"Diğer partiler de kendi metinlerini ortaya koysun"

"Diğer partiler de kendi metinlerini ortaya koysun"
Eski TBMM Başkanı Çiçek: - "Yeni anayasa sadece AK Parti'nin değil diğer partilerin de ihtiyaç duyduğu bir konudur. Buradan çağrı yapıyorum, onlar da kendi metinlerini ortaya koysunlar. Vatandaşın, kimin ne söylediğini, nasıl bir anayasal düzen istediğini

ANKARA (AA) - SİNAN USLU - Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, yeni anayasanın sadece AK Parti'nin değil diğer partilerin de ihtiyaç duyduğu bir konu olduğunu belirterek, "Buradan çağrı yapıyorum, onlar da kendi metinlerini ortaya koysunlar. Vatandaşın, kimin ne söylediğini, nasıl bir anayasal düzen istediğini açıkça bu metinlerden görme imkanı olsun." dedi.

Çiçek, AK Parti Ankara İl Başkanlığı Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Birimince düzenlenen "STK'larla Buluşma" toplantısının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Yeni Anayasa, 367 oyu alsa bile referanduma gitmeli" açıklamasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Çiçek, bunun doğru bir açıklama olduğunu söyledi.

Çiçek, "Benim başkanlığımda yürütülen çalışma sırasında da dört siyasi partinin mutabık kaldığı konulardan bir tanesi buydu. Meclis'te elbette belli bir rakamın yakalanmış olması, işin hukuki meşruiyeti bakımından yeterli ancak millet adına bir anayasa yapıyorsanız, milletin ne diyeceği de önemli. Onun için hem başlangıçta hem de Meclis'ten çıktıktan sonra halkın iradesinin sorulması, siyasi meşruiyet açısından önemlidir." diye konuştu.

Yapılacak anayasanın uzun süre yürürlükte kalması bakımından da bunun önem taşıdığını vurgulayan Çiçek, "Çünkü neticede eğer sadece Meclis içindeki belli sayılarla bu işi çıkarırsanız, dışarıdan da 'millete gitseydi, şöyle olurdu, böyle olurdu' tarzında yerli yersiz tartışmalar olur. Bu tartışmaları uzun süre ülkenin gündeminden kaldırmak bakımından milletin oyuna gitmesi, anayasacılık hareketleri bakımından da geçmişten beri kabul edilen ve uygulanan bir yöntemdir. Biz de doğru buluyoruz, doğru olanı budur. Çünkü yapılan anayasa millete yapılıyor. Biz onun adına bu hazırlığı yapıyoruz, milletin ne diyeceği önemlidir, yerli yersiz tartışmaları da ortadan kaldırmak bakımından." ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelenin sürdüğü dönemde referandum yapılmasının riskli olacağı yönündeki eleştirilere ilişkin Çiçek, "Anayasa, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve millet olarak da bizim bir ihtiyacımız.e Terörle mücadele de bir devlet sorunu. Dolayısıyla devlet sorunu noktasında olan sorunları alt alta yazmak yerine yan yana yazmak önemlidir. Yani 'şu bitsin de ondan sonra bunu yapalım, bu bitsin ondan sonra diğer sorunu çözelim' derseniz, o zaman çok geride kalmış olursunuz. Terörle mücadele devam ediyor. İnşallah belli bir süre sonra daha iyi bir noktada olacak. Anayasa dediğiniz hemen yarın sabah başlayıp bitecek bir süreç değil. Bunun da belli bir zamanı var." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti'nin anayasa taslağı üzerinde çalıştığına işaret eden Çiçek, diğer partilerin de kendi anayasa taslaklarını ortaya koymalarını ve gereksiz tartışmaların sona ermesini temenni ettiğini söyledi.

Cemil Çiçek şunları kaydetti:

"Yeni anayasa sadece AK Parti'nin değil diğer partilerin de ihtiyaç duyduğu bir konudur. Buradan çağrı yapıyorum, onlar da kendi metinlerini ortaya koysunlar. Vatandaşın, kimin ne söylediğini, nasıl bir anayasal düzen istediğini açıkça bu metinlerden görme imkanı olsun. Daha bu Meclis'e gelecek, Meclis'te konuşulacak, kabul edilecek, ondan sonra belli bir süre içinde halkoyuna sunulacak. Ona da daha zaman var. Yani yarın sabah yapılacak bir şey değil. İnşallah bu noktaya gelinceye kadar da terör meselesinde belli bir başarı Türkiye'de gerçekleşmiş olacak."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.