Doktora Tezinin "İçeriği Olmadan Kabul Edildiği" İddiası

Doktora Tezinin "İçeriği Olmadan Kabul Edildiği" İddiası
Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çapoğlu:- "Hukuki bir hak ihlali yapmadan bunun gereğini yapmak zorundayız. Eğer tez tamamen yapılmamış sayılır, iptal edilirse o zaman tezi yapan M.A. elde edilmemiş belgeyle bir sürece girdiği için gereği yapılaca

ERZİNCAN (AA) - Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, üniversitelerinde görevli bir yardımcı doçentin doktora tezinin, Atatürk Üniversitesince "içeriği olmadan kabul edildiği" iddiasına ilişkin, "Eğer tez tamamen yapılmamış sayılır, iptal edilirse o zaman tezi yapan M.A. elde edilmemiş belgeyle bir sürece girdiği için gereği yapılacaktır." dedi.

Prof. Dr. Çapoğlu, üniversitenin rektörlük binasında düzenlediği basın toplantısında, Erzincan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde görevli Yrd. Doç. Dr. M.A'nın, Atatürk Üniversitesinde 2015'de yaptığı bir doktora tezinin "içindekiler" bölümü dışında içeriğinin bulunmamasına rağmen kabul edildiği yönünde bazı basın-yayın organları ile sosyal medyada haber ve yorumlar yer aldığını anımsattı.

Çapoğlu, tezle ilgili gerekli incelemenin Erzurum'daki Atatürk Üniversitesince yapılmasının ardından kendilerinin de M.A. hakkında gerekli işlemi yapacaklarını ifade ederek, Atatürk Üniversitesinin konuyla ilgili inceleme başlatıp komisyon kurduğunu söyledi.

Bu inceleme sonrası hakem heyetinin alacağı sonuca göre kendilerinin de çalışma yapacağını anlatan Çapoğlu, şunları kaydetti:

"Bu tez çalışması konusunda yeni bir hakem jüri rapor verirse ona göre işlem yapabiliriz. Ama bakıldığında şekli olarak pek çok kişinin eleştireceği tez görüntüsü göze çarpıyor. Bu teze biz şöyledir böyledir diyecek durumda değiliz, yanlış yapmış olabiliriz. Çünkü akademik özgürlük vardır, akademik hangi şeye dayanarak bunu yapmıştır, onun ölçümünü yine bir hakem heyetine bırakmakta fayda vardır."

Çapoğlu, tezin iptali halinde M.A. hakkında üniversitelerinde görev alması dolayısıyla gerekli işlemin yapılacağını belirterek, "Hukuki bir hak ihlali yapmadan bunun gereğini yapmak zorundayız. Eğer tez tamamen yapılmamış sayılır, iptal edilirse o zaman tezi yapan M.A. elde edilmemiş belgeyle bir sürece girdiği için gereği yapılacaktır. Asla hukukun dışına çıkmamamız gerekiyor." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.