Dondurulmuş gıdalar sağlıklı mı? Zararı var mı?

Dondurulmuş gıdalar sağlıklı mı? Zararı var mı?
Konserve ve dondurulmuş meyve ve sebzeler taze versiyonlardan daha az besleyici olarak görülür. Ancak her zaman bu durum doğru olmaz.

 

Son haftalarda, alışveriş yapanlar süren yiyecek stoklamaya baktıkça, konserve ve dondurulmuş gıda satışları artmasının yanı sıra dondurucu satışları da arttı. Ancak çoğumuz, meyve ve sebzeler söz konusu olduğunda, hiçbir şeyin taze ürünler kadar besleyici olmadığını düşünüyoruz.

KONSERVE VEYA DONDURULMUŞ GIDALAR SAĞLIKSIZ MI?

BM Gıda ve Tarım Örgütü Kıdemli Beslenme Sorumlusu Fatima Hachem, bu soruyu cevaplarken yiyeceklerin hasat noktasında en besleyici olduğunu hatırlatıyor. Taze ürünler topraktan veya ağaçtan toplanır toplanmaz bozulmaya başlar, çünkü o toprak veya ağaç besin ve enerji kaynağıdır. “Taze yemek pişirmek için hedeflenen sebzeler raflarda uzun süre kalırlarsa besin değerlerinin bir kısmını kaybedebilirler” diyor Hachem. Çekildikten sonra, o meyve veya sebze hala kendi besinlerini kullanıyor ve hücrelerini canlı tutmak için onları parçalıyor ve bazı besinler savunmasız hale geliyor. İnsan vücudunun demiri emmesine yardımcı olan, kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olan ve serbest radikallere karşı koruma sağlayan C vitamimini, özellikle oksijene ve ışığa karşı hassastır. Soğutucu ürün beslenme degradasyonunu yavaşlatır, ancak besin değerinin kaybolma hızı bir üründen diğerine değişir. 2007 yılında Davis, California Üniversitesi, eski bir gıda bilimi ve teknoloji araştırmacısı Diane Barrett, taze, dondurulmuş ve konserve meyve ve sebzelerin besinsel içeriğini inceleyen sayısız çalışmayı gözden geçirdi. Örneğin, ıspanağın, 20C oda sıcaklığında saklandığında yedi gün içinde C vitamini içeriğinin% 100'ünü kaybettiğini buldu; soğutulursa% 75 kaybeder. Ancak havuçlar, aksine, bir hafta boyunca oda sıcaklığında saklandığında C vitamini içeriğinin sadece% 27'sini kaybederler.

HIZLI DONDURMA

Üretimi kitlesel ölçekte dondurmak gıda endüstrisi için nispeten yeni bir yeniliktir. İngiliz Dondurulmuş Gıda Federasyonu CEO'su Richard Harrow, “Çoğu hasat edilen, paketleme tesisine gönderilen, paketlenen, derecelendirilen, perakendecilere gönderilen, daha sonra tüketici sepetlerine konulan taze sebzelerle karşılaştırın” diyor. Dondurulmuş gıda endüstrisinde hız çok önemlidir: ürünler topraktan alınır alınmaz zamana karşı bir beslenme ırkıdır. Teknolojik yenilik, her iki ucunda açılan ve altta bir ızgara bulunan metal bir oluk kullanarak, bezelye de dahil olmak üzere gıdaların son birkaç on yılda dondurulması sürecini kısalttı. Oluğun altında, yüksek hızlı fanlar bezelyeye doğru soğuk hava üfler ve bunlar “bir hava yastığına asılır”. Daha sonra paketlenene kadar soğuk hava deposuna yerleştirilirler. Diğer sebzelerin çoğu benzer bir işlemi takip eder. Önemli bir uyarı var; Ürün dondurulmadan önce, beyazlatılır, bu da yiyeceklerin yüksek sıcaklıklarda birkaç dakika ısıtılmasını içerir.

ENDİŞELENMENİZE GEREK YOK

Bununla birlikte, bu besin kaybı, kalaylandığında ortaya çıkan ısı miktarına kıyasla söner. Barrett, bir metal için kullanılan yiyeceklerde kullanılan daha yoğun ısıl işlemin, besin maddelerinde donmuş yiyeceklerden daha fazla azalma gösterebileceğini söylüyor. Ancak taze gıdalarda olduğu gibi, farklı ürün çeşitlerindeki farklı besinler farklı oranlarda bozulur. Barrett, incelemesinde, C ve B vitaminleri de dahil olmak üzere çoğunlukla suda çözünür besinlere sahip gıdaların, A ve E vitaminleri de dahil olmak üzere, esas olarak yağda çözünür besinlere sahip besinlerden farklı olarak besinleri tuttuğunu buldu. C vitamini içeriği, çünkü bu vitamin ısıya karşı oldukça hassastır - minimum depolamaya maruz kaldığı sürece. Bununla birlikte, konserve havuç ve domateslerde yüksek miktarlarda bulunan daha fazla E ve A vitamini içeren yiyecekler, ısıl işlem sırasında çok daha iyi sonuç verdi. Ancak konserve yiyecekler de daha az arzu edilen içeriğe sahip olabilir. Hachem, “Dondurulmuş veya konserve yiyecekleri kullanma konusunda endişelenmenize gerek yok, ancak ilave tuz miktarı nedeniyle dondurulmuş bir tercih var ve bazı konserve meyveler şeker ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.