Disleksili çocuklar "Walt Disney"in yolunda

Disleksili çocuklar "Walt Disney"in yolunda
Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneğince, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek çalışma ile 14-18 yaş grubundaki 10 disleksili çocuk, kısa film senaryosu yazma ve animasyon eğitimleri alacak- Proje Koordinatörü Dr. Sönmez:- "Bizim ilham kaynağımız Walt Disney,

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneğince, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek çalışma ile 14-18 yaş grubundaki 10 disleksili çocuk, kısa film senaryosu yazma eğitimi alacak.

Dernekte, yarın başlayacak ve 5 hafta sürecek olan eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının himayesinde, Eskişehir Anadolu Üniversitesi işbirliği ile Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği tarafından düzenlenecek.

Çalışma kapsamında 10 disleksili çocuğa senaryo yazma eğitimi verilecek. Proje ile uygun ve doğru eğitim ile disleksili çocukların, çok zor görünen bir alanda başarılı olabileceklerine dair kanıt geliştirmek ve farkındalık yaratmak hedefleniyor.

Anadolu Üniversitesi akademisyenlerince çocuklara, sinemanın temel soruları, teknik kısmı detaylı anlatılacak.

- "Disleksi, zihinsel bir yetersizlik değildir"

AA muhabirine konuyla ilgili açıklamada bulunan proje koordinatörü Dr. Ayşe Sönmez, dislektik çocukların ve gençlerin normal zeka düzeyine sahip olduklarını belirterek, "Disleksi, zihinsel bir yetersizlik değildir ve zeka ile ilişkisi yoktur. Hatta zeka düzeyi yüksek çocuklarda da görülmektedir. Disleksi, akıcı okuma ve okuduğunu anlama sorunuyla ilgili nörolojik temelli bir öğrenme güçlüğüdür" dedi.

Disleksili çocukların hayal güçlerini geliştirecekleri ve kurgulamayı öğrenecekleri bir eğitim alacaklarını anlatan Sönmez, şunları kaydetti:

"Bu eğitim programı kapsamında, sinemada senaryo ne anlama gelir, senaryoya giden süreçte masal ve efsanelerin yeri nedir, senaryonun öğeleri olan öykü nedir, bir öyküyü oluşturan öğeler nelerdir, kısa film nedir, bir kısa film öyküsü nasıl yazılır, kısa film senaryosu nedir gibi teknik soruları cevaplandırarak, bunları uygulamaya dökebilecek hale gelecekler."

Sönmez, çocukların eğitim sonunda yazdıkları çalışmalardan "iç döküş kitabı" ismiyle bir çalışma yapacaklarını ve bunu da yayınlayacaklarını belirterek, "Bu çalışmalardan sonra ortak bir senaryo çıkaracağız. Bir animasyon film senaryosu, çünkü çocuklar bunu öğrenmiş olacaklar" dedi.

Eğitim boyunca yapılacak çekimlerin belgeselleştirileceğini belirten Sönmez, bu projenin Türkiye'de ilk kez yapıldığına dikkati çekti.

- "Walt Dinsey yapmıştı, biz de yapıyoruz"

Sönmez, projenin bir diğer ayağında ise çocukların, Anadolu Üniversitesi Animasyon Bölümünde, 590 saatlik 4 ay sürecek animasyon eğitimi alacaklarını kaydetti.

"Bizim ilham kaynağımız Walt Disney, çünkü o da kendini anlatabilmek için çizim yapmayı denemiş" diyen Sönmez, Dünya Disleksi Farkındalık Gününde, senaryosunu çocukların yazdığı, çocukların ürettiği animasyon filmini dünyaya servis edeceklerini bildirdi. Sönmez "Diyeceğiz ki, Walt Dinsey yapmıştı, biz de yapıyoruz" ifadesini kullandı.

- Disleksi nedir?

İlk kez 1881 yılında tanımlanan "disleksi", Dünya Nöroloji Federasyonu tarafından "geleneksel eğitim ortamında, yeterli zekaya ve sosyo-kültürel fırsata sahip olmasına rağmen, okumayı öğrenme güçlüğü ile kendini gösteren bir bozukluk" olarak açıklandı.

Konuşmada gecikme, yeni sözcükleri yavaş öğrenme, konuşurken anlama, uygun kelimeyi seçmede zorluk, kafiyeli sözcükleri öğrenmede güçlük, harfleri tanımada güçlük gibi yetersizlikler disleksinin işaretleri olabilir.

Zeka düzeyi çok yüksek çocuklarda da görülebilen disleksili özel yetenekli kişiler arasında Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Tom Cruise ve Walt Disney gibi isimler de yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.