Doktor korkusuyla 50 yıl hastaneye gitmeyen kadın tedavi oldu

Doktor korkusuyla 50 yıl hastaneye gitmeyen kadın tedavi oldu
Boynun ön alt kısmında büyük bir şişliğin oluşmasına rağmen doktorlardan korktuğu için 50 yıldır hastanenin kapısından geçmeyen 67 yaşındaki kadının boynunda oluşan 2 kiloluk guatrı ameliyatla alındı.

Boynun ön alt tarafında büyük bir şişliğin oluşmasına rağmen doktorlardan korktuğu sebebiyle 50 sene hastanenin önünden geçmeyen 67 yaşındaki kadının boynunda oluşan 2 kiloluk guatrı ameliyatla alındı.

Denizli'de yaşayan 67 yaşındaki Zeliha Çaylan'ın, küçüklüğünden beri yaşadığı doktor korkusu, yaklaşık 50 senedir hastanelerden uzak kalmasına sebep oldu. Fakat boynunun ön alt tarafında oluşan büyük bir şişlik, sonunda sağlık problemlerinin boyutunu görmesine neden oldu. Hastalığının çoğalması ile yüzü tanınamaz hale gelen Çaylan'ın, Özel Denizli Cerrahi Hastanesi'nde yapılan başarılı bir faaliyetle yaklaşık 2 kilogram büyüklüğündeki guatrı çıkarıldı.

aw103892-03.jpg

Vakit vakit ortaya çıkabilen devasa guatr vakaları hakkında bilgi veren Genel Cerrahi, Obezite ve Metabolik Cerrahi Op. Dr. Mehmet Pekdemir, tiroit bezinden oluşan bu hastalığın vakitle gelişen problemlere yol açabileceğini vurguladı. Hastalığın ilerlemesiyle nefes sıkıntısı, akciğer sorunları, astım krizleri gibi ciddi sağlık problemlerini ortaya çıkabildiğini ifade eden Dr. Pekdemir, hastanın büyük guatrının sebebiyle operasyon kararı alındığını ve ameliyatın başarılı bir şekilde olduğunu söyledi. Guatr hastalığına dair belirtileri de açıklayan Op. Dr. Mehmet Pekdemir, az çalışan tiroit bezinin vücutta halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, deri kuruması gibi nedenlere yol açabileceğine dikkat çekti.

Hastalık hakkında açıklamalarda bulunan Op. Dr. Mehmet Pekdemir, "Guatr hastalığı canlılarda doğuştan itibaren olan tiroit bezinden oluşan hastalıklara deniliyor. tiroit bezi herkeste var fakat ilerleyen senelerde içinde gelişen hastalıklar sebebiyle genel tanım olarak guatr deniliyor. Bunların bir kısmı az çalışma, çok çalışma ya da normal alışıp da içinde gelişen morfolojik sebebplerden oluşabilir. Nodül dediğimiz kitle yapıları oluşabilir insanlarda. Bir tarafı da guatrı içinde geçen kanseri vardır. Bugünkü sizlere faydalandırmak istediğimiz hastada gelişmiş olan büyük bir guatrı var. Uzun zaman içinde gelişmiş nefes sıkıntısı yol açan, akciğer sorunları yol açan, astım krizlerine kadar giden ve hastada anti kozmeti bozan çok büyük boyutlara giden guatrı nedenini hastamızın operasyon kararı verildi. Başarılı bir şekilde ameliyatımızı tamamladık" dedi.

aw103892-04.jpg

HIZLA KİLO KAYBINA KADAR GİDEN BİR TAKIM SIKINTILAR ORTAYA ÇIKAR

Fazla çalışan tiroit bezinin çeşitli sorunlara neden olabileceğini dile getiren Op. Dr. Mehmet Pekdemir, "Öncelikle az çalışma durumlarında vücutta halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, deri kuruması, tırnak kırılması, ağız kuruluğu, gözyaşı bezindeki sıvıların azalmasına bağlı olarak göz kuruluğuna kadar giden ve birçok sıkıntı olur. Bu hastalar halsiz ve bu hastalar halsiz ve yorgundur. Hızla kilo alırlar. Uyku halindedirler hatta psikolojik olarak depresyona kadar gidebilirler. Kan tetkiklerinde ortaya çıkar genellikle tetkikleri yapıldıktan sonra, tespit edilirse buna örnek tedaviler verilir. Aksine fazla çalışan hipertofik dediğimiz halk olarak zehirli guatr olarak söylenen vakalar ise çarpıntı, terleme, ellerde titreme, deride terleme ve hızla kilo kaybına kadar giden bir takım sıkıntılar ortaya çıkar" diye konuştu.

Başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşan Zeliha Çaylan ise hastalığıyla ilgili olarak, "Ben bu hastalığı 50 sendir taşıyorum. Sonucunda böyle oldum. Ameliyattan korka korka gelmedim. En sonunda sıkıştırınca geldim. Hastalığı olan herkes gelsin, benim gibi olmasın, hastalık büyümesin. Korkulacak bir şey yokmuş" ifadelerini kullandı.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.