Direniş liderliğinden cumhurbaşkanlığına: Haşim Taçi

Direniş liderliğinden cumhurbaşkanlığına: Haşim Taçi
Kosova'nın yeni cumhurbaşkanı Haşim Taçi, ülkesinin bağımsızlık mücadelesinde Arnavut direniş hareketi olarak kurulan Kosova Kurtuluş Ordusu'nun siyasi liderlerinden biri olarak çıktığı yolda, devletin en zirvesine, cumhurbaşkanlığı makamına kadar yükseld

PRİŞTİNE (AA) - KAYHAN GÜL/LEJLA BİOGRADLİJA - Kosova'nın yeni cumhurbaşkanı Haşim Taçi, ülkesinin 1990'lı yılların sonunda verdiği bağımsızlık mücadelesinde Arnavut direniş hareketi olarak kurulan Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) siyasi liderlerinden biri olarak çıktığı yolda, devletin zirvesine kadar yükseldi.

Başkent Priştine'deki İskenderbey Meydanı'nda dün düzenlenen törenle cumhurbaşkanlığı görevini Atifete Jahjaga'dan devralan Taçi, bugüne kadar Kosova'ya başbakan, başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı olarak da hizmet etti.

Kosova'nın modern tarihinde üstlendiği önemli sorumluluklarla halkının gözünde de "lider" olan Taçi, Kosova'nın Skenderaj şehrinde 24 Nisan 1968'de dünyaya geldi.

Priştine Üniversitesinde psikoloji ve tarih eğitimi aldıktan sonra Zürih Üniversitesinde tarih ve uluslararası ilişkiler üzerine yüksek lisans yapan Taçi, 1998-1999 yıllarında yaşanan savaşta UÇK'nın siyasi liderlerinden biri olarak ön plana çıktı.

Kosova'nın bağımsızlığından sonraki ilk başbakanı olan Taçi, 2014 yılındaki genel seçimin ardından kurulan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

- Direniş liderliğinden cumhurbaşkanlığına

Kosova'da 2011 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde sırasında halk, yeni seçilecek Atifete Jahjaga hakkında çok fazla bilgiye sahip değildi. Üst düzey bir siyasetçi olmasına rağmen çok fazla tanınmayan Jahjaga, tam da ülkenin siyasi kriz içinde olduğu ve bağımsız bir adaya ihtiyaç duyduğu dönemde seçilmişti.

Kosova'nın yeni cumhurbaşkanı Taçi ise bağımsızlık mücadelesinin başından beri sadece Kosova'nın değil, dünya kamuoyunun da yakından tanıdığı bir isim.

Kosova'nın yakın tarihinde üstlendiği kilit roller nedeniyle halkın büyük çoğunluğu tarafından "lider" olarak görülen Taçi, Kosova'daki savaşın ardından UÇK'nın uzantısı olarak kurulan Kosova Demokratik Partisinin 17 yıl boyunca genel başkanlığını üstlendi.

2008-2014 yıllarında başbakan olarak görev yapan Taçi, 2014'teki genel seçimin ardından kurulan koalisyon hükümetinde ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

- Cumhurbaşkanı Taçi'yi bekleyen görevler

Yeni Cumhurbaşkanı Taçi'yi bekleyen en önemli görevlerden biri belkide ülkesindeki siyasi krizi çözmek.

Sırbistan-Kosova diyalog süreci kapsamında imzalanan ve Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını, ayrıca Karadağ-Kosova sınırının yeninden düzenlenmesini öngören anlaşmaya karşı çıkan muhalefet, geçen eylül ayından itibaren meclis çalışmalarını boykot ediyor, meclis genel kurullarında gaz bombası atarak eylem yapıyor.

Taçi'nin önündeki önemli görevlerden biri de Sırbistan ile devam eden diyalog süreci. Süreci yürütmek her ne kadar hükümetlerin görevi olsa da diyalog sürecinin en başından beri içinde olan Taçi'nin bu müzakerelerde kilit rol üstlenmeye devam etmesi bekleniyor.

2008 yılında Sırbistan'dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova, Sırbistan ile yakınlığı olan Rusya'nın izin vermemesi nedeniyle BM üyeliğine hala kabul edilmedi. Taçi döneminde, bu alanda ne tür gelişmeler yaşanacağı ise merak konusu. Kosova, bağımsızlığından günümüzde kadar 108 ülke tarafından tanındı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.