Dolandırıcılara karşı dikkatli olmak gerekiyor

Dolandırıcılara karşı dikkatli olmak gerekiyor
Antalya'nın Manavgat ilçesinde mesaj yazıp ulaşamadıklarını söyledikleri vatandaşa bir numara verip kendilerine acilen uluşmasını istediler.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde mesaj yazıp ulaşamadıklarını için vatandaşa bir numara verip kendilerine acilen aramasını istediler.

Numarayı arayan vatandaş, karşısında Çağlayan Hukuk Bürosu santralini görünce hayrete döndü. Hukuk bürosunun icra bölümünden olduğu söylenen bir şahsa bağlanan telefon konuşmasında dolandırıcı, yasadışı bir siteye bağlandığı için hakkında dava açıldığını söylediği vatandaştan, uzlaşma karşılığında para istedi. Vatandaştan 52 bin liralık ceza karşılığında verecekleri hesap numarasına 18 bin 900 TL yatırmasını isteyen dolandırıcı bu paranın da iade edileceğini söyledi.

iha-20231207aw093303-1-t.jpg

Telefon dolandırıcıları kullandıkları yöntemlerine yenisini eklerken, teknolojiyi kullanarak halkı kandırmaya çaba gösteriyorlar. Manavgat ilçesinde Cemal Turan Kaya isimli kişiye gelen mesajda aramalarına rağmen kendisine ulaşamadıklarını belirten dolandırıcılar acilen kendilerini aramasını talep ettiler. Kaya, verilen telefon numarasını aradığında numara kendisini İstanbul Çağlayan Hukuk Bürosu isimli bir yere yönlendirirken gerçek bir operatörmüş izlenimi verilen ve profesyonelce hazırlanan sistem vatandaşın dolandırıcılara güvenmesine sebep oluşturuyor.

Manavgat'ta gazeteci ve sosyal medya danışmanı olarak çalışan Cemal Turan Kaya, dolandırıcıların tuzağına düşürmeye çalıştığı kişilerden bir tanesi. Kamuoyunda sıklıkla gördüğümüz dolandırıcılık sistemleri teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık akıl almaz bir duruma bürünmeye başladığını belirten Cemal Turan Kaya, "Bunun örneklerinden bir tanesini de ben yaşadım. Bana M.Aslan isimli bir numara üzerinden, tabii cep telefon numarası belli değil, bir hukuk bürosuymuş gibi gösteriyorlar kendilerini, bunun üzerinden bir mesaj geldi ve mesajda benim telefon numaramı vererek bana ulaşılamadığını ve çok acil olarak dönüş beklendiğini söylediler.

iha-20231207aw093303-2.jpg

Bir sabit numara, bir de cep telefon numarası veriyorlar ve numarayı aradığımda İstanbul Çağlayan Hukuk Bürosu'na hoş geldiniz diyor. Hemen sonra tuşlu yanıt sistemi ile yönlendirme oluyor. Size gelen mesaj hakkında bilgi almak için 1 i tuşlayınız diyor biz de mesaja istinaden aradığımız için 1'e bastık. Az bir beklemenin ardından İstanbul Çağlayan Adliyesi İcra Biriminden Aleyna isminde bir kadın telefonu aldı. 2019 yılında yasadışı bir siteye üye olduğumu bunun karşılığında hakkımda dava açıldığını, 52 bin TL cezam olduğunu, yapılandırma içerisinde bu cezanın 18 bin 900 TL ye düştüğünü söyledi. Ben de kadına bu tutarı ödemek için Çağlayan Adliyesinin internet sitesinde bulunan İcra müdürlüklerinden hangisinin hesap numarasına göndermem gerektiğini sorunca, kadın önce şaşırdı sonra Çağlayan Adliyesinin internet sitesinde IBAN olmadığını söyledi. Konuyla ilgili muhasebe departmanına yönlendirdi. Sonra kendisini Çağlayan Adliyesi Muhasebe Müdürlüğü Şefi Canan Gürsoy olduğunu iddia eden diğer şahıs ödeme için IBAN numarasını istedim. Bankaya yazı yazması gerektiği için hangi bankadan ödeme yapacağımı sordu. Banka bilgisini verdim. Sonra benden IBAN istedi. Sebebini sorduğumda yapılandırma çerçevesinde ödeyeceğim 18 bin 900 TL'nin ben ödeme yaptıktan sonra bana geri iade edileceğini söyledi" dedi.

iha-20231207aw093303-3.jpg

Kendisinin dolandırıcıların oyununa gelmediğini belirten Kaya, vatandaşları bu tür dolandırıcılık olayları karşısında hiç düşünmeden en yakın güvenlik güçlerine giderek şikayette bulunmalarını istedi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.