Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun diplomasi trafiği

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun diplomasi trafiği
Bakan Çavuşoğlu, bazı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmeler yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için bulunduğu İstanbul'da Surinam, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Kırgızistan, Endonezya ve Komorlar'ın dışişleri bakanlarıyla görüştü.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Çavuşoğlu'nun Surinam Dışişleri Bakanı Niermala Badrising ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliği anlaşmaları, Türkiye'nin Eximbank kredisi olarak Surinam'a tahsis edebileceği meblağ ve enerji işbirliği konuları ele alındı. İki ülkenin özellikle projeler bazında işbirliği yapması hususunda mutabakata varılırken, Surinam Dışişleri Bakanı Badrising, Türkiye'nin diplomasi akademisi için Surinamlı diplomatlara sağladığı burslar için teşekkür etti ve THY'nin Surinam'a uçuş başlatması konusunda talepte bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Seyyale ile yaptığı ikili görüşmede ise Türkiye'nin bu kritik dönemde Libya'ya destek vermeye devam edeceğini ifade etti. Terörizmin önlenmesi konusunda işbirliğinin sıkılaştırılması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, yeni görevinde Seyyale'ye başarı diledi. Seyyale de Türkiye'nin Libya'ya verdiği destek için teşekkür etti.

Türkiye'nin 2011 devriminden sonra Libya'da büyükelçilik açan ilk ülke olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, büyükelçiliği en kısa zamanda tekrar faaliyete geçirmek istediklerini kaydetti.

Görüşmede, Türkiye tarafından Libya vatandaşlarına uygulanan vize de gündeme geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Kırgız mevkidaşı Erlan Abdıldayev ile yaptığı görüşmede de Kırgızistan'daki son siyasi gelişmeler ele alındı. İki ülke arasındaki üst düzeyli ziyaretlerin artırılması ve gelecek döneme ilişkin program hazırlıklarının gündeme geldiği görüşmede, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın dördüncüsünün Kırgızistan'da düzenlenmesi hususu da görüşüldü.

Ekonomik ilişkilerin de ele alındığı görüşmede, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığının iletişim altyapısının güçlendirilmesi hususu da gündeme geldi.

Bakan Çavuşoğlu'nun Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile görüşmesinde, ikili ilişkiler, özellikle savunma sanayisi konusundaki işbirliği, konsolosluk konuları, terörizmle mücadele ve ekonomi alanlarındaki işbirliği, uluslararası kuruluşlardaki adaylıkların karşılıklı olarak desteklenmesi hususları gündeme geldi.

Komorlar Dışişleri Bakanı Abdulkerim Muhammed ile yapılan görüşmede ise Çavuşoğlu, TİKA'nın Komorlar'da açmak istediği koordinasyon ofisinin bir an önce açılmasını beklediklerini, Komorlar'da yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti ve Dışişleri Bakanlığı olarak Komor diplomatlarına eğitim verebileceklerini ifade etti.

Komorlar Dışişleri Bakanı Muhammed ise Türkiye'nin Komorlar'a yönelik ilgisi ve yardımları için teşekkür etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.