Dışişleri Bakanı Fidan: “Güvenliği tehdit altında olan Filistinliler ve bölge ülkeleridir”

Ürdün'de konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Gazze Şeridi'ne sürdürdüğü saldırılara ilişkin, "Açık konuşalım, güvenliği tehdit altında olan aslında İsrail değil, tam aksine Filistinliler ve bölge ülkeleridir" dedi.

Ürdün'ün başkenti Amman'da temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mevkidaşı Ayman Safadi ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Fidan, Dışişleri Bakanı olarak Amman'a ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, "Daha önce çeşitli vesilelerle çok kez Amman'a gelmiştik. Bu güzel ülkede, bu güzel şehirde gerçekten Ürdünlü meslektaşlarımızla bölgesel sorunları, ikili ilişkileri çok çeşitli vesilelerle ele alma imkanımız oldu. Bu kez de Sayın Bakanla gerçekten hem bölgemiz hem ikili ilişkilerimiz için çok önemli konuları ele aldık" dedi.

"GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA OLAN ASLINDA İSRAİL DEĞİL, TAM AKSİNE FİLİSTİNLİLER VE BÖLGE ÜLKELERİDİR"

HAkan Fidan, "İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını güvenlik gerekçesiyle meşrulaştırmaya çalışması asla kabul edilemez. İsrail'in kendi güvenliğini sağlama iddiasıyla yaptıkları, yayılmacılık ve işgalden başka bir şey değildir. Her savaştan, her krizden sonra İsrail'in topraklarını geniş genişletmesi, bunun en somut kanıtıdır. İsrail, Batı Şeria'da yerleşim diye adlandırdığı işgal faaliyetleriyle de Filistinlilerin topraklarını çalmaktadır. Açık konuşalım, güvenliği tehdit altında olan aslında İsrail değil, tam aksine Filistinliler ve bölge ülkeleridir. Tüm dünyanın bu gerçeği görmesi gerekmekte. Sadece İsrail'in güvenliğinden söz eden, Filistinlilerin maruz kaldığı güvenlik tehdidini görmezden gelen bir anlayış bölgeye barış değil, savaş getirmekte. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'na yaptığı başvuruyu memnuniyetle karşıladık. Adalet Divanının saldırıların durdurulması için vereceği geçici tedbir kararının kalıcı ateşkes için fırsat tanımasını temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.


aa-20240118-33468079-33468070-disisleri-bakani-fidan-urdunde.jpg

"GERİLİMİN LÜBNAN, SURİYE, IRAK, YEMEN, BASRA KÖRFEZİ VE KIZILDENİZ'E DE YANSIDIĞINI GÖRDÜK"

Fidan, "Mescid-i Aksa'nın kutsiyetinin ve tarihi statükosunun korunması tüm Müslümanlar olarak kırmızı çizgimizdir. Ürdün'ün Kudüs'teki kutsal mekanların hamisi rolüne ve bunun muhafazasına da büyük önem veriyoruz. Filistin meselesi adil bir çözüme kavuşturulmadan bölgemizde kalıcı barış ve istikrarın tesisi mümkün gözükmemektedir. Bu konuda herkesin sorumluluk almasıyla artık somut adımlar atılması gerekiyor. Daha önce defalarca kez söylediğimiz gibi çözüm ancak 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan coğrafi bütünlüğe haiz, bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasıyla mümkündür. Biz Gazzeli Filistinlilerin yerlerinden edilmesine ve üçüncü ülkelere gönderilmesine tümüyle karşıyız. Türkiye, nihai barış hedefi güden tüm girişimlere destek olmaya devam edecektir. Baştan beri söylediğimiz gibi bölgemizde daha fazla soruna ve çatışmaya ihtiyaç yok. Gazze'deki savaşın ne yazık ki bölgesel tırmanmayı arttırdığını görüyoruz. Yaşanan gerilimin Lübnan, Suriye, Irak, Yemen, Basra Körfezi ve Kızıldeniz'e de yansıdığını gördük" dedi.

aw122911-01.jpg

ÜRDÜN KRALI ABDULLAH İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün'ün başkenti Amman'da temaslarını sürdürüyor. Bakan Fidan, El Hüseyniye Sarayı'nda Ürdün Kralı II. Abdullah tarafından kabul edildi.

"İRAN-PAKİSTAN GERİLİMİ"

İran ve Pakistan arasında artan gerilime de değinen Fidan, "Bütün bunlara ilaveten bunlardan ayrı olarak maalesef son 2 gündür Pakistan ve İran arasında vuku bulan gelişmeleri de endişeyle yakından takip ediyoruz. Bu sabah her iki ülkenin de dışişleri bakanlarıyla konuşma imkanım oldu. Kendileri pozisyonlarını anlattılar. Yaptıkları eylemin gerekçelerini söylediler. Biz Türkiye olarak daha fazla sorunun büyümemesini, bir an önce sakinliği sağlanmasını tavsiye ettik. Taraflar, her iki tarafın da niyetinin daha fazla olayların yayılmasını görmek istemedikleri ve kontrol altına aldıklarını söylediler. Umarım gerçekten olaylar burada kalır. İki kardeş ülke arasında daha fazla bu olaylar büyümez. Biz bu arada Türkiye olarak Pakistan'la İran arasındaki gerilimin azaltılması için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya devam edeceğiz ve hazır olduğumuzu da ifade edeyim" şeklinde konuştu.

"GAZZE TEKTİR, BİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİDİR".

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ise konuşmasında, "(Gazze Şeridi'ndeki) Tehcirin durdurulması çok önemli. Gazze'yi Filistin toprağı olarak görüyoruz. Gazze tektir, birliği çok önemlidir. İki devletli çözüm olmalıdır. Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İsrailli yetkililer kışkırtıcı söylemlerini devam ettiriyor" dedi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.