Dijital tarıma geçmeliyiz

Dijital tarıma geçmeliyiz
Son yıllarda üretimin yanında sanayileşmede de önemli adımların atıldığını ifade eden KTB Başkanı Hüseyin Çevik, “Dünya şu anda teknoloji çağında ve Endüstri 4.0 dediğimiz makineleşme sistemini konuşuyor. Verimliliği artırabilmek için, tarımın dijitalleşm

 

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Türkiye’nin tarım merkezi Konya’da dijital tarıma geçilmesi gerektiğini söyledi. Konya’nın her yönüyle Türkiye’de tarımın kalbi olduğuna dikkat çeken Çevik, Konya’nın birçok üretim alanında Türkiye’de ilk sırada yer aldığına vurgu yaptı.

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Son yıllarda üretimin yanında sanayileşmede de önemli adımların atıldığını ifade eden Çevik, tarımdaki olumlu gelişmelerin sürdürülmesi gerektiğini belirterek, “Konya, Türkiye’de büyükbaş hayvanda birinci, küçükbaş hayvanda ikinci sırada, yumurta üretiminde zirvede, süt üretiminde birinci sırada yer alıyor. Buna bağlı olarak ürünleri mamul maddeye çeviren sanayilerimiz de gelişti. Gelişen sanayi ise katma değer üretti, bunu temeli tarımdır. Mamul madde işleniyor, endüstriyele çevriliyor, katma değer artıyor ve satılıyor. Bu sürecin sürdürülmesi gerekir. Dünya şu anda teknoloji çağında ve Endüstri 4.0 dediğimiz makineleşme sistemini konuşuyor. Verimliliği artırabilmek için,  tarımın dijitalleşmesi lazım, 4.0 dediğimiz dijital mekanizasyon haline gelmesi lazım” dedi.

YÜKSEK VERİMLİ ÜRETİME GEÇİLMELİ

Bilimsel ve mekanizasyon alt yapının iyileşmesi ile birlikte 7 milyona düşen hububat ekim alanındaki rekoltede bir düşüş yaşanmadığını aktaran Hüseyin Çevik, “Bunu bir segment daha atlatmamız için, dijital tarıma geçmemiz lazım. Tarladaki ürünün gelişimini anlık takip etmemiz lazım, iklim şartlarını takip etmemiz lazım, toprağın durumunu takip etmemiz lazım, atacağımız ilacın zamanını anlık takip etmemiz lazım. Tarımı geçimlik tarımdan, işletme haline getirebildik. Sürdürülebilirlik için işletmeden, endüstriyel hale getirip verimliliği yüksek bir üretime geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

FUAR ALANI GENİŞLEMELİ

Konya’da Mart ayında gerçekleştirilecek olan Tarım Fuarı ile ilgili konuşan Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, tarımda yaşanan gelişmeleri fuarlarla beraber üreticilere ve dışardan gelen katılımcılara gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Konya’nın birçok üretimde Türkiye birincisi olduğunu belirten Çevik, fuar alanının daha da genişletilmesi gerektiğini  söyledi. Tarım fuarlarının Konya bölgesi için doğru yer olduğunu ifade eden Başkan Çevik, gelişmeleri fuarlarla beraber üreticilere ve dışardan gelen katılımcılara gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Çevik, “Tarım fuarı dünyada üçüncü, Avrupa’da ise birinci sırada. Katılımcısıyla, yabancı geliriyle, katılımı sayısıyla ön planda. Fuar alanımızı biraz daha genişletirsek, genişletirsek tarımın bütün paydaşlarının içerde olduğu, tohumundan, mekanizasyonuna,  sulamasından, hayvan yetiştiriciliğine bütün olarak yaparsak dünyada ses getirecek bir fuarcılık olur. Fuar alanının daha da genişlemesi lazım” dedi. (Dilhan Dumanoğlu)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.