Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu hakkındaki gensoru

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu hakkındaki gensoru
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (1)"Etrafımızda yaşanan sorunlara baktığımız zaman bunların hiçbirisini Türkiye çıkarmadı. Ve bunların hiçbirisinde de Türkiye sorumlu değildir. Türkiye sadece bu sorunları aşabilmek için, çözüm üretebilmek için katkı sağlamaya

TBMM (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Etrafımızda yaşanan sorunlara baktığımız zaman bunların hiçbirisini Türkiye çıkarmadı. Ve bunların hiçbirisinde de Türkiye sorumlu değildir. Türkiye sadece bu sorunları aşabilmek için, çözüm üretebilmek için katkı sağlamaya çalışıyor." dedi.

Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, kendisi hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler sırasında söz aldı.

Konuşmasına, önerge sahibi HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in eleştirilerine yanıt vererek başlayan Mevlüt Çavuşoğlu, Yüce Meclisi her zaman ciddiye aldığını ve Bakanlığı ile ilgili konularda bilgi vermekten hiçbir zaman kaçınmadığını vurguladı.

Eleştirileri her zaman dikkatle dinlediklerini ve bunlardan yararlanmaya çalıştıklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, ancak HDP'nin önergesinin içeriğinin iftiralara dayalı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin zor bir coğrafyada olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Suriye ve Irak'taki problemlerin devam ettiğini, başta terör ve göç olmak üzere buradan kaynaklanan sorunların artık yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu haline geldiğini dile getirdi.

Yemen'de, Libya'da istikrarsızlığın sürdüğüne, İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda mesafe alınamadığına, Afganistan'ın çok sayıda sorunla uğraştığına, mezhepçiliğin bölgede ciddi bir tehdit haline geldiğine, kuzeydeki ülkelerde de bazı sıkıntıların yaşandığına işaret eden Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa'da da artan ırkçılık ve İslamofobi'nin dikkat çekici sorunlar haline geldiğini belirtti.

Tüm dünyanın gözünün Türkiye'de ve Türkiye'nin dış politikasında olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Etrafımızda yaşanan bu sorunlara baktığımız zaman bunların hiçbirisini Türkiye çıkarmadı. Ve bunların hiçbirisinde de Türkiye sorumlu değildir. Türkiye sadece bu sorunları aşabilmek için, çözüm üretebilmek için bazen bireysel olarak tek taraflı, bazen uluslararası örgütlerle ya da bölgede oluşturduğumuz mekanizmalarla katkı sağlamaya çalışıyor. Biz her zaman varolan sorunlarla ilgili de ortaya çıkacak fırsatlarla ilgili de dünya insanlığı için düşüncelerimizi de söylüyoruz. Ama sadece düşünce değil, çabalarımızı da ortaya koyuyoruz. Bölgedeki çabalarımız ortada."

- "Çözüm için en aktif destek veren, çalışan ülke Türkiye'dir"

Suriye'de yaşanan krizin, Türkiye'nin başından bu yana hassas yaklaştığı bir konu olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, bu ülkedeki gelişmelerin istikrar ve güvenliğe yansıması olduğunu vurguladı.

Suriye'deki ihtilaf için kesin çözümün, siyasi çözüm olduğunu her platformda söylediklerini anlatan Mevlüt Çavuşoğlu, "Uluslararası arenada bu sorunun çözümü için en aktif destek veren, çalışan ülke Türkiye'dir. Suriye'de siyasi bir çözüm için tüm oluşumların içinde Uluslararası Suriye Destek Grubu, DEAŞ'a karşı oluşturulan koalisyon olmak üzere, Birinci Cenevre görüşmelerinde orada bulunarak ve şimdi yeniden başlayan Cenevre görüşmelerinde de özellikle muhalefetin orada olmasını sağlayarak, siyasi çözüme en aktif katkı sağlayan ülke Türkiye'dir. Bugün Suriye'de ve bölgede çözüm umudu varsa, mutlaka bunda Türkiye'nin önemli bir rolü vardır." diye konuştu.

