Doğalgazda indirim ihtimali doğdu

Doğalgazda indirim ihtimali doğdu
Rus enerji devi Gazprom, fiyat revizyonu için Türkiye'ye yönelik bir çözüm paketi hazırladığını açıkladı.

Rus enerji şirketi Gazprom'un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Türkiye'nin talebi kapsamında doğalgaz fiyatlarında revizyon için kapsamlı bir çözüm paketi üzerinde çalıştıklarını dedi.

Türkiye, kontratlarından doğan hakkı çerçevesinde Rusya'dan doğalgaz fiyatlarında indirim talep ediyor.

İKİ BAŞLIKTA DEĞERLENDİRİLİYOR

St Petersburg'ta 4. Uluslararası Gaz Forumu sırasında Enerji IQ'nun sorularını yanıtlayan Medvedev, "Fiyat ile ilgili görüşmeleri iki ayrı başlık altında değerlendiriyoruz. Bunlardan biri Türkiye'deki hususi doğalgaz ithalatçılarının bu yıl ve istikbal seneki alım fiyatlarının belirlenmesi; öteki de BOTAŞ'ın 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak şekilde talep ettiği fiyat revizyonu. Her iki konu için de kapsamlı bir çözüm paketi hazırlıyoruz" diye söyledi.

"TÜRKİYE'DEKİ ZAMMI SAVUNDU"

Enerji Bakanı Enerji Bakanı Taner YILDIZ, geçtiğimiz hafta Rusya'ya yaptığı ziyarette Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatı ile ilgili indirim talebinde bulunmuştu. Doğalgaza nihayet dönemde yapılan yüzde 9'luk zammı da değerlendiren Medvedev, şöyle devam etti:

"Son yapılan yüzde 9 zammı, piyasanın doğru yöne doğru attığı bir adım olarak değerlendiriyorum. Türkiye'de devlet tarafından regüle edilen fiyat, bilhassa İran başta olmak üzere Türkiye'nin gaz alım fiyatlarını dikkate aldığınızda belirgin şekilde düşük kalıyor. Bu vaziyet, piyasa dinamiklerinin ve pazar gücünün tam anlamıyla çalışmadığını gösteriyor. Satış fiyatında yapılan artışlarla BOTAŞ, Enerji Bakanlığı ve hususi sektör daha mantıklı bir temele kavuşabilir. Yüzde 9'luk fiyat artışı bu yönde atılan bir adım sadece. Türkiye bu yolda ilerlemeyi sürdürmeli."

ÇALIŞMAYA SON ŞEKLİ TÜRKİYE ZİYARETİNDEN SONRA VERİLECEK

Fiyat revizyonu ile ilgili çözüm paketi hakkında detaylı bilgi vermeyen Medvedev, "Önerilerimizi henüz nihayet aşamaya getiremedik. Hâlâ detayları üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Ekim sonu veya Kasım başında, Gazprom Export CEO'su Elena Burmistrova Türkiye'ye istikbal. Burmistrova, Türkiye'de Enerji Bakanlığı, BOTAŞ ve hususi sektör ile görüşmelerde bulunarak önerilerimizi iletecek. Bu görüşmelerin ardından fiyatlar ile ilgili konunun çözüme ulaşmasını bekliyoruz" diye söyledi.

Medvedev ayrıca Gazprom'un Türkiye'ye sadece satış yaptığı pazar gözüyle bakmadığını, doğalgaz kıymet zincirinin bütün halkalarını geliştirmeyi istediklerini de dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.