'de burada işe başladım. Şu anda ortopedik engelliyim. Burası bana moral verdi. Maddi ve manevi açıdan büyük değerler kattı. Burada tanıştığım biriyle nişanlandım. Merkezin her anlamda bana büyük katkısı oldu. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun" diye konuştu.

Yıkılan binanın enkazında 33 saat hayatta kalma mücadelesi veren Murat Sağlam ise depremde sol bacağını kaybettiğini anımsatarak, merkezin açıldığı gün işe başladığını söyledi.

Merkez sayesinde yaşadığı sıkıntıları atlattığını ifade eden Sağlam, şunları söyledi:

"En küçük sarsıntıda yaşadıklarım gözümün önüne geliyor. Bu iş bizim için çok iyi oldu. Burası sadece benim için değil, tüm Erciş'teki gençler için önemli bir proje oldu. Depremi yaşayanlara her anlamda destek oldu. En büyük hayalim projenin öncülüğünü yapan dönemin Başbakanı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek. Ona bugün için teşekkür etmek."

Merkezde 3 yıldır çalışan Umre Can da depremde arkadaşlarını, öğretmenlerini, yakınlarını kaybettiğini belirterek, "Deprem sırasında evde yalnızdım. Kapının kilitlenmesiyle evde uzun süre mahsur kaldım. Psikolojik olarak çok kötüydük. İlk bir yıl toparlanamadık. Projeden bir yıl sonra haberim oldu. Aslında böyle bir işte çalışmak aklımda yoktu. Şimdi bu işte yükselmeyi hedefliyorum" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.