Dolar neden yükseliyor?

Dolar neden yükseliyor?
Piyasalarda 2017 yılının başından beri hareketler yaşanıyor. Dolar yeni yıla hızlı bir yükselişle girdi ve 3,94 Lira seviyelerini aştı ve yükselmeye devam ediyor. Dolardaki yükselişin altında nedenler neler?

MERKEZ BANKASI MÜDAHALELERİNDEKİ BELİRSİZLİK

Merkez Bankası dün likiditeye yönelik önlemler açıklasa da kurdaki hareketi frenleyemedi. TL'deki hızlı erime sonrasında Merkez Bankası piyasalara "yakından izliyoruz, gerekli önlemi alırız" mesajı verdi. Kurdaki hızlı yükselişin ardından 24 Ocak'ta faiz toplantısında Merkez'in nasıl bir hamle yapacağı yakından izlenecek. Piyasalar Merkez'in faiz artışı konusunda elinin rahat olmayabileceği endişesi taşıyor. Merkez'in hamleleri piyasaların radarında olacak.

AMERİKA’DA Kİ SEÇİMLER

ABD Merkez Bankası Fed'in bu yıl faizlerde daha hızlı faiz artırımına gidebileceği beklentisi gelişen ülkelere yönelik baskı yaratıyor. Her ne kadar diğer gelişmekte olan ülkelerde etki sert hissedilmese de, TL'deki değer kaybının arkasında bu neden de yatıyor. Yeni başkan Donald Trump'ın politikalarının 20 Ocak'ta netleşmesinin ardından Fed'in marttaki toplantısında faiz artışı gerçekleşebilir.

SİYASİ GELİŞMELER

Piyasalar siyasi gelişmeleri de yakından takip ediyor. Anayasa değişiklik paketi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüyor. Maddelerin görüşüldüğü pakete ilişkin gelişmeler ve buradan gelecek haberler piyasaların yakın takibinde. Siyasi ve jeopolitik gelişmeler kurda etkili oluyor.

TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTU

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in 27 Ocak tarihinde açıklayacağı kararında Türkiye'nin notunu indirebileceği endişesi kuru baskılıyor. Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in değerlendirme tarihinin yaklaşması tedirginlik yaratıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.