Doğada kendiliğinden yetişiyor, yiyen şifa buluyor
18
Türkiye’nin birçok yerinde yetişen alıç meyvesi, Konya’da da özellikle dağlık bölgelerde bulunuyor. Doğal bir şifa deposu olduğu bilinen, C vitamini açısından zengin olduğu kanıtlanan, halk arasında özellikle kalp ve damar sağlığını destekleyici özelliği ile bilinen alıç meyvesi için bağışıklığı güçlendiren en önemli meyvelerden biri olduğu da söyleniyor.
28
Alıç meyvesi, ekimi veya dikimi yapılmadan, doğal ortamda, kendiliğinden yetişen ağaçlarda bulunuyor. İçinde bulunduğumuz güz mevsiminde ise meyveleri olgunlaşarak tatlanıyor.
38
Sarı veya kırmızı renkte olabilen alıç meyvesi, olgunlaştıktan sonra ağızlarda ekşi ve tatlı karışımı güzel bir aroma bıraktığı için sevilerek tüketiliyor.
48
Lezzetinin yanında sağlık açısından faydalı yönleriyle de dikkat çeken alıç meyvesinin en önemli özelliği ise tabiatın insanlara bir ikramı olması. Herhangi bir şekilde ekimi, dikimi yapılmıyor olsa da çalılık ağaçlarda kendiliğinden yetişen bu meyve, lezzetli aromasının yanında sağlık açısından da şifa kaynağı olduğu bilindiği için özellikle müdavimleri tarafından sürekli tüketiliyor.
58
SONBAHARDA OLGUNLAŞIYOR, BİLEN DAĞLARA KOŞUYOR
Alıç meyvesinin lezzetini ve sağlık açısından kıymetini bilenler ise içinde bulunduğumuz sonbahar mevsiminde soluğu dağlık arazilerde alıyor. Çoğunlukla dağlık bölgelerde, dikenli ve çalılık ağaç yapısı ile toplanması zor olsa da bu zahmete değer görülen alıç meyvesi, kıymetini bilenler tarafından adeta çuval çuval toplanıyor.
68
SİRKESİ VE ŞERBETİ DE YAPILIYOR
Birçok meyve gibi dalından koparıldıktan bir süre sonra tazeliğini yitiren alıç meyvesini uzun süre muhafaza etmek isteyenler, farklı yöntemlerle bu meyvenin lezzetinden ve şifasından istifade etmeye çalışıyor.
Kimileri derin dondurucuya atıyor, kimileri ise alıç meyvesini işleyerek farklı ürünler elde edebiliyor. Alıç meyvesinin sirkesi ve reçeli de yapılıyor. Alıç gibi sirkesinin de şifa kaynağı olduğunu düşünenler, alıç sirkesi yapıp yıl boyunca tüketebiliyor.
Tatlı olarak tüketmeyi sevenler ise alıç meyvesini olduğu gibi de tüketebiliyor; şekerle kaynatıp reçelini de yapabiliyor.
78
KALP VE DAMAR SAĞLIĞINA İYİ GELİYOR,
METABOLİZMAYI GÜÇLENDİRİYOR
Kırmızı ve sarı renkte olabilen alıç, Konya’da da doğada kendiliğinden yetişiyor. Doğal olarak bozkır ve dağ eteklerinde yetişen Kırmızı alıç meyvesi, parlak kırmızı rengi ve ekşi-tatlı aromasıyla dikkat çekiyor. İçerdiği yüksek C vitamini, antioksidan ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Halk arasında özellikle kalp ve damar sağlığını destekleyici özelliğiyle biliniyor.
Kırmızı alıç; şurup, marmelat, sirke ve çay yapımında yaygın olarak kullanılırken, taze tüketildiğinde de ferahlatıcı bir lezzet sunuyor.
Şifa kaynağı kırmızı alıç, sonbaharın en değerli meyvelerinden biri olarak Anadolu sofralarında yerini alıyor.
88
TOPLAMASI ZAHMETLİ AMA ÇOK LEZZETLİ
Dikenli ve çalı tipi ağaçlarda eylül ayının sonuna doğru olgunlaşmaya başlayan sarı renkli alıç, bölgede yaşayanlar için vazgeçilmez bir meyve.
Toplaması biraz zahmetli de olsa vatandaşların bazıları dağlardan topladığı alıçları kent meydanında satarken, bazıları da evlerinde marmelat ve sirkesini yapıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.