Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifi

Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifi
AK Parti Grup Başkanvekili Turan: -"Düne kadar Meclis Başkanlığına dilekçe vererek dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyenler, bugün bunu engellemek için olmadık eylemlere başvuruyorlar. 'Yargıya gidip ifade vermeyeceğiz' diyerek yargıyı tehdit ediyor

TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER- AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Düne kadar Meclis Başkanlığına dilekçe vererek dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyenler, bugün bunu engellemek için olmadık eylemlere başvuruyorlar. 'Yargıya gidip ifade vermeyeceğiz' diyerek yargıyı tehdit ediyorlar." dedi.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin dün TBMM Anayasa Komisyonundaki görüşmeleri sırasında yaşanan olayları değerlendirdi.

Dokunulmazlık meselesi gündeme geldiğinden beri HDP’nin tutarsız siyasetiyle karşı karşıya olduklarını belirten Turan, şöyle konuştu:

"Daha düne kadar Meclis Başkanlığına dilekçe vererek dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyenler, bugün bunu engellemek için olmadık eylemlere başvuruyorlar. 'Yargıya gidip ifade vermeyeceğiz' diyerek yargıyı tehdit ediyorlar. Şu ana kadar Meclis çalışmalarına katılmamış, hiç kürsüye çıkmamış milletvekillerini provokasyon için kürsüye çıkarıp gerginlik yaratarak Genel Kurul çalışmalarına engel oluyorlar. HDP’lilerin bu tutumu Genel Kurulla da sınırlı kalmıyor. Komisyon çalışmalarında da hem kendileri hem de onların danışmanları bunu devam ettiriyorlar. HDP, bu değişikliği istemeyebilir. Siyasi bir parti olarak bu en doğal hakkıdır. Komisyonda da Genel Kurulda da buna karşı çıkabilir. Ancak hiçbir şekilde hukuk dışına çıkamaz. Ne yazık ki hukuk sınırları içerisinde bu duruma engel olamayan HDP, şiddet kullanarak çalışmaları sabote etmeye çalışıyor. Ortaya çıkan tablo, Meclis'in manevi şahsiyetine yakışmamıştır. Bu durum hiçbir şekilde kabul edilemez. Umarız, Komisyon çalışmaları Komisyon Başkanımızın da belirttiği gibi Pazartesi günü kaldığı yerden devam eder ve anayasa değişiklik teklifi bir an evvel Yüce Meclis'in takdirine sunulur."

Anayasa değişikliği konusundaki kararlılıklarının net olduğunu ifade eden Turan, "Meclis'te anayasa değişikliği ilk kez yapılıyor değil. Ancak kendisini milletvekilinden öte, bazı mihrakların temsilcisi gören ve vekillikle bağdaşmayan hareketlerde bulunan insanların tavrından dolayı komisyon, çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. Ancak bu bizim kararlılığımızı durduracak bir iş değil. Bu konuda kararlılığımız net. Toplumun bizden beklentisi var. Dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyoruz. Dokunulmazlıkların kaldırılmasını isterken ve bunu konuşurken sadece bir partinin değil, kendimiz de dahil olmak üzere bütün partiler açısından istiyoruz. Hala durduğumuz yerdeyiz." değerlendirmesini yaptı.

Turan, dün Anayasa Komisyonunda yaşanan olaylarla ilgili, "Dün milletvekillerinin dışında başka görevlerdeki, bazı terörist kılıklı kişilerin danışman sıfatıyla vekillerimize fiili müdahalede bulunduğunu üzülerek öğrendik. Bununla ilgili Meclis Başkanımızın ve savcılıkların acilen görevini yerine getirmesi gerekir." dedi.

Komisyonda yaşanan olaylarla ilgili başvuruda bulunup bulunmayacakları sorusuna Turan, "Bununla ilgili Meclis'in güvenliğini sağlayan idare amirlerimiz başta olmak üzere TBMM Başkanlık Divanı görüşecektir. Meclis'te milletvekillerine fiili olarak müdahale edecek kadar hadsizleşen kim varsa, bununla ilgili TBMM Başkanlığı ve savcılıkların gerekli işlemi yapması gerekir." yanıtını verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.