Direksiyon eğitim ve sınav seviyesi Avrupa'da ileride

Direksiyon eğitim ve sınav seviyesi Avrupa'da ileride
Zirve Sürücü Kursu Kurucusu Tevfik Dündar Direksiyon eğitim ve sınav seviyesinin Avrupa’dan daha iyi durumda olduğunu ifade etti.

Zirve Sürücü Kursu Kurucusu Tevfik Dündar Direksiyon eğitim ve sınav seviyesinin Avrupa’dan daha iyi durumda olduğunu ifade etti. Devletin sürücü sınavlarında çok hassas olduğunu ifade eden Dündar, “Direksiyon sınavları yaklaşık 35 dakika sürer. Bu süre zarfında öğrenci 1 kere sinyal vermeyi unutsa, kemerini takmasa kırmızı hatadır direk elenir. Parka bir defada giremezse kalır. Rampada aracı geri kaçırsa kalırsa. Arabayı stop ettirirse kalır. Araç içerisinde ve sınav alanlarında komisyon temsilcileri ve müfettişler bulunur ve her şey kayıt altındadır. Devletimiz bu konuda çok hassas. Sıfır taviz var. Bu konuda ne kadar teşekkür etsek az ” dedi.

KONYA'DA EHLİYET KURSU

ÜCRETİNE ZAM BEKLENİYOR

2021 yılında ehliyet fiyatlarının Konya’da bin 900 lira olduğunu ifade eden Dündar, “2021 yıl sonunda komisyon kararı ile bu rakam 2 bin 900 liraya çıktı. Konya’da ehliyet fiyatları kendisine muadil çevre illerden çok daha ucuz. Kayseri, Sivas, Malatya gibi illerde 2021 yılında ehliyet fiyatları 2 bin 500-2 bin 700 liraydı. 2022’de ise 3 bin 500 lira oldu. Vatandaşlarımızın bilmesi gereken en önemli detay ehliyet fiyat rakamlarını sürücü kursları belirlemiyor. Valilik başkanlığında oluşan bir komisyon belirliyor. Sürücü kursları zam talebi oluşturuyor ve komisyonda yer alıyor” dedi.

KOMİSYONA BAŞVURULDU

Mayıs veya haziran ayında ehliyet fiyatlarında artış beklediklerini, bunun için komisyona başvurduklarını söyleyen Dündar, “Yüzde 30-40 civarında bir artış bekliyoruz. Fiyat güncelleme talebi sadece akaryakıtın zamlanmasından kaynaklanan bir durum değil. Sürücü kurslarının 4 kalem ağır gideri var. 1-2 yılda bir araçların bütün lastiklerini değiştirmek zorundayız. Ön düzenler 1-2 yılda bir yenilenir. Baskı balata her 50-55 bin kilometrede değişir. Her sürücü kursunun ortalama 4 arabası var. Her araç 5-6 günde bir depo harcar. Bu giderlere gelen zamlar hepimizin malumu. Ehliyet fiyat artışları bizim için zorunlu hale geldi. Bu şartlarda 2 bin 900 lira sürücü kurslarını zorluyor” diye konuştu.

UYMAYANA CEZA VAR

Konya’da belirlenen rakamlar altında hiçbir sürücü kursunun fiyat verme durumunun söz konusu olamayacağını aktaran Dündar, “Kimsenin böyle bir lüksü yok. Belirlenen fiyatların altında verenin cezası büyük. İlk tespitte kınama ve 15 gün kapama cezası verilir. 2’nci tespitte ise 45 bin lira para cezası ve 3 ay kapama cezasına çarptırılır. Yaptırımı da İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait. Önceden bütün sürücü kursları kendisi fiyat belirliyordu. Şimdi böyle bir şey söz konusu değil” ifadelerini kullandı. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.