Derelerden toplanan taşlar "bebek" oluyor

Derelerden toplanan taşlar "bebek" oluyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi meslek edindirme kurslarında, derelerden toplanan taşlarla üretilen, geleneksel kültürün yansıtıldığı "taş bebekler", kadınların elinde can buluyor

ANKARA (AA) - Ankara Büyükşehir Belediyesi meslek edindirme kurslarında, derelerden toplanan taşlarla üretilen, geleneksel kültürün yansıtıldığı "taş bebekler", kadınların elinde can buluyor

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, BELMEK'te çoğunlukla geleneksel kıyafetler içindeki Anadolu insanının tasvir edildiği, doğadaki çakıl taşlarından üretilen taş bebek yapımı kursu düzenlendiği kaydedildi.

BELMEK'te 10 yıldır taş bebek öğretmenliği yapan Arzu Tınaz, taş bebek sanatının, geleneksel Türk sanatı olduğunu belirterek, bu özel sanatın daha geniş kitlelere ulaşmasının yolunun açıldığını belirtti.

Taş bebek sanatının, 3 boyutlu karikatüristik bir çalışma olduğunu ifade eden Tınaz, yapımının da ince, naif ve hünerli el emeğiyle, sabır isteyen bir süreç olduğunu kaydetti.

Taş bebeklerin doğada bulunan faklı büyüklüklerdeki pürüzsüz çakıl taşlarından oluşturulduğunu belirten Tınaz, şunları aktardı:

"Taş bebek yaptığımız taşları, derelerin denizlere kavuştuğu yerlerden özenle topluyoruz. Bu taşlarla, bebeğin baş, gövde, bacak ve kollarını tutkalla birbirine birleştirerek iskeleti oluşturuyoruz. Yapılacak tiplemeye karar verildikten sonra, hazırlanan seramik hamuruyla, yapılan kıyafeti dikkatlice taşların üzerine giydiriyoruz.
Aslına uygun olarak çeşitli pullar, boncuklar, danteller gibi materyaller kullanarak kıyafetlerini hazırlıyoruz, ardından da taş bebeklerin yüz hatlarını ince fırçalarla hazır hale getiriyoruz."

- "Öğrenmenin yaşı yok dedirten bir farklı bir uğraş"

Mamak, Altındağ, Çankaya ve Çayyolu'nda 4 eğitmen tarafından verilen taş bebek kurslarına, 223 öğrenci kayıtlı bulunuyor.

Kursiyerlerden Teknik Ressam Özgül Yeşilbağ, fazla bilinmeyen bir sanatın içinde olmanın, kendilerine yeni bir pencere açtığını belirtti.

Emekli olduktan sonra başladığı kursun kendisi için yaşam kaynağı olduğunu ifade eden Yeşilbağ, "Öğrenmenin yaşı yok dedirten farklı bir uğraş. Çok zevkli, çok keyifli bir hobim oldu. Ortaya çok güzel işler çıkarırken, bir yandan da sosyalleşiyor, yeni arkadaşlıklar kuruyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kursiyer Şebnem Gençoğlu da, "Ablam biz henüz çocukken, deniz kenarından topladığı taşları bir araya getirir, bebek yapardı. BELMEK'lerde eğitimin verildiğini görünce, hiç tereddüt etmeden kaydımı yaptırarak, taş bebek yapmaya başladım. Bir nostalji için başladığım kurs, benim hobim oldu." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.