Doğalgaz Konya’da bu sektörü bitirdi!

Doğalgaz Konya’da bu sektörü bitirdi!
Konya’da doğalgazın yaygınlaşması, yıllardır ayakta duran ısınma sektörünü derinden etkiledi ve doğalgaz kullanımı Konya’da bu sektörü bitirdi!

Konya’da doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla soba sektörü neredeyse tarih oldu. Eski kış alışkanlıkları yerini kombi konforuna bırakırken, soba artık sadece nostalji ve keyif aracı olarak tercih ediliyor. Konya’da kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte ısınma hazırlıkları başladı. Ancak geçmişin vazgeçilmez ısınma aracı olan soba, artık yerini doğalgaz sistemlerine bıraktı. Şehirde doğalgaz kullanımının hızla yaygınlaşmasıyla birlikte soba üretimi ve satışı neredeyse durma noktasına geldi. Uzmanlara göre, bu değişim yalnızca bir ısınma tercihini değil, şehir yaşamındaki sosyokültürel dönüşümü de simgeliyor.

soba-1.jpg

“SOBA ARTIK NOSTALJİ OLDU”

Konya’da uzun yıllardır soba satışı yapan esnaf Kadir Teksöğüt, “Soba fiyatlarımız mini modellerde 1.500 liradan başlıyor, büyük döküm sobalar 17 bin liraya kadar çıkıyor. Fiyatlar geçen yıla oranla biraz yükseldi ama asıl sorun talep azaldı. Konya’da artık soba yakan çok az kişi kaldı. Şehirleşme, apartman yaşamı ve doğalgaz kullanımı bizim sektörü neredeyse bitirdi” diye konuştu.

Konya’da soba alanların büyük çoğunluğu nostaljik nedenlerle veya fırında çeşitli yemekler pişirmek, çay demlemek gibi keyfi amaçlarla soba tercih edildiğini belirten Teksöğüt, “Eskiden kış yaklaştığında dükkânın önü dolardı, şimdi ise sezonda çok az soba satabiliyoruz. İnsanlar artık sobayı ısınmak için değil, keyif için alıyor. Köylerden gelen müşterilerimiz bile azaldı çünkü birçok ilçede doğalgaz hattı çekildi” dedi.

soba-4.jpg

“KÖYLÜ VADELİ SOBA ALIYOR, ŞEHİRLİ NOSTALJİ PEŞİNDE”

Teksöğüt, köylerde yaşayan vatandaşların da artık doğalgaza yöneldiğini, köyden şehir merkezine gelenlerin ise vadeli şekilde soba aldığını belirterek, “Köylü müşteri kalmadı. Artık ilçelerin çoğuna doğalgaz ulaştı. Doğalgaz olmayan küçük kasabalarda ise vatandaş vadeli ödeme imkânı olan hırdavatçılardan soba alıyor. Genelde bahçesi olanlar soba kuruyor çünkü başka seçenekleri yok. Ama bu da sınırlı bir kesim” diye konuştu.

Soba üreticileri, doğalgaza uyumlu yeni modellerin piyasaya sürülmesi gerektiğini dile getiriyor. Katı yakıtlı sistemlerin gerilemesiyle birlikte sektörün daraldığını vurgulayan Teksöğüt, “Eğer soba doğalgaza entegre edilebilirse yeniden bir canlılık yaşanabilir. Aksi takdirde soba sektörü tamamen nostaljiye dönüşerek bitecek” dedi.

soba-2.jpg

“KONYA BÜYÜDÜ, ISINMA ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ”

Uzmanlara göre Konya, son 15 yılda 5 kat büyüyen bir şehir haline geldi. Bu büyüme, yalnızca nüfus artışını değil; konut tipi, yaşam tarzı ve ısınma alışkanlıklarını da kökten değiştirdi.
Geniş bahçeli müstakil evlerin yerini doğalgazlı apartman daireleri alırken, soba bacaları yerini kombi bacalarına bıraktı.

soba-3.jpgKONYA’DA DOĞALGAZ ABONELİĞİ 730 BİNİ AŞTI

Enerya Konya Doğalgaz Dağıtım A.Ş. verilerine göre, 31 Mart 2025 itibarıyla şehirde 730 bin 222 doğalgaz abonesi bulunuyor. Bu rakam, doğalgazın Konya genelinde ne kadar yaygınlaştığını açıkça gösteriyor.

dsc-0960.jpg

SOBA KÜLTÜRÜNDEN KOMBİ KONFORUNA

Uzmanlar, sobanın yalnızca bir ısınma aracı olmadığını, aynı zamanda Anadolu kültürünün bir parçası olduğunu belirtiyor. Soba etrafında ısınan ailelerin, üzerinde pişen kestanelerin ve demlenen çayların yerini artık uzaktan kumandalı kombiler aldı. Teknolojinin ve şehirleşmenin hızla ilerlemesiyle birlikte, soba sadece kırsal bölgelerde veya nostaljik köşelerde varlığını sürdürüyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.