Doğalgazda Büyük İndirim Ne Zaman?

Doğalgazda Büyük İndirim Ne Zaman?
Türkiye'nin doğalgaz faturası 2 milyar dolar tutarında büyük bir hafifleme yaşanacak diyen uzmanlar büyük gaz indirim için tarih bile verdiler.

BOTAŞ'ın üst yönetiminde uzun yıllar boyunca görev almış hali hazırda doğalgaz sektöründe faaliyet gösteren uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre, Türkiye, BOTAŞ aracılığıyla Rusya'dan dışardan aldığı her 1000 metreküp gaz için 415 dolar seviyelerinde bir ödeme yapıyor.

2015 senesinin ilk yarısında gazın 1000 metreküp doğalgazın fiyatı, petrolde yaşanan düşüş ve yüzde 6'lık indirimle ortalama olarak 350 dolara kadar gerileyeceği öngörülüyor. Mevcut parametler çerçevesinde doğalgaz fiyatlarının, 2015 senesinin ikinci yarısında 285 dolara kadar inmesi öngörülüyor.

PETROL FİYATLARINDA YAŞANAN DÜŞÜŞLERİNİN ETKİSİ  6-9 AY GERİDEN GELİYOR

Botaş, mevcut ücretlerle Rusya'ya 20 milyar metreküp doğalgaz karşılığında senelik olarak 8 milyar 300 milyon dolar düzeyinde ödeme yapıtığı kaydedilen açıklamalarda ayrıca. Gelecek sene 2015 itibariyle bu ödeme tutarının, senelik bazda 6 milyar 350 milyon dolara kadar gerileyeceğini ifade ediyorlar. Tüm bu gelişmeler ışığında BOTAŞ, 2 milyar dolar tutarında önemli bir  tasarruf sağlayacağı ifade ediliyor. Doğalgaz ücretleri üçer aylık dönemler halinde belirlendiği için petrolde yaşanan  hareketlerin 6 veyahut 9 aylık gecikmeler halinde doğalgaz ücretlerine ve yönteme yansıdığını vurgulayan uzmanlar, petrolde fiyatlarında yaşanan düşüşlerin 1 Ocak 2015 yılı itibariyle yönteme uygulanacağı ifade ediliyor.

DOĞALGAZDA BÜYÜK İNDİRİM TEMMUZ AYINDA GERÇEKLEŞECEK!

Uzmanlar tarafından doğalgaz indirimine yönelik yapılan değerlendirmeler ışığında "2015 Yılının ikinci çeyreğinde bir defa daha fiyatlar düşecek. Asıl büyük indirim ise, 1 Temmuz 2015'den itibaren olacak. Rusya'nın taahhüt ettiği yüzde 6'lık indirimle birlikte doğalgaz ücreti, yılın ikinci yarısında 300 doların altını görecek" diye konuştu.

Kaynak: Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.