Türkiye'nin bölgedeki çatışmanın insani yansımalarına da duyarsız kalmadığını belirten Çavuşoğlu, "Bugün 2,7 milyon Suriyeliyi evimize alıyoruz. Ve 2 milyon 700 bin Suriyeliye 10 milyar dolardan fazla para harcadık. Bu bizim gurur duyacağımız bir şey. Harcamaya da devam edeceğiz. Bu insanlara duyarsız kalamayız." ifadelerini kullandı.

-"Güvenlik, istikrar sağlandıktan sonra türbeyi orijinal yerine taşımayı planlıyoruz"

Muhalefetin Süleyman Şah Türbesi'nin taşınmasına ilişkin eleştirilerini de hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Neymiş efendim; Süleyman Şah Türbesi'nin geçici olarak taşınmasında oradaki YPG, PYD terör örgütüyle iş birliği yapmışız. Bu doğru değildir. Biz burada DAİŞ'le bölgedeki çatışmalardan dolayı bir tehdit oluşunca türbeyi geçici olarak taşımak istedik. Kararımızı verdik. Ve o kararı verdikten sonra da oradaki unsurların hepsine; 'sakın karşımıza çıkmayın, karşımıza çıkanı vururuz' dedik. Ve operasyonu yaptık. Dolayısıyla PYD, YPG ile iş birliği kesinlikle söz konusu değildir. O gece bizzat karargahta, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu operasyonu yürütmüştür. Sabaha kadar uyumamıştır. Bu operasyonda tabii ki güvenlik, istikrar sağlandıktan sonra o türbeyi orijinal yerine taşımayı düşünüyoruz, planlıyoruz. O operasyondan sonra Türkiye'nin ve Türk askerinin dünyadaki saygınlığı bir kere daha artmıştır. Bunun arkasında başka birşey aramaya gerek yok.

PYD, YPG'ye gelince; zamanında uyarıları yaptık, PKK'ya yaptığımız gibi, 'silahı bırakacaksınız, terörü bırakacaksınız'. Ama PYD ve YPG Suriye'yi bölmek amacıyla hareket ettiği için silahı, terörü bırakmadı. Salih Müslim Kandil'den niye geldi biliyor musunuz? Salih Müslim, Esad tarafından ve bugünkü muhalefetin koordinasyonuyla eski Başbakan Riyad Hicab'ın Başbakan olduğu dönemde Kandil'den indirildi ve Suriye'de de teröristleri organize ederek, 'Türkiye'ye karşı saldırıları başlatın' diye talimat verdi. Bugünkü muhalefet niye almıyor PYD'yi içine? Terör örgütü olduğu için almıyor. Bu gerçekleri herkesin bilmesi gerekiyor."

-"PYD, YPG etnik temizlik yapıyor"

Ayn el Arap'ta DAEŞ yoksa, bunun Türkiye sayesinde olduğunu ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin oradaki Kürtlere karşı insani duyarlılıkla hareket ettiğini, PYD ve YPG'nin ise kendisi gibi düşünmeyenleri sürgüne yolladığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Bugün Kuzey Irak'ta, Türkiye'de, Avrupa'nın değişik şehirlerinde, Suriye'den PYD, YPG tarafından sürülen Kürtler var. Onları da dinlemenizi rica ederim. Diyebilirsiniz ki 'Bu AK Parti'nin görüşü'. Hayır, öyle değil. Uluslararası Af Örgütü, BM ve diğer bağımsız kuruluşların raporlarında bunu görebilirsiniz. PYD, YPG şu anda bulunduğu şehirlerde etnik temizlik yapıyor. Siz de bunu meşru bir parti gibi göstermeye çalışıyorsunuz, bir terör örgütünü. Türkiye'de PKK'yı gösterdiğiniz gibi. Dolayısıyla tüm uluslararası camiada bu konudaki tutumumuzu devam ettireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.