Derbent’li kadın çiftçiler tarımsal yeniliklerle buluşuyor

Derbent’li kadın çiftçiler tarımsal yeniliklerle buluşuyor
Derbent’te uygulamalı eğitim programı düzenlendi.

Derbent’te uygulamalı eğitim programı düzenlendi.

Düzenlenen uygulamalı eğitim programına kadın çiftçilerin yanısıra Derbent Kaymakamı Nurullah Kaya , Derbent Belediye Başkanı Hüseyin Ayten, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı İbrahim Töke, , Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Haydar Kurt, Derbent İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sina Zekey, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevli personelleri iştirak etmiştir. Belediye Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Proje kapsamında bayanlar tarafından böğürtlen fidesi dikimi yapıldı. Ayrıca ​programda katılımcılara sertifika, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanmış hediye paketi ve böğürtlen fidesi dağıtımı gerçekleştirildi.

derbentli-2.jpeg

KONYA HER YIL HEDEF YÜKSELTMEKTE

Programda konuşan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin Ülkemizin en büyük yüzölçümüne sahip olan Konya’nın tarım alanı yönünden de, Türkiye’nin en büyük ili olma özelliğine sahip olduğunu ifade ederek, “Ülkemizin doğu-batı, kuzey- güney hatlarının kesişim noktasında yer alan İlimiz 1,86 milyon ha. tarım alanı ve 30 milyar TL’ye ulaşan tarımsal üretim değeri ile İller bazında birinci sırada yer almaktadır. Tarımsal potansiyeli ve çalışkan üreticileri ile Konya, her yıl hedef yükseltmekte ve tarımsal üretim ve tarımsal sanayi alanında emin adımlarla yoluna devam etmektedir” diye konuştu.

derbentli-1.jpeg

İl MÜDÜRLÜĞÜMÜZ BÜYÜK YATIRIMLARA İMZA ATTI

Ergin, “İl Müdürlüğümüz tarımsal yatırım projeleri, dış kaynaklı projeler, yerel kaynaklı projeler ve Bakanlığımız yönetimindeki projelerle Konya’da büyük yatırımlara imza atmış ve İlimizin ülke tarımındaki stratejik konumunu korumayı başarmıştır. Türkiye tarıma elverişli ülkeler arasında ön sıralarda yer almaktadır. Tarıma elverişli geniş alanlara sahip olan ülkemizde tarımsal yatırımlar büyük önem arz etmektedir. Bu yatırımların; yüksek kar getirmesi, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlaması, kaliteli ve standart ürün elde edilmesi ve bunun sürdürülebilir olması her şeyden önce teknik bilgiye dayanılarak yatırım yapılması ile yakından ilişkilidir” ifadelerini kullandı.

derbentli-4.jpeg

KADIN ÇİFTÇİLERİMİZLE PROJE UYGULADIK

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Programı gereğince Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi kapsamında 28.500 TL ödenek tahsis edildiğini söyleyen Ergin, “Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte işbirliği yapılarak, 2021 yılı içerisinde Derbent ilçemizde Kadın çiftçilerimize ‘’Teknik Böğürtlenin Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması’’ isimli Proje uygulanmıştır. İç Anadolu Bölgesi ve Konya ili; iklim özellikleri, topografik yapısı ve coğrafi özellikleri açısından birçok kültür bitkisinin yetişmesine uygundur. Bu bitkilerden biri de böğürtlen olup, bölgede yabani formları doğal florada kendiliğinden yetişebilmekte ve bölge insanı tarafından toplanarak değerlendirilmektedir. Yüksek antioksidan özelliği İnsan sağlığında önemli rolleri olan böğürtlen organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir meyvedir. Taze tüketiminin yanında işlenerek de değerlendirilebilen sevilerek tüketilen lüks meyveler arasındadır” diye konuştu.

derbentli-5.jpeg

BÖĞÜRTLEN YETİŞTİRMEK İÇİN UYGUN ALAN

Ergin, bölgede bazı mikro klima alanlarda, böğürtlen yetiştiriciliği için çok uygun doğal yetişme alanlarının yer aldığının altını çizerek, “Yabani formdaki böğürtlenler buralarda kendiliğinden yetişmektedir. Son yıllarda bu alanlarda kapama böğürtlen bahçeleri kurulmaya başlanmıştır. Bu proje ile ilde yeni yaygınlaşmaya başlayan böğürtlen yetiştiriciliğinde modern ve teknik bilgilerin bölge halkına aktarılması, pazarın istediği kalite ve standartta üretim yapılabilmesi ve bunun sürdürülebilir olması amaçlanmıştır. Kırsal alanda yapılan tarımsal eğitim çalışmalarına genelde erkekler katılmakta fakat asıl üretimin içinde olan kadınlar bu eğitimlerden yararlanamamaktadır. Bu proje ile kadınların eğitim almaları sağlanarak ekim-dikim ortamı hazırlayabilen, uygun gübreleme yapabilen, hastalık ve zararlılarla mücadele edebilen ve üretim tekniklerini kullanarak özgüvenleri ve girişimcilik cesaretleri artan, daha donanımlı olan üretici kadınlarımız ile daha bilinçli üretim yapılması ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanmıştır” şeklinde konuştu.

derbentli-7.jpeg

28 KADIN ÇİFTÇİYE EĞİTİM VERDİK

Ergin, proje kapsamında Derbent’te ilçeye bağlı mahallelerden 28 kadın çiftçiye böğürtlen yetiştiriciliği konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini aktararak, “Bu yetiştiricilik konusundaki teknik bilgilerin ve yeniliklerin kadın çiftçilere aktarılması sağlanmıştır. Derbent Belediyesine ait 2 dekarlık arazide böğürtlen fidanı dikilip damla sulama sistemi, tel direk sistemi ile modern kapama böğürtlen bahçesinin nasıl olması gerektiği uygulamalı eğitimlerle anlatılmıştır. Bu sayede kadınlarımızın daha bilinçli üretim yapmaları, özgüveni yüksek girişimci ruha sahip bireyler olmaları hedeflenmiştir. Gıda sanayiinde aranan bir meyve olması nedeniyle de istihdama katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Kırsal kalkınmaya destek sağlanarak bölge halkının gelir düzeyi, yaşam kalitesi ve refah seviyesinin artırılmasına katkı sağlamasını bilinçli üretim ve tüketim esaslarının bölgede kabul görmesini temenni ederiz. Böğürtlen yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ile il ve ülke ekonomisine katkı sağlanmasını, yeni bir bitki deseninin ve üretim kolunun bölgemizde kabul görmesini ümit ediyoruz” dedi.

derbentli-8.jpeg

derbentli-10.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.