Diş sıkma diş sağlığı için tehlikeli

Diş sıkma diş sağlığı için tehlikeli
 Editör
 Muhabir
Diş Hekimi Ali Ayrancı, diş sıkmanın diş sağlığı açısından oldukça zararlı olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Diş Hekimi Ali Ayrancı, diş sıkma/gıcırdatmanın her yaşta görülebilen bir durum olduğunu belirterek, "Diş sıkma veya diş gıcırdatmanın net bir nedeni yoktur ancak genellikle strese bağlı oluşan bir durumdur. Stres yanı sıra nörolojik rahatsızlıkların, depresyonun, kaygı bozukluklarının ve bazı ilaçların kullanımının sonucu olarak da ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda da genelde dişlerin büyümesinden kaynaklı görülebilir" dedi.

DİŞ SIKMA BELİRTİLERİ

Diş sıkmanın belirtilerine değinen Ayrancı, "En sık görülen belirtilerin başında dişlerde hasar oluşması (kırılma, aşınma), diş eti hastalıkları gelmektedir. Bu belirtilerin yanında sıcak-soğuk hassasiyeti, çene ağrısı, kulaklarda hissedilen ağrı, şakaklarda hafif ağrı, uyku bozuklukları da meydana gelebilmektedir" diye konuştu.

YÜZ HATLARINDA İSTENMEYEN DAHA KESKİN BİR GÖRÜNTÜ OLUŞABİLİR

Diş sıkmanın tedavi edilmemesi halinde diş sağlığı açısından oldukça fazla zarar görülebileceğini vurgulayan Ayrancı, "Diş sıkma tedavi edilmezse kişi diş sağlığı açısından oldukça fazla zarar görebilir. Çünkü tedavi edilmediği takdirde genel ağız bölgesinde de sorunlara yol açmaktadır. Örneğin; kişinin yüz profili estetik sorunlar ortaya çıkabilir, yüz hatlarında istenmeyen daha keskin bir görüntü oluşabilir, çene boyun kasları zarar görebilir, diş kayıpları yaşanabilir" ifadelerini kullandı.

Bruksizm tedavisine de değinen Ayrancı, "Diş hekimine başvurulduğunda hekim dişlerde oluşan hasara göre bir tedavi planlar ve hastaların da bu tedaviye uyması beklenir. Tedavi sürecinde, diş hasarı onarımı, eğer varsa uykuda solunum durumunun değerlendirilmesi ve diş sıkma aparatı kullanılması önerilen seçenekler arasındadır" dedi.

Diş sıkmanın ertelenmemesi, ötelenmemesi gereken bir durum olduğunu vurgulayan Ayrancı, "Bu konudan müzdarip kişilerin kulaktan dolma bilgilerle değil hekim desteğiyle sorununa çözüm bulmasının sağlık açısından önemli olduğunu belirtti."

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.